Referat af Byrådets møde d. 05.10.2009

P.t. er hjælpemidlerne spredt på 7 lokationer med heraf afledte konsekvenser i forhold til manglende overblik og utilstrækkelig orden, stort tidsforbrug til kørsel, daglig frustration blandt medarbejderne og utilstrækkelig effektivitet i daglige arbejdsrutiner. Rapport vedr. arbejdsmiljøvurdering af Hjælpemiddeldepotet På foranledning af Afd. for Risikostyring og Arbejdsmiljø har Crecea i april 2008 udarbejdet en rapport med fokus på de arbejdsmiljømæssige forhold på Hjælpemiddeldepotet. Konklusionerne fra rapporten er opsummeret i tidligere sagsfremstillinger, hvorfor disse i nærværende sag blot oplistes:  Utilstrækkelige pladsforhold med heraf afledte konsekvenser  Indeklima i vaskesektionen, herunder bl.a. manglende udsugning og ventilation  Støjproblemer  Manglende velfærdsforanstaltninger  Medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø, der i væsentligt omfang påvirkes af ovenstående uacceptable forhold. Hjælpemiddeldepot, Næstved Kommune På Hjælpemiddeldepotet er beskæftiget 5 medarbejdere på fuldtid i ordinære ansættelser samt 5 medarbejdere på deltid i primært flexjob og servicejob.

Det samlede hjælpemiddelbudget (CPR-relateret) udgør ca. 44 mio. kr. og heraf anvendes ca. 26 % svarende til 11,5 mio. kr. til genbrugshjælpemidler.

4 modeller for varetagelse af Hjælpemiddeldepotfunktion Kombinationsmulighederne i forhold til udlicitering eller kommunal varetagelse af hjælpemiddeldepotfunktion er mangeartede og afhængige af den enkelte kommunes ønsker, krav og historik. Der kan overordnet opstilles 4 modeller, hvortil der knytter sig en række kombinationsmuligheder. Nedenfor beskrives kort karakteristika med tilhørende kommunale erfaringer med de 4 modeller. Med henblik på at indhente erfaringer fra forskellige modeller har forvaltningen taget kontakt til 7 andre kommuner, herunder Næstved kommunes sammenligningskommuner samt til KL. Oplysningerne er gengivet i bilag 1. Det understreges, at nedenstående oplysninger beror på udsagn fra ledere og medarbejdere og er ikke nødvendigvis udtryk for kommunens samlede (”officielle”) holdning og ej heller for et repræsentativt billede.

Det kan oplyses, at der findes to hovedudbydere på hjælpemiddelområdet i Danmark, Zealand Care og Falck Hjælpemidler A/S.

Model 1, kommunal varetagelse af opgaven Erfaringer fra andre kommuner

Roskilde kommune: i forbindelse med kommunesammenlægningen blev samarbejdet med privat firma opsagt, der havde varetaget opgaven i Gundsø kommune. I gennem de sidste 10 år har Roskilde kommune løbende foretaget beregninger, der har vist, at den kommunale model er den billigste. Erfaringen med udlicitering i Gundsø kommune er, at kommunens eget serviceniveau er bedre.

Rudersdal kommune: Denne kommune er kontaktet på opfordring af KL.

Byrådet 05.10.2009

505

Made with FlippingBook - Online magazine maker