Referat af Byrådets møde d. 14.05.2007

153. Fastlæggelse af en politik for overtagelse af private fællesveje og stier med tilhørende belysningsanlæg som offentlige

Sagsbeh.: Ejvind Skov-Andersen

Sagsnr.: 2007-12180

Sagsfremstilling Nye veje udlægges matrikulært som enten privat fællesvej eller som offentlig vej. Kommunen kan dog altid beslutte at optage en eksisterende privat fællesvej eller sti som offentlig. Offentlige veje er åbne for almindelig færdsel, og kommunen afholder udgifterne til drift og vedligeholdelse af disse veje. De 5 gamle kommuner havde en markant forskellig politik på området. Næstved har siden kommunesammenlægningen i 1970 lagt vejens trafikale betydning til grund for, om en privat vej/ sti kunne overtages som offentlig. Dog blev alle veje i erhvervsområder optaget som offentlige. Der har normalt ikke i lokalplanerne været oplyst, om de indeholdte vejanlæg var offentlige eller private.

Næstved Byråd vedtog således i 2005, at kun Holsted Allé, Maglebjerg Allé og Mælkevejen i de senere års mange kommunale boligudstykninger skulle have status af offentlig vej.

I de 4 omegnskommuner har politikken været, at stort set alle veje og større stier blev optaget som offentlige, hvis de var anlagt efter et af kommunen godkendt vejprojekt.

Desværre har der aldrig samtidig været afsat økonomi til den fremtidige drift og vedligeholdelse af de vejanlæg, som kommunen har overtaget som offentlige. Disse udgifter må derfor afholdes af det bestående driftsbudget for veje. En gennemgang af seneste lokalplaner for private udstykninger i de 4 kommuner tyder dog her på en skelnen mellem offentlige og private udstykninger i de fleste private udstykninger, idet vejene alle er udlagt som private fællesveje. Vejenes status som enten offentlige eller private har typisk været anført i lokalplanen. Det er dog ikke nærmere undersøgt, om der foreligger aftaler i mødereferater, skøder eller beslutninger i udvalg/ byråd som dokumentation for et givent vejanlægs fremtidige status. Som fremtidig procedure må det anbefales, at Teknik og Miljøudvalget som led i høringsfasen får lejlighed til at tage stilling til, hvilken fremtidige status (offentlig/privat) de aktuelle vej- og stianlæg skal have, og efterfølgende skrevet ind i lokalplanen.

Gældende praksis for området vejbelysning har i alle kommuner været, at kommunen har overtaget driften af anlæggene efter godkendt projekt og udførelse.

Dette er i øvrigt i god overensstemmelse med de retningslinier, der er fremkommet fra Indenrigsministeriet om kriterier for kommuners overtagelse af private vejbelysningsanlæg, hvor ligelighedsbehandling er et af nøgleordene.

Økonomi

Byrådet 14.05.2007

344

Made with FlippingBook - Online magazine maker