Forvaltningen foreslår, at lærernes gennemsnitlige undervisningstid øges til 23 lektioner pr. uge.
Harmonisering Fra skoleåret 2009/10 harmoniseres administration og ledelse på skolerne.
Tildelingsmodel Tildeling af resurser i skoleåret 2009/10 sker på baggrund af Udvalg for Børn og Families beslutning den 19. december 2007. Her besluttede udvalget en model, der er baseret på antallet af klasser kombineret med en faktor pr. elev til praktisk og pædagogisk holddannelse i klasser fra 21 elever, som det fremgår af forslagets punkt 2. Modellen for resursetildeling tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets vejledende timetal og minimum 24 lektioner pr. uge i 0. – 3. klasse samt yderligere timer – 29 årlige timer pr. elev ved klassekvotient fra 21 elever til praktisk og pædagogisk holddannelse.
Tildelingsmodellen sikrer overensstemmelse mellem undervisningstiden og målene med undervisningen jf. Fælles Mål og ministeriets vejledende timetal.
Elevernes timetal Af forslagets punkt 2 fremgår timetal på de enkelte klassetrin i Næstved Kommune sammenlignet med Undervisningsministeriets vejledende timetal og minimumstimetal. Forslaget indebærer, at det samlede timetal i indskolingen er 15 timer under ministeriets vejledende timetal og 15 timer over det vejledende timetal på mellemtrinnet. På 7.-9. klassetrin er timetallet 60 timer under det vejledende timetal, idet budgetforliget indebærer en reduktion af det årlige timetal i henholdsvis 7. og 9. klasse med 30 timer.
Det skal bemærkes, at der i skoleåret 2009/10 indfases yderligere 30 årlige timer i historie på 5. klassetrin.
Skolebestyrelsen kan fastsætte principper for den enkelte skoles timefordelingsplan. Den enkelte skole skal sikre, at Undervisningsministeriets minimumstimetal for de enkelte fag opfyldes. Den enkelte skoles udmøntning af timetallet skal fremgå af kvalitetsrapporten. Udviklingsmål Af forslagets punkt 3 fremgår det, hvilke fælles indsatsområder skolerne forventes at arbejde med i skoleår et 2009/10. Næstved Kommunes deltagelse i KL’s projekt ”Partnerskab om folkeskolen” skal indtænkes i de fælles udviklingstemaer. Den enkelte skole kan herudover vælge egne indsatsområder, hvilket skal fremgå af skolens kvalitetsrapport. Forvaltningens beskrivelse af de fælles udviklingsmål er vedlagt som bilag. Normalundervisningen Forslagets punkt 5 indeholder retningslinjer for oprettelse af klasser i skoleåret 2009/10, hvor forvaltningen foreslår, at der oprettes børnehaveklasser og sker sammenlægning af klasser ud fra max. 26 elever. Frit skolevalg Folkeskoleloven giver mulighed for frit skolevalg inden for og over kommunegrænser. Forældre har krav på optagelse af deres barn i en folkeskole i kommunen eller i en anden kommune, hvis der er plads på den ønskede skole. Skolelederen kan ikke afvise et barns optagelse ud fra en pædagogisk vurdering. Næstved Kommunes retningslinjer fremgår af punkt 6 i bilaget.
Byrådet 23.03.2009
158
Made with FlippingBook - Online magazine maker