Referat af Byrådets møde d. 10.09.2007

316. Kollektiv trafik

Sagsbeh.: Ole Jakobsen

Sagsnr.: 2007-40990

Sagsfremstilling På temamødet i Udvalget for Teknik og Miljø om kollektiv trafik den 15. maj 2007 var emnerne bl.a.:  Gennemgang af nuværende tilbud på kollektiv trafik i Næstved Kommune.  En kort orientering om trafikselskabet.  Vesttur – gennemgang af behovsstyret trafik.

Tilbudene på kollektiv trafik til borgerne i den nye Næstved Kommune er de samme, som før kommunalreformen trådte i kraft ved årsskiftet.

I nærområdet omkring Næstved kan borgerne benytte bybusser og servicebusser, lokalruter, oplandstaxa og teletaxa. I Suså, Holmegård og Fuglebjerg er der mulighed for at benytte lokale busruter/telebusser. I Fladså er der ingen lokale busruter, men alene teletaxa.

Udover ovenstående variationer i tilbudene er der store forskelle på, hvornår og ikke mindst hvor ofte den kollektive trafik betjener de enkelte områder.

Derfor er der et behov for en overordnet vurdering af, hvor og hvor store forskellene er, og de nye muligheder for kollektiv trafik, der blev orienteret om på temamødet.

Som det fremgår af drejebogen, der ligger på HUR Trafikweb, er det besluttet, at der skal udarbejdes busplaner (handlingsplaner) for alle kommunerne i trafikselskabet MOVIA. Formålet med busplanerne er bl.a. at etablere en ensartet ramme for den enkelte kommune og MOVIA og konkretisere en overordnet trafikplan, som MOVIA skal udarbejde første gang i 2008. Busplanerne skal udarbejdes hvert 4. år i starten af en valgperiode. Både kommunen og trafikselskabet skal bidrage aktivt til udarbejdelse af planen, som efterfølgende skal godkendes politisk. Det er forudsat, at indholdet i planerne vægtes efter den enkelte kommunes behov og efter, hvad den pågældende kommune ønsker at få på dagsordenen. I henhold til drejebogen er det MOVIAs opgave at tage initiativ til at igangsætte og gennemføre den årlige status, levere basisydelser i forbindelse med planlægningen og sikre samarbejdet på tværs af kommunerne. Kommunernes opgave er at bidrage med målsætninger for eksempelvis serviceniveau, inddrage lokale interessenter, koordinere på tværs af forvaltningerne og sikre den politiske opbakning. Indholdet i busplanerne afhænger af prioriteringerne i den enkelte kommune. De kan eksempelvis indeholde:  Kommunens konkrete ønsker til ændringer på kort og lang sigt.  Ønsker til ændring af betjening af borgere, institutioner mv.  Analyser, der dokumenterer den nuværende betjening og peger på forbedringspotentialer.  Mål for økonomi, serviceniveau, passagerudvikling, miljø mm.

Byrådet 10.09.2007

672

Made with FlippingBook - Online magazine maker