283. Retningslinier for Kontrolgruppens arbejde
Sagsbeh.: Christina Høybye
Sagsnr.: 2009-31762
Sagsfremstilling Økonomiudvalget besluttede på møde den 9. februar 2009 at etablere en kontrolgruppe, der skal forebygge og afsløre uberettiget modtagelse af offentlige ydelser. Som grundlag for Kontrolgruppens arbejde er der udarbejdet vedlagte retningslinjer, der dels beskriver Kontrolgruppens formål og funktioner, dels beskriver lovgrundlaget samt behovet for udveksling af oplysninger og samarbejde på tværs af forvaltninger og afdelinger. Organisering: Kontrolgruppen er organiseret i Borgerservice, men skal – udover sager med enlig- ydelser – også foretage virksomhedskontrol og undersøge og afdække sort arbejde. De foreslåede retningslinjer indebærer, at Kontrolgruppen har kompetence til at foretage undersøgelser af borgere, der modtager ydelser fra kommunen, hvorimod kompetence til at standse ydelser, kræve tilbagebetaling og sanktionere forbliver i den respektive afdeling. Ligeledes forbliver den ordinære sagsbehandling hos den hidtidige sagsbehandler. Kontrolgruppen overtager derfor ikke sagsbehandlingen, men foretager sideløbende undersøgelser af borgerens forhold. Der etableres en tværgående ERFA-gruppe med medarbejdere fra alle relevante afdelinger. Gruppen skal koordinere samarbejdet på tværs af afdelingerne samt udstikke retningslinjer for det helhedsorienterede arbejde i kommunen. Derudover har Ydelsescentret en særlig indsats rettet mod ”uforenelige ydelser” fortrinsvis på kontanthjælps- og sygedagpengeområdet. Indsatsen blev etableret i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2009 og er bl.a. en konsekvens af oprettelsen af det centrale ”E - indkomstregister”. Udveksling af oplysninger: Ud fra etiske overvejelser og for ikke at sætte plejepersonale, pædagoger m.fl. i et dilemma indebærer retningslinjerne, at plejepersonale og lignende ikke vil blive anmodet om at efterforske hos borgere, der er under mistanke for eventuelt misbrug af offentlige ydelser. En sådan sammenblanding af kontrol og service er etisk ukorrekt og retssikkerhedsmæssigt betænkeligt.
På den anden side er der også for denne personalegruppe pligt til at videregive oplysninger til andre forvaltningsgrene (f.eks. til kontrolmedarbejderne), såfremt oplysningerne er relevante i en konkret sag.
Ovennævnte personalegrupper kan derfor blive anmodet om at skulle verificere påstande fra borgere, når en borger eksempelvis oplyser at modtage hjælp af plejepersonale e.l. på en nærmere angivet adresse, og den oplysning har betydning som bevis i en konkret adressesag. Retningslinjerne angiver en procedure for udveksling af disse oplysninger.
Byrådet 07.12.2009
649
Made with FlippingBook - Online magazine maker