Åbent referat for Byrådet
Mødedato 14.05.2007
Tid 18:00
Sted Byrådssalen, Teatergade 8
Medlemmer Birgit Lund Terp (A) Carsten Bering (C) Carsten Rasmussen (A) Daniel Tarby Lillerøi (A) Dorthe Lynderup (V) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) John Lauritzen (A) Johnny E. Sørvin (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten M. Andersen (A) Kirsten Devantier (V)
Kurt Petersen (C) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Lene Lassen (A) Linda Frederiksen (A) Lindy Nymark Christensen (A)
Lisbet Skov (A) Michael Rex (O) Niels Erik Sørensen (A) Otto V. Poulsen (V) Peder Bo Larsen (V)
Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved
Per Andersen (A) Per Sørensen (A) Søren Revsbæk (V) Søren Dysted (A)
Telefon 5588 5588
naestved@naestved.dk www.naestved.dk
Torben Nielsen (F) Troels Larsen (V)
Fraværende Kurt Petersen
Lisbet Skov Lene Lassen Dorthe Lynderup
Gæster
Byrådet 14.05.2007
2
Indholdsfortegnelse:
Punkter på åbent møde: 144. Indkøbspolitik for Næstved Kommune ......................................... 321
145. Næstved kommunes redegørelse af behov for pladser i 2008....... 323
146. Årsberetning magtanvendelse 2006 - voksne............................... 326
147. Tilsyn med socialpædagogiske botilbud - opgave og
procedurebeskrivelse .......................................................................... 328
148. Tilrettelæggelse af det frie leverandørvalg - personlig og praktisk
hjælp .................................................................................................. 331
149. Forslag til proces om ny skolestruktur ......................................... 334
150. Frigivelse af anlægsbeløb - renovering og omlægning af bane 6 på
idrætsanlæg ved Rolighedsvej ............................................................. 337
151. 2. etape af Holmegaard Høj ......................................................... 339
152. Skema B-ansøgning for 14 almene ældreboliger med serviceareal -
Otterupvej 6 og 8 ................................................................................ 341
153. Fastlæggelse af en politik for overtagelse af private fællesveje og
stier med tilhørende belysningsanlæg som offentlige .......................... 344
154. Frigivelse af rammebeløb afsat til Grøn Plan i 2007 ..................... 347
155. Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove. Udtalelse til
Fredningsnævnet ................................................................................ 349
156. Samarbejdsaftale mellem Næstved Kommune og RUC ................. 351
157. Opdatering af risikoanalyse pr. 160407 ....................................... 353
158. Revision af Næstved Havn ........................................................... 356
159. Valg af medlem til studiebestyrelsen for Sygeplejerskeuddannelse i
CVU Syd .............................................................................................. 357
160. Boligselskabet Lejerbo................................................................. 358
Punkter på lukket møde: 161. Klage vedr. udbud af køberet - Næstved Station
162. Etablering af spildevandsanlæg i Landsbyen Tåstrup
Byrådet 14.05.2007
320
144. Indkøbspolitik for Næstved Kommune
Sagsbeh.: Allan Åge Christensen
Sagsnr.: 2007-8426
Sagsfremstilling
Indkøbspolitik: I overensstemmelse med Styrelsesvedtægtens § 10 stk. 11 fastsætter Økonomiudvalget regler for samordning af Næstved Kommunes Indkøbsfunktioner.
Økonomiafdelingen, Indkøbs- og udbudskontoret, har på baggrund heraf udarbejdet et udkast til fremtidig Indkøbspolitik for Næstved Kommune jf. vedlagte bilag. Udkastet er revideret på baggrund af Direktionens behandling. Det skal i den forbindelse bemærkes, at Indkøbspolitikken er tænkt som en overordnet ramme, der skal sikre en vis bevægelsesfrihed i administrationens virke, hvorfor der på en række områder kan/bliver udstukket efterfølgende retningslinjer for Næstved Kommunes indkøb. Det forholder sig herudover således, at Næstved Kommune skal have vedtaget en Servicestrategi senest d. 31.12.2007, der bl.a. skal indeholde en Udbudspolitik. Økonomiafdelingen vil i videst muligt omfang skabe indbyrdes sammenhæng og koordination mellem Indkøbspolitik, Udbudspolitik og Servicestrategi og evt. gøre dem til en sammenhængende helhed.
Det skal endvidere bemærkes, at Indkøbspolitikken optages som bilag til Kasse- og regnskabsregulativet.
Indkøbsanalyse: Med henblik på en effektiv fremtidig prioritering af indkøbsarbejdet i Næstved Kommune har Økonomiafdelingen fået udarbejdet en analyse af indkøbsområdet i Næstved Kommune af Drescher & Schrøder Consulting. Slutrapporten for indkøbsanalysen er vedlagt til orientering. Hensigten med analysen har været dels at få et prioriteringsværktøj i forhold til det fremtidige indkøbsarbejde og dels at få nogle estimerede gevinstpotentialer. I forhold til de i slutrapporten angivne gevinstpotentialer, skal det kraftigt fremhæves, at de tidsterminer med hvilke Drescher & Schrøder mener gevinsterne kan realiseres, forudsætter et betydeligt forbrug af eksterne konsulenter til gennemførelse af udbud. Det kan derfor ikke forventes at gevinstpotentialerne uden videre kan realiseres i dette tempo. Økonomiafdelingen har besluttet i første omgang at gennemføre udbuddene ved hjælp af interne ressourcer. I den forbindelse skal det bemærkes, at fase 1 og fase 2 i indkøbsanalysen ventes gennemført inden medio 2008, hvilket er ca. 5 mdr. ekstra i forhold til Drescher & Schrøders anbefalinger. Dette vurderes som værende tilfredsstillende i forhold til de fordele, der er ved intern gennemførelse af udbuddene. En af fordelene ved denne model er bl.a. at Næstved Kommune opnår en intern læring ved selv at gennemføre udbuddene som kan udnyttes i fremtiden. Derudover vedlægges en arbejdsplan, der er Indkøbs- og udbudskontorets aktuelle prioritering. Denne arbejdsplan vil være en del af den indkøbsstrategi der forelægges Byrådet ved budgetlægningen jf. indkøbspolitikken, ligesom der løbende vil være en opfølgning herpå i forhold til eventuelle tids- og gevinstmæssige forskydninger.
Byrådet 14.05.2007
321
Politisk behandling Udvalget for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning samt Byråd.
Sagens bilag Udkast til indkøbspolitik for Næstved Kommune.
Slutrapport vedr. analyse af indkøbsområdet i Næstved Kommune udarbejdet af Drescher & Schrøder Consulting – til orientering. Rapporten bedes behandlet fortroligt, da der er tale om et internt dokument af forretningsmæssig betydning for kommunen. Rapporten udsendes ikke, men fremlægges i sagen.
Arbejdsplan vedr. aktuelle prioriteringer – til orientering.
Indstilling Økonomi- og Personaleforvaltningen indstiller at
Udkast til Indkøbspolitik for Næstved Kommune vedtages.
Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007
Kurt Petersen var fraværende. Anbefales. Evalueres efter 1 år. Søren Revsbæk ønsker, at kommunekassens andel af gevinsten skal være 75%, idet han ellers finder, at kommunens gavn af ordningen er for lille.
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt. Venstre og Radikale Venstre tilslutter sig Søren Revsbæks særstandpunkt. Bilag: arbejdsplan vedr. aktuelle prioriteringer Indkøbspolitik for Næstved Kommune Slutrapport Næstved 20-03-2007 v 10.ppt, indkøbsanalyse udarbejdet af D&S Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
322
145. Næstved kommunes redegørelse af behov for pladser i 2008
Sagsbeh.: Holger Davidsen
Sagsnr.: 2007-7393
Sagsfremstilling Kommunalbestyrelserne og Regionsrådet i region Sjælland skal hvert år, senest den 15 oktober indgå en rammeaftale vedrørende etablering, tilpasning og udvikling af tilbud indenfor det sociale område (børn, unge og voksne), det almene ældreboligområde og specialundervisning for voksne. Grundlaget for Regionens udarbejdelse af rammeaftalen er kommunale redegørelser over det forventede fremtidige forbrug i det følgende budgetår, samt estimeret forbrug i de 3 følgende overslagsår. Redegørelserne skal efter bekendtgørelsen være fremsendt til regionen inden 1 maj.
Processen for 2008 i Region Sjælland er planlagt i en styregruppe bestående af 4 kommunale repræsentanter, en KL-repræsentant og 4 regionale repræsentanter (formand).
Processen er aftalt således, at kommunerne udarbejder oversigter over de omhandlede tilbud oplistet i en række målgrupper og den enkelte kommunes forbrug som handlekommune på den enkelte institution. Disse oversigter indarbejdes i én skabelon, hvorefter hver enkelt kommune kan opgøre deres behov som handlekommune i.f.t. hver målgruppe. Der er i denne forbindelse 2 begreber der anvendes: 1) Begrebet handlekommune betyder at kommunen har forpligtigelsen til at sagsbehandle, visitere og føre tilsyn med borgeren når denne har folkeregisteradresse i kommunen, med mindre andet er aftalt. 2) Begrebet beliggenhedskommune betyder at det er den kommune hvor institutionen er beliggende, hvilket oftest også er sammenfaldende med at være handlekommune. Der kan også være tale om institutioner med driftsaftale med andre kommuner eller regionen.
Der vil være et stort antal borgere, hvor Næstved er handlekommune, men hvor der skal foretages mellemkommunal opkrævning da Næstved ikke er betalingskommune.
I.f.t. redegørelsen skal Næstved kommune alene angive behovet som handlekommune, hvilket betyder at redegørelsen ikke er helt dækkende for antallet af pladser og endvidere betyder redegørelsens opbygning hvor der skelnes imellem regionale og ikke-regionale borgere, at redegørelsen ikke umiddelbart er dækkende for Næstved Kommunes udbud af pladser. For at få et mere detaljeret og dækkende billede af Næstved kommunes behov og udbud er der indledt tiltag for at registrere via et KMD-system, som efterfølgende vil kunne sikre at det forventede behov kan opgøres såvel m.h.t. antal pladser som netto- og bruttobudget, idet der indsamles data på såvel cpr.-nr. - niveau som på institutions-niveau.
Lovgrundlag Rammeaftale vedrørende sociale tilbud: Servicelovens § 6 Rammeaftale vedrørende almene boligområde: Almenboliglovens § 185 b
Byrådet 14.05.2007
323
Rammeaftale vedrørende specialundervisning for voksne: Folkeskolelovens § 47.3 og Lov om specialundervisning for voksne § 6h stk.3
Bekendtgørelse nr. 36 Af 23. januar 2006 om om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreområde. Vejledning af 17. marts 2006 om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreområde.
Supplerende bemærkninger Redegørelsen er fremsendt til udtalelse i Handicaprådet
Politisk behandling Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv Udvalget for Børn og Familie Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri Udvalget for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning Byrådet Sagens bilag Redegørelse 2007 Tids- og handleplan for udarbejdelse af redegørelsen Handicaprådets udtalelse Indstilling Omsorgs- og sundhedsforvaltningen, Børne- og Kulturforvaltningen og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller: At udvalgene indstiller redegørelsen til godkendelse i byrådet. Beslutning Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 11.04.2007 Fraværende: Peder Bo Larsen Høringssvar fra 2 medlemmer af Handicaprådet blev udleveret. Sagen anbefales overfor Byrådet.
Udvalg for Børn og Familie, 11.04.2007 Dusan Jovanovic og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Udvalg for Arbejdsmarked og Erhverv, 10.04.2007 John Lauritzen var fraværende. Godkendt.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt.
Bilag: (UHP) Endelig skabelon til kommuneredegørelse 2007.DOC
Byrådet 14.05.2007
324
(UHP) Tids- og handleplan vedr. kommuneredegørelse 2007 Udtalelse fra Handicaprådet vedr. kommuneredegørelsen Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
325
146. Årsberetning magtanvendelse 2006 - voksne
Sagsbeh.: Mona Lisa Pedersen
Sagsnr.: 2007-15326
Sagsfremstilling Kommunen skal følge udviklingen i anvendelse af magt og andre indgreb i den personlige frihed med henblik på en vurdering af behovet for opfølgning. Beretningen forelægges årligt for kommunalbestyrelsen. Årsberetningen for 2006, som er bilagt sagen, omhandler hovedsagelig Næstved Kommunes indsats på ældreområdet, suppleret med en opgørelse over indberetninger fra de øvrige sammenlægningskommuner. Beretningen indeholder ikke indberetninger på handicap- og psykiatriområdet, idet dette område i 2006 hørte under amterne.
Beretningens indhold er - tilrettelæggelsen i Ældre- og Handicapområdet - beskrivelse af de trufne afgørelser om anvendelse af magt i 2006 - generelle problemstillinger indenfor magtanvendelse - mål for indsatsen på området.
I Næstved Kommune er Udvalget for Sociale anliggender og Pensionist- og Ældrerådet i årets løb blevet orienteret via kvartalsvise opgørelser over de enkelte nødvendige magtanvendelser.
Lovgrundlag Bekendtgørelse nr. 789 af 6. juli 2006 § 15.
Politisk behandling Sagen behandles som orienteringssag i Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri og i Byrådet
Sagens bilag 1. Årsberetning om magtanvendelse 2006 på voksenområdet
Indstilling - Årsberetningen fremlægges til orientering for Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri og for Byrådet. - Årsberetningen fremsendes til orientering for Ældrerådet.
Beslutning Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 11.04.2007 Fraværende:Peder Bo Larsen Anbefales.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.
Byrådet 14.05.2007
326
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt.
Bilag: Årsberetning 2006
Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
327
147. Tilsyn med socialpædagogiske botilbud - opgave og procedurebeskrivelse
Sagsbeh.: John Pedersen
Sagsnr.: 2007-7429
Sagsfremstilling Ifølge Servicelovens (SEL) §§ 148, § 148.a, § 144 og § 145 er det pålagt kommunalbestyrelsen at gennemføre tilsyn med bo- og støttetilbud til voksne handicappede, såvel private som selvejende og kommunale. Tilsynsforpligtigelsen kan opdeles i tilsynet i forhold til den enkelte borger (det personorienterede tilsyn) og tilsynet i forhold til det enkelte botilbud (det driftsorienterede tilsyn).
For Næstved kommunes tilsyn foreslås der følgende organisering af tilsynsforpligtigelsen:
Det personorienterede tilsyn (SEL § 148) Foranstaltningen kan være enten af midlertidig (eks. bofællesskab efter § 107) eller varig (eks. egen lejlighed § 108) karakter. Ved tilbud af midlertidig karakter vil tilsynet blive udført som led i revisitationen, hvor der på baggrund af borgerens handleplan evalueres på den hidtidige indsats og foretages en ny afgørelse og tilhørende bevilling. Dette forudsættes gennemført min. én gang årligt af myndighedsafdelingen.
Ved tilbud af varig karakter vil tilsynet blive udført i forbindelse med en revurdering af borgerens handleplan, hvor den kommende periodes indsatsmål vil blive fastlagt. Dette forudsættes gennemført min. én gang årligt af myndighedsafdelingen.
Det driftsorienterede tilsyn (SEL § 148.a) Der foreslås følgende 4 typer af tilsyn:
Årstilsynet Årstilsynet har til formål at tilvejebringe og evaluere alle nødvendige oplysninger i forhold til tilbuddets indrapportering til den årlige redegørelse og optagelse på den nationale tilbudsportal. Tilsynet gennemføres af Myndighedsafdelingen og de relevante medarbejdere fra tilbuddet. Der udarbejdes tilsynsrapport af Myndighedsafdelingen. Det borgerrettede tilsyn Det borgerrettede tilsyn har til formål at sikre en gensidig og direkte information fra og imellem tilbuddets brugere, personale, det politiske udvalg og myndighedsafdelingen. Det borgerrettede tilsyn gennemføres som et dialogbaseret møde med deltagelse af tilbuddets brugere, pårørende, personale, udvalgsmedlemmer fra Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri samt myndighedsafdelingen og evt. medlemmer af Handicaprådet såfremt rådet ønsker dette. Endvidere vil der blive mulighed for at den enkelte borger kan mødes med en politiker såfremt dette ønskes. Der udarbejdes tilsynsrapport af myndighedsafdelingen.
Byrådet 14.05.2007
328
Det faglige tilsyn Det faglige tilsyn har til formål at sikre en gensidig og direkte information omkring sammenhængen imellem tilbuddets erklærede og praktiserede faglige metoder, organisering og praksis. Det faglige tilsyn gennemføres som et dialogbaseret møde med deltagelse af tilbuddets ledelse og personale samt myndighedsafdelingen. Der udarbejdes tilsynsrapport af myndighedsafdelingen. Det uanmeldte tilsyn Det uanmeldte tilsyn har til formål at tilvejebringe en direkte og observeret information om tilbuddets metoder, organisering og praksis i den konkrete hverdag.
Det uanmeldte tilsyn gennemføres af myndighedsafdelingen. Der udarbejdes tilsynsrapport af myndighedsafdelingen.
Såfremt tilsynet medfører krav og/eller anbefalinger til tilbuddet, udarbejder tilbuddet efterfølgende en handlingsplan, der tilgår myndighedsafdelingen og som indgår i det efterfølgende tilsyn.
Private bo- og støttetilbud (tilsyn efter SEL § 144 og § 145) Der gennemføres i alt 4 årlige tilsyn:
Årstilsynet
Det borgerrettede tilsyn
Det faglige tilsyn
samt
Uanmeldte tilsyn, efter myndighedens bestemmelse.
1 gang årligt udarbejdes der en samlet tilsynsrapport vedr. tilsynet med private bo- og støttetilbud, denne forelægges Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri.
Kommunale og selvejende bo- og støttetilbud (Tilsyn efter SEL § 148 a) Der gennemføres i alt 3 årlige tilsyn:
Det borgerrettede tilsyn
Det faglige tilsyn
samt
uanmeldte tilsyn efter Myndighedsafdelingens bestemmelse.
1 gang årligt udarbejdes der en samlet tilsynsrapport vedr. tilsynet med kommunale og selvejende bo- og støttetilbud, denne forelægges Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri.
Procedurehåndbog Efterfølgende vil der blive udarbejdet en specifik procedurehåndbog vedr. tilsyn. Denne procedurehåndbog vil blive tilgængelig via www.naestved.dk for alle interessenter.
Lovgrundlag Lov om Social Service.
Politisk behandling Sagen skal afgøres i Byrådet.
Indstilling Omsorgs- og Sundhedsdirektøren indstiller - At Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri fremsender sagen til høring i Handicaprådet
Byrådet 14.05.2007
329
- At Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri, efter modtagelse af høringssvar fremsender sagen til Byrådet med anbefaling af: At det personorienterede tilsyn gennemføres som led i revisitation eller revurdering At det driftsorienterede tilsyn i private bo- og støttetilbud gennemføres med årstilsyn, borgerrettet tilsyn og fagligt tilsyn. At det driftsorienterede tilsyn i kommunale og selvejende bo- og støttetilbud gennemføres, med borgerrettet tilsyn og fagligt tilsyn. At der efter Myndighedsafdelingens bestemmelse kan gennemføres uanmeldte tilsyn. At der 1 gang årligt udarbejdes tilsynsrapport for henholdsvis private og kommunale/selvejende bo- og støttetilbud. At Udvalget fremsender sagen til Byrådet med anbefaling af at tilsynet organiseres og gennemføres som beskrevet. Beslutning Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 14.03.2007 Fraværende: Lene Lassen Anbefales, idet Udvalget i forbindelse med forelæggelse af års-tilsynsrapporterne vil vurdere, hvorvidt der skal foretages justeringer i organiseringen og tilsynet. Høringssvar Der er udsendt anmodning om høringssvar med frist pr. 2. april. Der er ikke modtaget noget høringssvar, hvorfor sagen efter aftale med Udvalgsformanden videresendes til behandling. Indstilling Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri indstiller At det personorienterede tilsyn gennemføres som led i revisitation eller revurdering At det driftsorienterede tilsyn i private bo- og støttetilbud gennemføres med årstilsyn, borgerrettet tilsyn og fagligt tilsyn. At det driftsorienterede tilsyn i kommunale og selvejende bo- og støttetilbud gennemføres, med borgerrettet tilsyn og fagligt tilsyn. At der efter Myndighedsafdelingens bestemmelse kan gennemføres uanmeldte tilsyn. At der 1 gang årligt udarbejdes tilsynsrapport for henholdsvis private og kommunale/selvejende bo- og støttetilbud. Beslutning Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales, idet udvalget finder tilsynet for omfattende. Ordningen evalueres efter et år. Det samlede tids- og økonomiforbrug registreres.
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt. Lars Hoppe Søe kunne ikke tillslutte sig beslutningen.
Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
330
148. Tilrettelæggelse af det frie leverandørvalg - personlig og praktisk hjælp
Sagsbeh.: Mona Lisa Pedersen
Sagsnr.: 2007-18555
Sagsfremstilling Det frie leverandørvalg
Borgere, der er visiteret til personlig og praktisk hjælp og som ikke bor i plejeboliger og tilsvarende boligenheder, kan frit vælge, om de vil have ydelserne leveret af den kommunale leverandør eller af en privat leverandør. Den enkelte kommune skal tage stilling til hvordan borgerne skal sikres det frie valg, via følgende tre modeller Godkendelsesmodellen, som medfører, at alle leverandører, der opfylder kommunens fastsatte kvalitets- og priskrav, godkendes til levering af ydelser indenfor de ønskede ydelseskategorier. Udbudsmodellen , hvor kommunen bringer leveringen af ydelserne helt eller delvist i udbud. Det skal samtidig besluttes om der efter udbuddet skal indgås kontrakt med 2, 3, 4 eller 5 leverandører af henholdsvis personlig og praktisk hjælp. Udbud inden for godkendelsesmodellen , hvor kommunen bringer leveringen i udbud inden for godkendelsesmodellens rammer. Der findes en hovedleverandør ved et udbud og øvrige godkendte leverandører betales efter priserne, der er fastsat i kontrakten med hovedleverandøren. De fem sammenlægningskommuner anvendte - som de øvrige af landets kommuner - godkendelsesmodellen. Næstved Kommune har, som en midlertidig ordning, forlænget kontrakterne med de private leverandører af personlig og praktisk hjælp, indtil det er afklaret, om den nye Næstved Kommune, i relation til det frie leverandørvalg, skal distriktsopdeles. Leverandørerne har haft mulighed for at fortsætte leverancen enten i hidtidig kommune/distrikt eller i hele den nye kommune. Seks ud af de ni godkendte leverandører har valgt at levere i hele den nye kommune.
Distriktsopdeling Jf. socialministeriets vejledning, som blev udsendt i december 2006, skal
kommunalbestyrelsen beslutte, om kommunen skal opdeles i distrikter. Er der forskel i de faktiske omkostninger ved at levere hjælpen i de forskellige distrikter skal dette afspejles i priskravet. Prisforskelle kan f.eks. begrundes i forskelle i vejtid for tæt bebyggede områder og yderområdet i kommunen. Det er vurderet, at der er grundlag for en opdeling af kommunen i to fritvalgsdistrikter, nemlig - et landdistrikt omfattende Næstved Kommunes leverandørvirksomheds distrikter Fladså, Fuglebjerg, Holmegaard og Suså og - et bydistrikt omfattende Næstved Kommunes leverandørvirksomheds distrikter Nord/Vest, Syd og Øst. En opdeling af kommunen i to fritvalgsdistrikter vil for de private leverandører betyde, at de kan afgøre, om de vil sprede deres virksomhed over hele kommunen eller kun i det ene af distrikterne. I timeprisberegningen vil der blive taget højde for de ekstra omkostninger, der er forbundet med levering af ydelser i yderdistrikterne. En sådan ordning vil medvirke til at forbedre vilkårene for såvel de private leverandører som for brugernes frie valg.
Byrådet 14.05.2007
331
Kommunens egen leverandørvirksomhed er fra 2007 opdelt i syv distrikter, som p.t. er tildelt budget ud fra en gennemsnitlig timeprisberegning. Der arbejdes dog på en model, der tager højde for omkostningsforskelle mellem land- og bydistrikter.
Godkendelsesprocedure Ved valg af godkendelsesmodellen vil ansøgninger om godkendelse til levering af personlig og/eller praktisk hjælp blive vurderet med udgangspunkt i de opstillede kvalitets- og leverandørkrav og forelægges efter høring i Ældrerådet for Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri. Kvalitets- og leverandørkrav Kvalitets- og leverandørkravene er udarbejdet på grundlag af socialministeriets vejledning. Efter godkendelse af kravene offentliggøres disse på kommunens hjemmeside og på Servicestyrelsens fritvalgsdatabase.
Supplerende bemærkninger Sagen har været i høring i Ældrerådet. Høringssvar af 16. april 2007 vedlægges som bilag.
Økonomi Sammenlægningsudvalget har på sit møde den 18/12-2006 vedtaget følgende takster:
Praktisk bistand – 247,77 kr. Personlig pleje - 298,59 kr. Personlig pleje på ubekvemme tider – 411,89 kr.
På baggrund af ovenstående kan taksterne nu differentieres således:
Timepriser/landdistrikter: Praktisk bistand – 253,68 kr. Personlig pleje – 305,72 kr. Personlig pleje på ubekvemme tider – 421,72 kr. Timepriser/bydistrikter: Praktisk bistand – 244,29 kr. Personlig pleje – 294,40 kr. Personlig pleje på ubekvemme tider – 406,11 kr.
(Ubekvem tid = hverdage kl. 17.00 – 06.00, samt weekender og helligdage).
Lovgrundlag Serviceloven §§ 91 – 94a og bekendtgørelse nr. 1614 af 12/12/2006 om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v.
Politisk behandling Sagen behandles i Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri, Økonomiudvalget og Byrådet.
Sagens bilag: 1. Kvalitets- og leverandørkrav for personlig og praktisk hjælp - 2007 2. Høringssvar fra Ældrerådet 3. Beregning af timepriser for udførelse af personlig pleje i hverdagstimer for Næstved Kommune.
Indstilling Omsorgs- og sundhedsforvaltningen indstiller:
Byrådet 14.05.2007
332
- fortsat anvendelse af godkendelsesmodellen - opdeling af kommunen i to fritvalgsdistrikter - kvalitets- og leverandørkrav for personlig og praktisk hjælp - 2007 - timepriser for land- og bydistrikter
Beslutning Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 25.04.2007 Johnny E. Sørvin og Kirsten Devantier var fraværende. Anbefales.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt.
Bilag: Høringssvar - Kvalitets- og leverandørhjælp - ÆR.doc Kvalitets- og leverandørkrav 2007-pp og pb.doc Vedr. bilag til sag om frit valgspriser.xls Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
333
149. Forslag til proces om ny skolestruktur
Sagsbeh.: Aase Vibeke Schmidt
Sagsnr.: 2007-13397
Sagsfremstilling I forbindelse med vedtagelsen af budget 2007 er der indarbejdet reduktion på 4,7 mio. kr. i skolevæsenets samlede budget med delvis virkning fra 2008 og fuldt gennemslag fra 2009. Det fremgår af indstillingsskrivelsen til budget 2007, at der ikke er brug for at se på skolelukninger, men der kan være brug for at se på fælles ledelse, fælles overbygning, valgfag m.m. af hensyn til at fastholde økonomisk og fagligt bæredygtige enheder. Børne- og Kulturforvaltningen har udarbejdet et notat om forudsætninger for debat om skolestruktur i forhold til at opnå den indarbejdede budgetreduktion ved fælles ledelse og sammenlægning af skoler samt ved sammenlægning af overbygninger på enkeltsporede skoler med overbygning. På den baggrund er det Forvaltningens vurdering, at der er behov for en bred debat om skolestruktur, der inddrager følgende aspekter vedrørende ændret skolestruktur: små skoler sammenlægges med deres overbygningsskole skoler med 1 spor i overbygningen får samlet deres overbygning ét sted skoledistriktsgrænser justeres med henblik på at optimere klassestørrelserne Sammenlægning af skoler betragtes i folkeskolelovens forstand som skolenedlæggelser med efterfølgende oprettelse af ny skole. En sådan proces er omfattet af bekendtgørelse om proceduren ved en skolenedlæggelse, og der er dermed et krav om 8 ugers høringsfrist + 4 ugers indsigelsesfrist samt mulighed for yderligere høringsfrist, hvis indsigelserne giver anledning til at ændre i forslaget. Den samlede tid for høring og politisk behandling er dermed på ca. ½ år. Forslag om skolenedlæggelser skal være vedtaget inden 1. december for at kunne gennemføres 1. august året efter. Ved en demokratisk proces, der involverer skolebestyrelser og lokale parter, forudsættes der således mindst 1 års proces forud for beslutning om ændret skolestruktur, hvis processen skal rumme mulighed for at sammenlægge skoler. Der er stor sammenhæng mellem skolestruktur og muligheden for at udnytte det tildelte budget bedst muligt til undervisningstimer pr. elev. Der er meget stor variation i klassestørrelserne og dermed også i den gennemsnitlige udgift pr. elev med den nuværende struktur. Det er Forvaltningens opfattelse, at det vil være meget vanskeligt at opnå de indarbejdede besparelser uden optimering af klassekvotienterne, og dette forudsætter stor fleksibilitet i forhold til klassedannelsen. Af hensyn til skolernes mulighed for at gennemføre undervisningen med vejledende timetal som udgangspunkt for alle elever, er der for skoleåret 2007/08 valgt en resursetildelingsmodel, der tager udgangspunkt i antal klasser, der levner en meget begrænset resurse til holddannelse til klasser med mere end 21 elever. Det er ikke muligt at vælge en elevtalsbaseret resursetildelingsmodel uden samtidig at beskrive en model, der garanterer de små skoler mulighed for at leve op til folkeskolelovens krav om minimumstimetal. Forvaltningen har udarbejdet oversigt over elevtallet i alle klasser. Oversigten vedlægges som bilag.
Byrådet 14.05.2007
334
Det er Forvaltningens opfattelse, at der bør gennemføres en mere omfattende debat om skolestruktur med mulighed for at se på konsekvenser af sammenlægning af små og store skoler, samtidig med drøftelse af sammenlægning af overbygningen på enkeltsporede overbygningsskoler og en generel justering af skoledistriktsgrænserne. Der kan i samarbejde med Teknisk Forvaltning anvendes et elektronisk system GIS (Geografisk Informations System) til beskrivelse af elevtallet ved ændring af distriktsgrænserne. Ny skolestruktur kan således gennemføres pr. 1. august 2009. Forvaltningen har udarbejdet et konkret oplæg til, hvilke skoler, der ud fra henholdsvis elevtal og enkeltsporede overbygninger bør indgå i drøftelser om strukturændringer.
Det foreslås, at debatten om ændret struktur skal omfatte: økonomiske fordele/konsekvenser bygningsmæssige konsekvenser transportmæssige konsekvenser pædagogiske forudsætninger, konsekvenser og muligheder konsekvenser for lokalsamfundet
Forvaltningen anbefaler, at der gennemføres en bred debat i hele kommunen om skolestruktur i løbet af skoleåret 2007/08. Dette medfører samtidig, at den indarbejdede reduktion på 4 mio. kr. i 2008 skal udskydes 1 år til delvis gennemførelse i 2009 og med fuldt gennemslag i 2010. Der er ved budgetkontrollen i marts 2007 gjort opmærksom på, at den indarbejdede reduktion i budgettet ikke kan opnås som forudsat.
Lovgrundlag Folkeskoleloven, herunder § 36 om frit skolevalg
Bekendtgørelse nr. 615 om proceduren ved en skolenedlæggelse Bekendtgørelse nr. 500 om fælles ledelse for flere folkeskoler Bekendtgørelse nr. 802 om fælles ledelse for folkeskoler og kommunale dagtilbud i landdistrikter m.v.
Politisk behandling Udvalget for Børn og Familie Udvalget for Økonomi, personale og overordnet Planlægning Byrådet
Sagens bilag Notat om forudsætninger for debat om ny skolestruktur
Forslag til strukturændringer Klasse- og elevtalsoversigt
Indstilling Børne- og Kulturforvaltningen indstiller:
at der gennemføres en debat om ny skolestruktur i løbet af skoleåret 2007/08 på følgende 3 områder: o små skoler sammenlægges med deres overbygningsskole o skoler med 1 spor i overbygningen får samlet deres overbygning ét sted o skoledistriktsgrænser justeres med henblik på at optimere klassestørrelserne at den indarbejdede budgetreduktion på 4. mio. kr. udskydes 1 år. at der tages udgangspunkt i: o økonomiske fordele/konsekvenser o bygningsmæssige konsekvenser o transportmæssige konsekvenser
Byrådet 14.05.2007
335
o pædagogiske forudsætninger, konsekvenser og muligheder o konsekvenser for lokalsamfundet
Beslutning Udvalg for Børn og Familie, 11.04.2007 Dusan Jovanovic og Søren Revsbæk var fraværende. Godkendt.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt. Processen fremskyndes mest muligt. Lars Hoppe Søe ønsker muligheden for skolenedlæggelser inddraget i debatten.
Bilag: Dok nr 2007-61982 - Elevtal 2007.XLS Forslag til Strukturændringer. Notat om forudsætninger for debat om ny skolestruktur Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
336
150. Frigivelse af anlægsbeløb - renovering og omlægning af bane 6 på idrætsanlæg ved Rolighedsvej
Sagsbeh.: Jan Steen Jeppesen
Sagsnr.: 2007-25359
Sagsfremstilling På anlægsbudgettet 2007 er der afsat penge til renovering og omlægning af bane 6 på idrætsanlægget ved Rolighedsvej hvor Næstved Idræts Forenings fodboldafdeling træner og afvikler kampe. Begrundelsen for anlægsblokken er, at det samlede træningsareal blev formindsket som en konsekvens af udbygningen af Næstved Gymnasium. Omlægningen og renoveringen er medvirkende til at sikre et erstatningsareal i tilknytning til klubhus- og badefaciliteterne på Rolighedsvej Renoveringen af bane 6 kræver omlægning af løbebanen, som benyttes af Beredskabsstyrelsen, hvis der skal ske en optimering af banearealet ved Rolighedsvej. Parkdrift og forvaltningen har haft forhandlinger med Beredskabsstyrelsen om flytning af løbebanen.
Næstved Kommunes Parkdrift vil sikre, at opgaven bliver udført i samarbejde med Kultur og Fritidsafdelingen.
Økonomi Der er i anlægsbudgettet afsat 1 mio. kr. til denne opgave. Økonomiafdelingen bekræfter, at der i anlægsoversigten for 2007 er afsat 1 mio. kr. til renovering og omlægning af CF-banen.
Politisk behandling Udvalg for Kultur og Fritid. Økonomiudvalg Byråd.
Indstilling Forvaltningen indstiller, at Udvalg for Kultur og Fritid anbefaler Økonomiudvalg og Byråd at frigive det afsatte anlægsbudget på 1 mio. kr.
Beslutning Udvalg for Kultur og Fritid, 16.04.2007 Daniel Lillerøi Nielsen var fraværende. Anbefales.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen og Søren Revsbæk var fraværende. Anbefales.
Byrådet 14.05.2007
337
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt.
Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
338
151. 2. etape af Holmegaard Høj
Sagsbeh.: Grethe Mary Andersen
Sagsnr.: 2007-5943
Sagsfremstilling 1. etape af lokalplanen for Holmegaard Høj i Fensmark blev vedtaget den 28. juni 2006 af Holmegaard kommune. Den omfatter hele byvækstarealet, som var indeholdt i regionplanen. Herefter har forvaltningen udarbejdet forslag til lokalplan og kommuneplantillæg - 2. etape af Holmegaard Høj – som omfatter et mindre område til færdiggørelse af udstykningsprojektet (ca. 23 parcelhusgrunde) samt projektering af resten af arealet til offentlig bydelspark. Kommuneplantillægget kræver Miljøcentrets godkendelse, idet området ikke var med i den gældende regionplan. Miljøcentrets bemærkninger foreligger ved mødet. Bydelsparken bliver anlagt og beplantet af bygherrer efter en samlet plan, godkendt af Næstved Kommune. Den fremtidige drift vil overgå til Næstved kommune, idet bydelsparken også skal tilgodese den ældre udstykning nord for området. Her er der ingen grønne fællesarealer.
Lovgrundlag Planloven Lov om miljøvurdering af planer og programmer
Bæredygtighed (Agenda 21) Det kommende boligområde er en mindre udvidelse af det godkendte lokalplanområde F.8.1. som en afrunding af det oprindelige byvækstområde. Det bliver nænsomt indpasset i landskabet, og det vurderes derfor, at planen ikke antages at få væsentlig indvirkning på miljøet.
Planen omfatter ikke projekter, som nævnt i lovens bilag 3 og 4.
Politisk behandling Udvalget for Ejendomme og Lokalplaner Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Forslag til lokalplan med kommuneplantillæg
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, At lokalplanforslaget sendes i 8 ugers høring den 22. maj til og med den 17. juli 2007. Beslutning Udvalg for Ejendomme og Lokalplaner, 18.04.2007 Anbefales, idet der foretages en tilføjelse om højderegulering samt ændringer i § 7.2.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen var fraværende.
Byrådet 14.05.2007
339
Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt. Michael Rex ønsker større variation i byggeriet.
Bilag: Bemærkninger fra UEL´s møde den 18.04.2007 Forslag i høring - Lokalplanforslag F.8.2 - 2. etape Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
340
152. Skema B-ansøgning for 14 almene ældreboliger med serviceareal - Otterupvej 6 og 8
Sagsbeh.: Niels Erik Nørgaard
Sagsnr.: 2007-25640
Sagsfremstilling Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger Skema B-ansøgning 14 almene plejeboliger til bo- og naboskab for multihandicappede. Projektet omfatter 14 2-rums a 75 m2 inkl. fælles boligareal på 385 m2. Nettoarealet udgør 47,5 m2 pr. bolig. Boligerne tilvejebringes ved ombygning af et eksisterende bofællesskab med 20 enkeltværelser. Herudover etableres et serviceareal på 66 m2.
Byrådet godkendte projektet den 12. december 2006 (Skema A) med en anskaffelsessum på kr. 18.529.740,- for boligerne og kr. 1.239.648, - for servicearealet.
I overensstemmelse med Byrådets godkendelse af Skema A har projektet den 13. december 2006 været forelagt Udvalget for Ejendomme og Lokalplanlægning i Gl. Næstved Kommune. På mødet blev projektet godkendt og det blev besluttet, at udbyde projektet i begrænset udbud i fagentrepri se med tildelingskriteriet ”l a veste bud”. Der er den 16. februar 2007 afholdt licitation på projektet. Licitationsresultatet er vurderet af kommunens rådgiver og med baggrund i denne vurdering er der udarbejdet skema B til godkendelse af projektet.
Skema U med fortegnelse over de bydende er vedlagt i sagen.
I Skema B er anskaffelsessummen opgjort til kr. 19.456.361,-, svarende til kr. 1.389.740, - pr. bolig eller kr. 18.530,- pr. m2, hvilket svarer til det gældende maksimumbeløb.
Udgifterne fordeler sig på: Grundudgifter: kr. 3.763.000 Håndværkerudgifter: kr. 12.371.000 Omkostninger inkl. gebyrer: kr. 3.322.000
Den foreløbige husleje er beregnet til kr. 985,- pr. m2 eller kr. 6.115,- pr. bolig.
Anskaffelsessummen for servicearealet er opgjort til kr. 1. 064.000,-, ekskl. moms før fradrag af statstilskud (kr. 40.000,- pr. bolig). Udgiften til anlæg og drift af servicearealet finansieres alene af kommunen og kan ikke pålægges boligdelen.
I sagen er vedlagt førsynsrapport, der godtgør, at ejendommen er egnet til den påtænkte ombygning.
Økonomi Udgifter: Grundkapitallån 7 %: kr. 1.361.945,-. Serviceareal efter fradrag af statstilskud: kr. 504.000,-.
Byrådet 14.05.2007
341
Indtægter: Gebyr til kommunen 0,25 %: kr. 48,520,-
Salg af grund til boliger: kr. 3.763.441,-
Økonomiafdelingen oplyser, at grundkapitallånet ikke er låneberettiget. Der er ikke afsat midler i 2007 til dækning af grundkapitallån, men restbudgettet fra Gl. Næstved på godt 5 mio. kr. forudsættes overført til 2007. Der er således dækning for denne sags grundkapitallån. Endvidere oplyses, at staten yder et tilskud til servicearealer på 560.000 kr. og at boligerne finansieres således: - realkredit 91 % - beboerindskud 2 % - grundkapitalindskud 7 % Herefter resterer finansiering af nettoudgiften til etablering af servicearealerne på i alt 504.000 kr. Disse kan finansieres af salgsindtægten på 3.763.441 kr. for salg af grund og bygninger til boligdelen.
Lovgrundlag Ældreboliger: Almenboliglovens § 115 stk. 2 Serviceareal: almenboliglovens § 140.
Bæredygtighed (Agenda 21) Næstved Kommunes bestemmelser om bæredygtigt byggeri skal overholdes.
Handicapforhold (tilgængelighed) Byggeriet overholder bestemmelserne i DS 3028 ”Tilgængelighed for alle”
Supplerende bemærkninger Der er uoverensstemmelse på posteringsniveau mellem det fremsendte anlægsbudget og BOSSINF-skemaets oplysninger. Den samlede anskaffelsessum er dog enslydende. I ovenstående udgiftsfordeling er beløbene fra BOSSINF-skemaet benyttet. Den uheldige fordeling af mellem grundudgifter og håndværkerudgifter skyldes især værdisætningen af den eksisterende ejendom.
Politisk behandling Udvalget for Ejendomme og Lokalplaner Økonomiudvalget Byrådet.
Sagens bilag Anlægsbudget Skema B.
Indstilling Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Skema B godkendes, og at den foreløbige huslejeafgift godkendes
Samtidig indstilles, at der gives følgende bevillinger: - opførelse af boliger 19.500.000 kr. - opførelse af servicearealer 1.064.000 kr. i udgift og 560.000 kr. i indtægt - salg af grund og bygninger til boligdelen 3.763.000 kr. i indtægt
Byrådet 14.05.2007
342
Beslutning Udvalg for Ejendomme og Lokalplaner, 18.04.2007 Anbefales.
Udvalg for Økonomi, Personale og overordnet Planlægning, 07.05.2007 Kurt Petersen var fraværende. Anbefales.
Beslutning: Byrådet, 14.05.2007 Kurt Petersen, Lisbet Skov, Lene Lassen og Dorthe Lynderup var fraværende. Godkendt.
Bilag: Anlægsbudget Skema B, Otterupvej 6-8 Tilbage til toppen
Byrådet 14.05.2007
343
153. Fastlæggelse af en politik for overtagelse af private fællesveje og stier med tilhørende belysningsanlæg som offentlige
Sagsbeh.: Ejvind Skov-Andersen
Sagsnr.: 2007-12180
Sagsfremstilling Nye veje udlægges matrikulært som enten privat fællesvej eller som offentlig vej. Kommunen kan dog altid beslutte at optage en eksisterende privat fællesvej eller sti som offentlig. Offentlige veje er åbne for almindelig færdsel, og kommunen afholder udgifterne til drift og vedligeholdelse af disse veje. De 5 gamle kommuner havde en markant forskellig politik på området. Næstved har siden kommunesammenlægningen i 1970 lagt vejens trafikale betydning til grund for, om en privat vej/ sti kunne overtages som offentlig. Dog blev alle veje i erhvervsområder optaget som offentlige. Der har normalt ikke i lokalplanerne været oplyst, om de indeholdte vejanlæg var offentlige eller private.
Næstved Byråd vedtog således i 2005, at kun Holsted Allé, Maglebjerg Allé og Mælkevejen i de senere års mange kommunale boligudstykninger skulle have status af offentlig vej.
I de 4 omegnskommuner har politikken været, at stort set alle veje og større stier blev optaget som offentlige, hvis de var anlagt efter et af kommunen godkendt vejprojekt.
Desværre har der aldrig samtidig været afsat økonomi til den fremtidige drift og vedligeholdelse af de vejanlæg, som kommunen har overtaget som offentlige. Disse udgifter må derfor afholdes af det bestående driftsbudget for veje. En gennemgang af seneste lokalplaner for private udstykninger i de 4 kommuner tyder dog her på en skelnen mellem offentlige og private udstykninger i de fleste private udstykninger, idet vejene alle er udlagt som private fællesveje. Vejenes status som enten offentlige eller private har typisk været anført i lokalplanen. Det er dog ikke nærmere undersøgt, om der foreligger aftaler i mødereferater, skøder eller beslutninger i udvalg/ byråd som dokumentation for et givent vejanlægs fremtidige status. Som fremtidig procedure må det anbefales, at Teknik og Miljøudvalget som led i høringsfasen får lejlighed til at tage stilling til, hvilken fremtidige status (offentlig/privat) de aktuelle vej- og stianlæg skal have, og efterfølgende skrevet ind i lokalplanen.
Gældende praksis for området vejbelysning har i alle kommuner været, at kommunen har overtaget driften af anlæggene efter godkendt projekt og udførelse.
Dette er i øvrigt i god overensstemmelse med de retningslinier, der er fremkommet fra Indenrigsministeriet om kriterier for kommuners overtagelse af private vejbelysningsanlæg, hvor ligelighedsbehandling er et af nøgleordene.
Økonomi
Byrådet 14.05.2007
344
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41Made with FlippingBook - Online magazine maker