Referat af Byrådets møde d. 23.03.2009

77. Vejledende registrering af naturområder efter Naturbeskyttelsesloven

Sagsbeh.: Hanne Stensen Christensen

Sagsnr.: 2009-6262

Sagsfremstilling: Næstved Kommune vil gennemføre en opdatering af den vejledende registrering af naturtyper i kommunen - vandhuller, moser, enge, heder, overdrev, strandenge og strandoverdrev. Da opgaven er specialiseret var det planlagt, at opgaven skulle løses af en konsulent og sendes i EU-udbud. Midlerne til opgaven kunne afholdes inden for det vedtagne driftsbudget for naturområdet. Registreringen skulle forløbe over de næste 4 år. En sag om gennemførelse af registrering af naturområder blev forelagt Udvalget for Teknik og Miljø på mødet den 10. februar 2009. Udvalget for Teknik og Miljø udsatte sagen og ønskede belyst, hvordan opgaven kan løses uden brug af konsulenter. Forvaltningen foreslår derfor, at opgaven alternativt løses ved, at der oprettes en midlertidig stilling – foreløbig for to år. Inden for to år forventes registreringen af ca. halvdelen af kommunen at være færdig. Der skal midtvejs i projektet derfor tages stilling til, hvordan det skal fortsætte. Baggrund for registreringen: Den eksisterende registrering er foretaget af henholdsvis Storstrøms og Vestsjællands Amt i begyndelsen af halvfemserne, og er derfor ikke ajour. Kommunen har en forpligtigelse til at sørge for, at registreringen ajourføres. En ajourført registrering vil være til stor hjælp i betjening af borgerne og i sagsbehandlingen, og forvaltningen vil kunne svare hurtigere og bedre.

Registreringen vil også være af stor betydning for planlægning af naturindsatsen i kommunen. Registreringen vil være tilgængelig på kommunens hjemmeside på web-gis.

Gennemførelse af registreringen: Arbejdet starter med en gennemgang af den eksisterende registrering og en gennemgang af luftfoto. Herudfra foretages en udvælgelse af de områder, der skal besigtiges. Som udgangspunkt besigtiges alle naturområder bortset fra vandhuller og vandløb. Ved besigtigelsen anvendes en metode, som er udviklet af Danmarks Miljøundersøgelser – det sikrer, at data er standardiserede og kan indgå i den landsdækkende naturdatabase. I felten foretages en vurdering af områdets struktur og en registrering af alle plantearter på arealet. I en 5-meter cirkel foretages en total registrering af vegetationen, således at udviklingen på det konkrete areal kan følges. Derudover foretages en nøjagtig afgrænsning af, hvor stor en del af arealet der er omfattet af beskyttelsen i naturbeskyttelseslovens § 3. Efterbehandlingen af data består i en rentegning af kort, som lægges i GIS, og en indtastning i naturdatabasen under Danmarks Miljøportal. Registreringen skal udføres af biologer med specialistviden inden for botanik. Kommunen har i 2008 gennemført et pilotprojekt om opdatering af den vejledende registrering af naturtyper i området gammel Næstved Kommune. Erfaringerne fra pilotprojektet viser, at der er mange ændringer sammenlignet med den tidligere registrering og en stigning i antallet af søer. Erfaringsdata fra pilotprojektet er bilagt sagen.

Byrådet 23.03.2009

172

Made with FlippingBook - Online magazine maker