Byrådet 10-11-2015
Punkt 168: Godkendelse af dagsorden
00.22.02-A26-1-13 Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Sag nr. 180 udsættes på grund af manglende afklaring.
Punkt 169: Status for VVM undersøgelse Næstved - Rønnede
05.00.00-P17-6-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Der er i VVM-undersøgelsen for Næstved - Rønnede medtaget en variant af de linjeføringer, der forløber syd om Holme Olstrup, og som tilsluttes Ring Øst ved Stenlængegårdsvej. De oprindelige linjeføringsforslag justeres bl.a. med hensyn til forløb gennem skoven ved Boserup og tilslutningspunkter. VVM-redegørelsen forventes at sendes i offentlig høring i efteråret 2016. Administrationen indstiller, at Næstved Kommune meddeler Vejdirektoratet, 1. at Den Sjællandske Tværforbindelse er grundlaget for den brede regionale enighed om opgraderingen af Rute 54, Næstved - Rønnede, 2. at en tilslutning ved Stenlængegårdsvejsrundkørslen ved Ring Øst vil svække tværforbindelsen, og 3. at Næstved Kommune derfor foreslår, at alternative tilslutninger til Ring Øst ikke undersøges nærmere. Sagen om VVM-undersøgelsen vedrørende udbygning af Rute 54, Næstved - Rønnede blev senest behandlet af Teknisk Udvalg den 3. februar 2015. Udvalget fik en orientering om processen i en VVM-undersøgelse, og det blev her aftalt, at Teknisk Udvalg i forløbet orienteres om VVM-processens fremgang. Status for projektet er, at idé-fasen er afsluttet, og at der i denne fase er modtaget 36 høringssvar. Hovedparten af høringssvarene indeholder stillingtagen til én eller flere af linjeføringsforslagene fra forundersøgelsen. En mindre gruppe høringssvar kommer med forslag til alternativ tilkobling af motorvejen til den østlige omfartsvej i Næstved eller forslag om en tværforbindelse til Sydmotorvejen ved Høsten Torp nord for Haslev, eller alternativt med en tilkobling til Sydmotorvejen ved Ulse, som alternativ til en motorvej mellem Næstved og Rønnede. Det er Vejdirektoratets vurdering, at de alternative forslag med en tværforbindelse til enten Ulse eller Høsten Torp nord for Haslev ligger uden for rammerne af VVM-undersøgelsen, som omfatter en ny motorvej mellem Næstved og Rønnede, jf. det kommissorium som Vejdirektoratet har fået for gennemførelsen af VVM-undersøgelsen. Til gengæld er det besluttet at tage en justering af forslagene B, C og E med en tilslutning til Ring Øst med som et alternativ. De enkelte forslag er ved at blive bearbejdet, og der vil ske justeringer undervejs. De væsenligste afvigelser i forhold til forundersøgelsen er, at i forslag A, B og C undersøges muligheden for at placere motorvejen i samme linjeføring som den eksisterende vej gennem skoven og frem til Sydmotorvejen, at tilslutningsanlægget i forslag A placeres ved Gødstrupvej, i forslag B ved krydsning af nuværende Rute 54, i forslag C ved Boserup og i forslag E som i forundersøgelsen ved Toksværd, og i forslag A, B og C undersøges mulighederne for at genbruge det eksisterende tilslutningsanlæg ved Sydmotorvejen.
De såkaldte feltundersøgelser i marken er ved at være afsluttet, men skal eventuelt suppleres med nye undersøgelser i 2. kvartal 2016. Skitseprojektering pågår og forventes afsluttet ved udgangen af 1. kvartal 2016. Trafikberegninger pågår og afsluttes 1. kvartal 2016. Miljøundersøgelsen forventes afsluttet ved udgangen af 2. kvartal 2016. VVM redegørelsen sendes i afsluttende offentlig høring i efteråret 2016. Der afholdes i denne forbindelse et borgermøde. Høringsnotatet sendes sammen med Vejdirektoratets indstilling til transportministeren ultimo 2016, og herefter kan der træffes en politisk beslutning om linjeføring og igangsættelse. Uanset, at trafikken til Næstved by godt kan afvikles ved denne løsning og uanset, at det er Vejdirektoratet, der udarbejder VVM-redegørelsen, finder administrationen anledning til at gøre opmærksom på, at en tilslutning til Ring Øst i stedet for tilslutningen under fordelerringen til Nordre Omfartsvej vil betyde, at den øst-vestgående trafik skal køre ca. 2 km. længere og skal gennem 2 rundkørsler i stedet for at køre direkte ind på den nordlige omfartsvej. Især for den tunge transport vil dette blive opfattet som et "brud" på tværforbindelsen. Ruten vil i høj grad vanskeliggøre en fremtidig forlængelse af motorvejen frem mod Slagelse. Næstved Byråd har i flere omgange tilkendegivet, at kun løsninger, der rammer frakørsel 37 er acceptable og senest den 21.8.2015, at kommunen er åben over for linjeføring, blot vejen starter i afkørsel 37 og slutter ved den nye fordeler-ring ved Køgevej ved Næstved. Teknisk Udvalg Byrådet Teknisk Udvalg, 09.11.2015 Ad 1: Anbefales Ad 2: Anbefales Ad 3: Anbefales Niels Kelberg går ind for, at der gennemføres VVM-undersøgelse på linjeføring E+. Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1-3: Godkendt. Dansk Folkeparti går ind for, at der gennemføres VVM-undersøgelse på linjeføring E+.
Bilag Skitse med tidsplan for VVM-processen Forslag om variant af linjeføring til Ring Øst
Punkt 170: Strategiplan 2016
00.01.10-P00-1-15 Kompetenceudvalg: Byrådet Strategiplan 2016 foreligger nu til endelig godkendelse. Administrationen indstiller strategiplan 2016 til godkendelse. Strategiplan 2016 er Byrådets og Direktionens aftale om prioritering af strategiske indsatsområder i 2016. Strategiplanen er del af Næstved Kommunes styringsmodel og sætter sammen med de politiske mål rammerne for de konkrete mål aftalt i resultataftalerne for de enkelte centre i kommunen. Srategiplan 2016 er en fortsættelse af rammen for strategiplanerne for 2014 og 2015, da indsatsen fortsat er inden for samme byrådsperiode og stadig indrammet af den af byrådet vedtagne vision: "Mærk Næstved - godt liv for familien". Temaerne for 2016 er: 1. Mærk Næstved: bosætning 2. Uddannelse og arbejdsmarked 3. Samarbejder 4. Økonomi og organisation I 2016 vil implementering af beskæftigelsesreformen være et nyt indsatsområde i strategiplanen. Dette på baggrund af de ændrede lovgivningsmæssige rammer for området som understøtter en indsats, hvor fokus kommer til at ligge på at få borgeren fra offentlig forsørgelse til ordinær beskæftigelse. Endvidere er der i strategiplan 2016 medtaget et nyt indsatsområde omkring lokaldemokrati og civilsamfund. Arbejdet inden for dette indsatsområde skal understøtte udfoldelse af indstillinger fra det midlertidige lokaldemokratiudvalg. Med udarbejdelse af strategiplan 2016 har direktionen ønsket at have en større grad af inddragelse af organisationen som helhed. Der har derfor været holdt et dialogmøde med 25 inviterede medarbejdere og ledere. Det mest markante aftryk fra dialogmødet på strategiplan 2016 er en fokusering på færre, mere snævre mål. Vi skal ikke klare det hele på et år, men fokusere på udvalgte indsatser, som vi vil i mål med. Endvidere er en række konkrete forslag rejst på dialogmødet med i strategiplanen, fx. intern praktik/jobudveksling med henblik på tværgående læring. En række af de øvrige mere konkrete forslag vil blive vurderet i forbindelse med udarbejdelse af resultataftaler for de enkelte centre. Endvidere er strategiplanen gennemgået af kommunikation og sagsbehandler me henblik på at lette sproget. Målgruppen for strategiplanen er overvejende internt i organisationen, og det er derfor vurderingen, at der ikke er behov for en større indsats i form af at gøre sproget endnu mere formidlingsvenligt, som fx i stil med planstrategien. Strategiplan 2016 vil forud for byrådsbehandling d. 10. november blive bearbejdet i forhold til layout. Økonomiudvalget Byrådet Økonomiudvalget, 02.11.2015 Anbefales.
Thor Temte kan ikke gå ind for beslutningen Thor Temte mener, at man skal prioritere ressourcerne på kernevelfærds-opgaverne. Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt. Enhedslisten kan ikke gå ind for beslutningen. Enhedslisten mener, at man skal prioritere ressourcerne på kernevelfærds-opgaverne. Bilag Strategiplan 2016 - endelig
Punkt 171: Budgetkontrol pr. 1. oktober 2015
00.15.00-A00-2-15 Kompetenceudvalg: Byrådet Resultatet af den samlede budgetkontrol i forhold til bevillingerne (det korrigerede budget) er et mindreforbrug på 5 mio. kr. Administrationen indstiller, at 1. de udgiftsneutrale bevillingsændringer godkendes - dvs. flytning af budgetbeløb fra ét politikområde til et andet, jf. bilag 2 2. der gives anlægsbevillinger på i alt -5.912.000 kr. jf. bilag 3 3. budgetkontrollen godkendes Resultatet af budgetkontrollen i forhold til bevillingerne er: i mio. kr. Merudgift/mindreudgift 1. april 1. juli 1. oktober 1. oktober korrigeret for bevillingsændringer, så den kan sammenlignes med 1.4 og 1.7 Drift inkl. selvforvaltning 24 mio. kr. 33 mio. kr. 28 mio. kr. 26 mio. kr. Anlæg -83 mio. kr. -74 mio. kr. -29 mio. kr. -76 mio. kr. Finansiering -3 mio. kr. -30 mio. kr. -4 mio. kr. -30 mio. kr. I alt -62 mio. kr. -70 mio. kr. -5 mio. kr. -81 mio. kr. +=merudgift/underskud; -=mindreudgift/overskud. Budgetkontrollen er samlet set 11 mio. kr. bedre end budgetkontrollen pr. 1. juli. Det fremgår ved at sammenligne den sidste kolonne med resultatet pr. 1. juli. Forbedringen er på driften på politikområderne Fælles formål (tjenestemandspensioner og arbejdsskadeforsikringer) og Undervisning (kørsel og selvforvaltningsvirksomhederne), som er forbedret med hhv. 12 og 10 mio. kr. Omvendt er budgetkontrollen forværret på Arbejdsmarked med 7 mio. kr. og derudover er der mindre forværringer på øvrige områder. Grunden til at tabellen indeholder to kolonner for budgetkontrol pr. 1. oktober er, at der er givet bevillingsændringer siden sidste budgetkontrol og kolonnen med den rigtige budgetkontrol pr. 1. oktober derfor ikke kan sammenlignes med de tidligere kontroller. Resultatet af denne budgetkontrol (kolonne 3) er, at der samlet set forventes en mindreudgift i forhold til bevillingerne på 5 mio. kr. Bevillingerne bliver lige akkurat overholdt, når alle bevillinger ses samlet, men det dækker over en merudgift på drift og en stor mindreudgift på anlæg. Umiddelbart ser resultatet af budgetkontrollen tilfredsstillende ud, idet der samlet er et mindreforbrug i forhold til bevillingerne på 5 mio. kr. Resultatet er dog ikke tilfredsstillende, da merudgifterne på driften er varige, og mindreudgifterne på anlæg og finansiering er engangsbesparelser. Budgetkontrol på delområder
Drift- inden for selvforvaltning (virksomhederne) Selvforvaltningsvirksomhederne forventer at overføre et overskud på netto 12,9 mio. kr. til 2016. Det dækker over at nogle virksomheder overfører overskud og andre underskud. Det betyder, at de bruger 19,8 mio. kr. af deres opsparing fra tidligere år. Det store forbrug af deres opsparing er især på Ældreområdet, men også på Handicappede, Fælles formål og Sundhed. Drift - underskud uden for selvforvaltning Der forventes overført 9,3 mio. kr. i underskud uden for selvforvaltning fra 2015 til 2016. Til sammenligning blev der overført underskud fra 2014 til 2015 på 41,7 mio. kr. Det store fald i de overførte underskud skyldes, at Byrådet har besluttet at eftergive de oparbejdede underskud på politikområderne Psykiatri, Handicappede og Børn og Unge. Tabellen viser hvilke politikområder, der forventes at have underskud. i 1.000 kr. Underskud overført fra 2014 Forventning til årets resultat Underskud, der forventes overført til 2016 Politikere 786 1.140 1.926 Sundhed 0 1.000 1.000 Psykiatri 2.836 7.249 0 Handicappede 14.133 5.689 0 Børn og Unge 12.169 6.356 0 Del af underskud dækket ind fra andre områder -3.000 Dagpasning 4.311 -3.522 789 Trafik og Grønne områder 7.512 -2.000 5.512 I alt 41.748 12.912 9.227 Drift - overskud uden for selvforvaltning Der forventes overført 33,2 mio. kr. i overskud "uden for selvforvaltning". Det fordeler sig med 16,6 mio. kr. på Undervisning (primært overgangsmidler 12,2 mio. kr. og kørsel 5,2 mio. kr.) og Overskuddet på Undervisning skyldes dels 12,2 mio. kr. som er en tidforskydning i brugen af overgangsmidlerne til folkeskolereformen. Det er nødvendigt at overføre overgangsmidlerne, da de skal øremærkes til kompetenceudvikling af lærere frem til 2020. Udover overgangsmidlerne er der mindreforbrug på befordring på 5,2 mio. kr., hvilket skyldes ændringer på to områder. Dels er beslutningen om at overgå til kollektiv befordring i stedet for at benytte lukkede skolebusruter, som blev truffet på baggrund af kørselsprojektet, trådt delvis i kraft og dels har skolekørslen været i udbud med virkning fra 15. august 2015. Desuden har der på baggrund af kørselsprojektet været en større opmærksomhed på optimering af ruter. Administrationen vurderer, at der vil være et varigt mindreforbrug; men da udbud og overgang til kollektiv trafik kun har været sat i værk fra starten af skoleåret og til nu, er vurderingen af størrelsen baseret på et begrænset datagrundlag. Mindreforbruget på befordring kan anvendes til delvis finansiering af nedsættelsen af 2,8 mio. kr. på natur og vand 4,3 mio. kr. på trafik og miljø 0,2 mio. kr. på Kultur og Fritid 9,3 mio. kr. på Økonomiudvalgets områder (tværgående puljer).
lærernes undervisningsforpligtelse, som nævnt i budgetforliget. På Økonomiudvalgets område skyldes mindreforbruget primært færre udgifter til fleksjobspuljerne på 5,3 mio. kr. og tjenestemandspensioner på 3,9 mio. kr. Anlæg Administrationen har gennemgået anlægsbudgettet for at vurdere, hvor meget anlæg, der kan nå at blive gennemført i 2015. Gennemgangen har resulteret i, at administrationen forventer, at der bliver overført 23 mio. kr. til 2016 udover de 57 mio. kr., som ved sidste budgetkontrol blev besluttet udskudt til 2016 (Ring Syd samt vandløbsprojekter). Finansiering Der forventes en samlet merindtægt på 4 mio. kr. som dækker over nogle store afvigelser: - Budgetterede lån i 2015, som overføres til og først hjemtages i 2016; 10,7 mio. kr. - Efterregulering af beskæfftigelsestilskud for 2014; 17,5 mio. kr. - Frigivne deponerede midler; -16,7 mio. kr. - Pulje til midtvejsregulering pga. lavere lønfremskrivning skal ikke bruges; -13,6 mio. kr. Servicerammen I forhold til servicerammen forventes et mindreforbrug på 5 mio. kr., når både den afsatte servicebufferpulje på 27 mio. kr. og selvforvaltningsbufferpuljen på 10 mio. kr. er modregnet. Uden puljerne ville der have været en overskridelse af servicerammen på 32 mio. kr. Den seneste landsprognose fra KL peger på et merforbrug på 0,8 mia. kr. i forhold til servicerammen. Likviditeten På baggrund af denne budgetkontrol, og den faktiske udvikling i likviditeten frem til 1. oktober, er der udarbejdet en ny likviditetsprognose, der peger på en gennemsnitslikviditet på ca. 180 mio. kr. ved årets udgang. Økonomiudvalget Byrådet Supplerende bemærkninger Indstillingerne i budgetkontrollen er anbefalet af Kulturudvalget, Omsorgsudvalget, Økonomiudvalget (for eget område), Ejendomsudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Beskæftigelsesudvalget og Sundheds- og psykiatriudvalget. Formanden for Teknisk udvalg har den 28. oktober 2015 godkendt budgetkontrol pr. 1. oktober 2015 på det Tekniske område, som en formandsbeslutning. Økonomiudvalget, 02.11.2015
Ad 1-3: Anbefales. Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1-3: Godkendt. Enhedslisten kan ikke gå ind for beslutningen. Bilag Samlet budgetkontrol pr. 1. juli 2015 Bilag 1 Budgetkontrol på driften pr. 1. oktober Bilag 2 Udgiftsneutrale flytninger mellem politikområder
Bilag 3 Budgetkontrol på anlæg pr. 1. oktober Bilag 4 Oversigtstabel på arbejdsmarkedsområdet Bemærkninger til budgetkontrol pr 1 oktober 2015 - arbejdsmarked _opdat 13102015
Punkt 172: Økonomisk oversigt, flygtninge
00.10.00-S00-1-15 Kompetenceudvalg: Byrådet
Den aktuelle situation på flygtningeområdet påvirker alle landets kommuner. KL har derfor gennemført en spørgeskemaundersøgelse omkring kommunernes udfordringer i relation til flygtningesitationen. Ligeledes har både Børne- og Skoleudvalget samt Beskræftigelsesudvalget drøftet situationen på tidligere udvalgsmøder. I denne sag gives en oversigt over de økonomiske udfordringer, der er meldt ind til KL. Administrationen indstiller, at oversigten tages til efterretning. Den aktuelle situation på flygtningeområdet påvirker alle landets kommuner. KL gennemførte derfor i september 2015 en spørgeskemaundersøgelse omkring flygtningesituationen i samtlige kommuner med henblik på at få et mere præcist billede af, hvilke udfordringer den ændrede flygtningesituation giver kommunerne. Der blev spurgt bredt ind til alle de udfordringer, som kommunerne oplever aktuelt både styringsmæssige og økonomiske. Ligeledes har Beskæftigelsesudvalget på sit møde 31. august 2015 bedt om at få forelagt en økonomisk oversigt i forhold til flygtningesituationen, ligesom Børne- og Skoleudvalget har drøftet de økonomiske konsekvenser af flygtningemodtagelsen. Administrationen har på tværs af de centre, der har udgifter i relation til modtagelsen af flygtninge, samlet oplysninger ind for at kunne give de bedste skøn på både de styringsmæssige og de økonomiske udfordringer set i lyset af, at situationen og vilkårene løbende ændrer sig. Nedenfor gives en status på de økonomiske udfordringer, der er meldt ind til KL samt hvilke forudsætninger, der er lagt til grund for vurderingerne/skønnene. Næstved Kommune har pr. september 2015 skønnet en samlet nettoudgift i 2015 på 39,8 mio. kr. i forbindelse med modtagelse af flygtningekvoten for 2015 samt familiesammenføringer for flygtninge ankommet i 2014. Skønnet fremkommer på følgende måde: Skønnet udgift 2015 netto mio. kr. Bemærkninger Sociale ydelser 15,0 Kontanthjælp, integrationsydelse mv. Serviceudgifter12,3 Midlertidig boligindplacering, dagpasning, modtageklasser, økonomisk friplads, tolkebistand, borgerservice mv. Anlæg 12,5 Barakkerne ved kasernen Serviceudgifterne dækker over en vurdering på gennemsnitligt 30 børn ekstra på dagpasningsområdet, oprettelse af 3 ekstra modtageklasser (36 elever) i perioden august til oktober 2015 på undervisningsområdet, et skøn på økonomisk friplads i henholdsvis dagpasning og SFO, et skøn på tolkebistand samt en vurdering af den ekstra administrative indsats i henholdsvis Borgerservice (vurderet 0,35 mio. kr.) samt Center for Arbejdsmarked (vurderet ca. 2,0 mio. kr.). Disse skøn indgår alle i den samlede vurdering på 39,8 mio. kr. Dertil kommer en række udgifter, der er svære at skønne omfanget af, og som derfor ikke er medregnet i ovenstående. Det gælder udgifter på ældreområdet, kulturområdet,
ejendomsområdet samt sundhedsområdet, herunder også aktivitetsbestemt medfinansiering. Udgifter på Børn og Unge området samt Handicapområdet er ikke medregnet, da der i første omgang er 100 % refusion på udgifterne. Center for Økonomi og Analyse har kontaktet KL for at få oplyst et landsresultat på undersøgelsen. KL har imidlertid besluttet ikke at melde et landsresultat ud, da der er stor spredning på kommunernes tilbagemeldinger, ligesom der er stor variation i kommunernes udfordringer med modtagelse og husning af flygtninge. Ovenstående skøn er alene foretaget for 2015 og kan ikke umiddelbart fremregnes til et udgiftsniveau for 2016, dels fordi det gennemsnitlige antal vil stige i 2015, dels fordi den nye integrationsydelse er lavere end den ydelse flygtningene hidtil har modtaget, og dels fordi vi skal modtage yderligere flygtninge og familiesammenføringer i 2016. Den foreløbige flygtningekvote for 2016 er netop udmeldt fra Udlændingestyrelsen og Næstved Kommunes andel heraf udgør 242 flygtninge, den højeste andel i Region Sjælland. Til sammenligning er kvoten for 2015 på 225 flygtninge. Samtidig med udmeldingen om kvoten for 2016 er der ligeledes meldt økonomisk tilskud ud. Næstved Kommune vil i 2016 modtage i alt 6,168 mio. kr. fordelt på 2,52 mio. kr. i tilskud til investeringer (boligplacering) og 3,648 mio. kr. i ekstraordinært integrationstilskud. Center for Økonomi og Analyse vil snarest gennemgå bemærkningerne til puljerne med henblik på at vurdere, hvilke udgifter det økonomiske tilskud er tiltænkt at skulle dække. Kommunen modtog i 2015 et samlet tilskud på 5,808 mio. kr., der er anvendt til pavilloner og ekstra sagsbehandlingsressourcer i Center for Arbejdsmarked. Center for Økonomi og Analyse vil endvidere - set i lyset af den fortsatte opgave med modtagelse af flygtninge - tage initiativ til et tværgående samarbejde i kommunen omkring udarbejdelse af en strategi for modtagelse og integration af flygtninge i Næstved. Center for Økonomi og Analyse har ingen yderligere bemærkninger. Børne- og Skoleudvalget 19. oktober 2015 Beskæftigelsesudvalget 19. oktober 2015 Økonomiudvalget 2. november 2015 Byrådet 9. november 2015. Børne- og Skoleudvalget, 19.10.2015 Til efterretning. Beskæftigelsesudvalget, 19.10.2015 Til efterretning. Udvalget ønsker undersøgt, hvilke erfaringer andre kommuner har gjort på området. Økonomiudvalget, 02.11.2015 Notat om finansiering af flygtningeudgifterne udsendt inden mødet. Udvalget ønsker, at man kigger på, om kommunale ejendomme kan indrettes til flygtningeboliger, inden der tages stilling til salg. Orienteringen taget til efterretning. Thomas Palmskov kan ikke tage orienteringen til efterretning, da han ikke mener at tallene er fyldestgørende.
Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Orienteringen taget til efterretning. Dansk Folkeparti kan ikke tage orienteringen til efterretning, da de ikke mener at tallene er fyldestgørende. Bilag Finansiering af flygtningeudgifterne
Punkt 173: Kreditkontrakt Midt- og Sydsjællands Brand & Redning
14.00.00-G01-19-15 Kompetenceudvalg: Byrådet Beredskabskommissionen / bestyrelsen for Midt- og Sydsjællands Brand & Redning (MSBR) beder ejerkommunerne om godkendelse af kreditkontrakt med Danske Bank. Administrationen indstiller, at kreditkontrakt med et maksimum på 10.000.000 kr. som anbefalet af bestyrelsen for MSBR godkendes. Næstved Kommunes andel udgør 3,8 mio. kr. I forbindelse med indgåelse af aftale med Danske Bank, om at de skal være bankforbindelse for Midt- og Sydjællands Brand & Redning (MSBR), er der udarbejdet en likviditetsoversigt, der angiver at der vil være behov for en kredit på den tilknyttede bankkonto. Jævnfør Interessentskabskontraktens § 8, skal kommunalbestyrelsen/byrådet i samtlige ejerkommuner godkende optagelse af lån. Låntagning og garantistillelse belaster ejerkommunernes låneramme forholdsmæssigt i forhold til ejerandele. En kreditkontrakt sidestilles således med et lån. Det vurderes som en nødvendighed for driften af MSBR, at der indgås en kreditkontrakt med MSBR's bankforbindelse med et kreditmaksimum på 10.000.000 kr. således at den nødvendige sikkerhed er til stede for at MSBR til enhver tid kan afholde de løbende udgifter. Center for Økonomi og Analyse oplyser, at Næstved Kommune ikke skal deponere eller fradrage en del af lånerammen som følge af kassekreditten til MSBR. Lånebekendtgørelsens § 9, stk. 2 beskriver at kassekreditten for kommunale fællesskaber, interessentskaber, andelsselskaber, aktieselskaber, anpartsselskaber og lignende med bestemmende kommunal indflydelse maksimalt må andrage 125 kr. pr. indbygger, svarende til ca. 10 mio. kr. Næstved Kommunes andel af kassekreditten er 38%, svarende til 3,8 mio. kr. og dermed under grænsen. Beredskabskommissionen / bestyrelsen for MSBR den 30. september 2015. Byrådet Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Punkt 174: Takster og tilskud 2016 på dagtilbudsområdet
00.01.00-Ø00-34-15 Kompetenceudvalg: Byrådet
Efter dagtilbudsloven skal Byrådet senest i november måned fastsætte taksterne for ophold i kommunens dagtilbud for 2016, således at forældrene kan varsles om eventuelle ændringer senest en måned før taksterne træder i kraft. Administrationen indstiller, at: 1. Taksterne i dagtilbud og tilskud til de private institutioner godkendes 2. Taksterne til SFO1 inkl. førskoleordning samt SFO2 godkendes For 2016 opkræves den maksimale egenbetaling i dagplejen og daginstitutionerne, som er på 25 % af udgifterne ekskl. ejendomsudgifter og inkl. moms. I takstberegningen indgår alle fællesudgifter vedrørende dagtilbudsområdet. Taksterne er siden 2015 beregnet ud fra, at der er 11 måneders betaling, da juli er betalingsfri måned. I taksterne er indregnet kommunens andel af puljen "mere pædagogisk personale i dagtilbud" med i alt 3,1 mio. kr. samt den godkendte pris- og lønfremskrivning. Samtidig er besparelserne vedrørende den 1%'s effektiviseringsgevinst og de stigende besparelser vedrørende indførelse af områdeledelse fratrukket. Samlet betyder ændringerne, at der stort set ingen takststigning bliver i 2016 på daginstitutionerne og ca. 1%'s stigning i dagplejen. Den ekstra forældrebetaling, som kommunen får ved at indregne puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud, udgør 705.000 kr. Reglerne for anvendelse af puljen fastsætter, at den indtægt, der kan opkræves i forældrebetaling som følge af puljen, skal anvendes på dagtilbudsområdet. Dette er der allerede taget beslutning om at efterleve i tidligere sag, da udvalget behandlede sagen vedr. "ansøgning til puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud". For SFO er taksterne som noget nyt for 2016 genberegnet med henblik på at harmonisere taksterne og indregne pladserne i førskoletilbuddet fra 1. april til 31. juli, så der fremadrettet er én takst for Førskole/SFO1 og én takst for SFO2. Tidligere var der ens takst for børn i førskoleordningen fra 1. april til 31. juli og for børn i børnehave. Ændringen betyder, at SFO betalingen vil være 17 kr. billigere end en børnehavetakst. Samlet medfører harmoniseringen et forslag om forøgelse af taksten med 15 kr. pr. måned i 11 måneder for såvel SFO1 og SFO2. I forbindelse med beregningen er forældrebetalingsandelen beregnet til 78,5 %. Forslag til 11 mdr. takst 2016 11. mdr. takst 2015 Dagplejen 48 timer 3.224 kr. 3.188 kr. 43 timer 2.889 kr. 2.856 kr. 32 timer 2.147 kr. 2.123 kr. Vuggestue 3.023 kr. 3.011 kr. Deltid 25 timer 1.761 kr. 1.754 kr. Deltid 35 timer 2.348 kr. 2.339 kr. Børnehave 1.757 kr. 1.762 kr. Deltid 25 timer 1.023 kr. 1.026 kr. Deltid 35 timer 1.365 kr. 1.368 kr.
Rudolf S. Børnehave
1.546 kr.
1.539 kr.
Aftensåbent Kl. 17-18 Kl. 17-20
115 kr. 510 kr.
115 kr. 508 kr.
SFO SFO1 (fra 1. april før skolestart - 3 kl.) 1.740 kr.
1.725 kr.
SFO 2 (4.-6. kl.) 1.065 kr. Kommunens driftstilskud til de private institutioner for 2016 beregnes på baggrund af de gennemsnitlige budgetterede nettodriftsudgifter, eksklusiv støttepædagogudgifter pr. barn i et alderssvarende dagtilbud i kommunen. Til 2016 er følgende tilskud pr. måned beregnet: Tilskud 2016 Tilskud 2015 0-2 årige Driftstilskud 7.507 kr. 7.485 kr. Administrationsbidrag 271 kr. 271 kr. Bygningsbidrag 160 kr. 160 kr. 3-5 årige Driftstilskud 4.727 kr. 4.720 kr. Administrationsbidrag 167 kr. 167 kr. Bygningsbidrag 160 kr. 160 kr. Tilskud til forældre der vælger privat pasning efter dagtilbudslovens § 80 for de 0-3 årige, er i 2016 beregnet til 5.959 kr. Supplerende oplysning efter behandlingen i Børne- og Skoleudvalget: 1.080 kr. Børne- og Skoleudvalget har den 28. september 2015 besluttet at børn i SFO2 kan vælge at gøre brug af morgen- og/eller ferieåbning mod at de betaler SFO1-takst. Dette tilføjes takstoversigten. Center for Økonomi og Analyse har ingen yderligere bemærkninger til taksterne og tilskud for 2016. Børne- og Skoleudvalget Økonomiudvalget Byrådet Børne- og Skoleudvalget, 19.10.2015 Ad 1-2: Anbefales. Økonomiudvalget, 02.11.2015 Ad 1-2: Anbefales. Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1-2: Godkendt. Forslag fra Konservative: Når betaling afkræves for dagtilbudspladser i Næstved Kommune skal det fremgå af
afkrævningen hvad der er forældrenes egenbetaling (25%) og hvor meget kommunen yder i tilskud (75%). Forslaget fra Konservative godkendt. Byrådet orienteres om det er teknisk muligt og ikke kræver unødig administration.
Punkt 175: Takstblad for NæstvedArkiverne
19.02.00-A00-1-15 Kompetenceudvalg: Byrådet
NæstvedArkiverne har hidtil ikke modtaget betaling for de ydelser, som arkivet udfører for borgerne. Inden for de sidste 2 år har arkivet oplevet en markant stigning i ydelsesniveauet samt en forventning om, at arkivet kan levere gratis indskannede arkivalier samt tidskrævende faglige arkivundersøgelser. Rigsarkivet og alle større kommunearkiver i landet tager betaling for disse ydelser. Til gengæld er de mange nye online arkivtjenester for borgerne gratis. Det gælder også NæstvedArkivernes forskellige online tjenester, der er gratis for borgerne. Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget vedtager Takstblad for NæstvedArkiverne. NæstvedArkiverne har de sidste 5 år udviklet og indført en række gratis online løsninger til borgerne, som eksempelvis kan søge gratis i arkivets samlinger og bestille arkivalier til læsesalen, se historiske film og fotos samt læse artikler om lokalhistoriske emner. Det ønsker vi fortsat skal være gratis. For at arkivet fremover kan udvide, udvikle og vedligeholde de gratis tilbud, er det nødvendigt at opkræve betaling i de tilfælde, hvor borgerne ønsker særligt tidskrævende ydelser som fx ekspedition af eksamensbeviser, indskanning af arkivalier samt dyberegående arkivundersøgelser. I lighed med en lang række danske arkiver ønsker NæstvedArkiverne derfor at modtage betaling for nogle af de ydelser, som arkivet udfører. Arkivet ønsker, at der skal være en bagatelgrænse, således at mindre arkivforespørgsler fortsat er gratis. Aflevering af arkivalier og servicering af kommunens centre og eksterne virksomheder vil fortsat være gratis. NæstvedArkivernes priser er udarbejdet på baggrund af det generelle prisniveau for arkivydelser. Priserne i takstbladet er fastlagt som et gennemsnit af 8 offentlige arkivers prisniveau geografisk fordelt over hele landet. Taksten for arkivundersøgelser, byrundtur, foredrag mv. er fastlagt ud fra Dansk Magisterforenings takster for konsulentarbejde samt de takster, som andre arkiver tager for disse tjenester. Arkivet har indhentet oplysninger om indtægtsgrundlag hos andre offentlige arkiver. På den baggrund forventes det, at indtjeningen på et år vil beløbe sig til 10.000-15.000 kr. Center for Økonomi og Analyse har ingen bemærkninger dertil, men kan oplyse at der ikke er budgetteret med indtægter på området. Økonomiudvalget Byrådet Økonomiudvalget, 02.11.2015 Anbefales, med den tilføjelse at børn- og ungeforeninger generelt bør kunne få rundvisninger i dagtimerne gratis, med det formål at skabe og styrke interessen for kommunens historie. Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Økonomiudvalgets anbefaling godkendt. Bilag Takstblad for NæstvedArkiverne
Punkt 176: Statsforvaltningens svar vedr. tilskud til Næstved Arena
20.13.00-K03-1-14 Kompetenceudvalg: Byrådet Statsforvaltningen meddeler, at Statsforvaltningen afviser at rejse tilsynssag i anledning af klager over kommunens ydede tilskud til Næstved Arena. Administrationen indstiller, at Statsforvaltningens meddelelse tages til efterretning. Statsforvaltningen meddeler i brev af 25. september 2015, at Statsforvaltningen har afvist at rejse tilsynssag i anledning af klager over kommunens ydede tilskud til Næstved Arena. Statsforvaltningen meddeler, at Statsforvaltningen finder, at kommunen i medfør af kommunalfuldmagtsregler lovligt kan yde anlægs- og driftstilskud til Næstved Hallen. Statsforvaltningen finder derfor ikke, at Næstved Kommune har overtrådt den lovgivning, som Statsforvaltningen påser overholdelsen af. Byrådet Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Til efterretning. Bilag Svar fra Statsforvaltningen
Punkt 177: Anmodning om optagelse af sag fra byrådsmedlem Thomas Palmskov
00.01.10-G01-10-15 Kompetenceudvalg: Byrådet
Anmodning om optagelse af sag fra byrådsmedlem Thomas Palmskov. Administrationen indstiller, at Byrådet behandler det indkomne forslag. Byrådsmedlem Thomas Palmskov (O) har i mail af den 27. oktober 2015, anmodet borgmesteren om optagelse af følgende sag på dagsordenen: "Jeg anmoder på vegne af Dansk Folkepartis byrådsgruppe, NK Forsynings bestyrelses udmelding om brug af økonomiske midler til sponsorering af Multi-arenaen, behandlet på næste byrådsmøde. Når jeg læser Næstved Kommunes ejerstrategi for NK Forsyning, mener jeg, at udmeldingerne fra NK Forsynings bestyrelsesformand er uforenelige med de tre hovedpunkter i ejerstrategien. Jeg ønsker at få belyst lovligheden, rimeligheden samt reklameværdien af en eventuelt sponsorering af Arenaen. Jeg ønsker endvidere at få belyst lovligheden i NK Forsynings betaling for et flygtningearrangement, hvor der er givet økonomisk støtte til sprogskolen, henset til de involveredes ansættelsesforhold på sprogskolen (ansøger og bestyrelsesformands habilitet). Hvis der kan sås tvivl om lovligheden af NK Forsynings brug af økonomiske midler, opfordrer jeg borgmesteren til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i NK Forsyning, med henblik på tilbagekaldelse af bestyrelsens beslutning vedrørende sponsorering af arenaen. Byrådet Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Forslag fra Radikale Venstre: Når NK-Forsynings aftaler omkring ”synlighed og bæredygtighed” foreligger, informeres Byrådet om aftalerne. Herefter tager Byrådet stilling til om der skal indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling. For stemte: B (1) Ø (1), O (3). Imod stemte: A (14), C (3), V (8). Forslag fra Thomas Palmskov om indkaldelse til en ekstraordinær generalforsamling i NK- Forsyning, med henblik på tilbagekaldelse af bestyrelsens beslutning vedrørende sponsorering af Arenaen. For stemte: O (3), Ø (1), V (2 Søren Revsbæk, Niels True ) B (1). Imod stemte: A (14), C (3), V (6).
Punkt 178: Ansøgning om orlov fra byrådsmedlem Troels Larsen
00.01.00-G01-83-15 Kompetenceudvalg: Byrådet Byrådsmedlem Troels Larsen søger om orlov fra sit byrådshverv. Administrationen indstiller: 1. at Byrådet godkender at betingelserne for orlov er opfyldt og 2. at Sebastian Mylsted-Schenstrøm (Liste V) indtræder som stedfortræder i Troels Larsen's fravær Byrådsmedlem Troels Larsen (V) har i mail af den 21. oktober 2015 ansøgt borgmesteren om orlov fra sit byråds-hverv på grund af arbejdspres i sin virksomhed. Ansøgningen er på ubestemt tid. Når borgmesteren får meddelelse om, at et byrådsmedlem vil være forhindret i at varetage sine kommunale hverv i en forventet periode af mindst 1 måned på grund af forretninger eller lignende, indkalder formanden stedfortræderen til førstkommende møde i kommunalbestyrelsen. Når medlemmet på ny kan varetage sine kommunale hverv, udtræder stedfortræderen af kommunalbestyrelsen. Det er kommunalbestyrelsen, som træffer beslutning om, hvorvidt betingelserne for stedfortræderens indtræden er til stede. Styrelseslovens pgf. 15, stk. 2, 3 og 4. Sebastian Mylsted-Schenstrøm er 1. stedfortræder på Liste V's kandidatliste. Byrådsmedlem Troels Larsen (V) er i dag udpeget til følgende hverv: Medlem af Omsorgsudvalget NK-Forsyning Holding A/S og NK-Service A/S (Udpeget som næstformand af Byrådet)
Bestyrelsen i NKE-Elnet A/S (Udpeget af NK-Forsyning Holding A/S) Bestyrelsen i NK-Spildevand A/S (Udpeget af NK-Forsyning Holding A/S) Bestyrelsen i NK-Vand A/S (Udpeget af NK-Forsyning Holding A/S) Bestyrelsen i NK-Vejlys A/S (Udpeget af NK-Forsyning Holding A/S) Frivillighedscenterets bestyrelse Frivillighedsrådet Troels Larsen oplyser, at han ønsker orlov fra sit byråds- og udvalgshverv, Frivillighedscenterets bestyrelse og Frivillighedsrådet. Stedfortræder i stående udvalg
Den gruppe, der har indvalgt et udvalgsmedlem, kan bestemme, at et andet udvalgsmedlem indtræder i udvalget, så længe udvalgsmedlemmet har forfald, uanset at forfaldet forventes at vare kortere end 1 måned. Pladsen behøver således ikke besættes med den, der i Byrådet er indtrådt som stedfortræder
for den pågældende. Vederlæggelse
Den stedfortræder, der midlertidigt indtræder i Byrådet, skal have vederlag og godtgørelse efter samme regler som til medlemmerne, det vil sige fast vederlag, udvalgsvederlag, børnetillæg, hvis medlemmet har hjemmeboende børn under 10 år. Derudover kan der ydes eventuelt erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjenest og befordringsgodtgørelse m.m. hvis betingelserne herfor er opfyldt. Vederlag ydes dog kun forholdsmæssigt for den periode, hvor den pågældende midlertidigt er medlem af Byrådet. Hvis gruppen ønsker, at et andet Byrådsmedlem midlertidigt skal indtræde i et udvalg på grund af et medlems forfald, skal pågældende have udvalgsvederlag. Efter vedlagsbekendtgørelsens § 30, stk. 1 og stk. 2, ophører vederlagene (fast vederlag, udvalgsvederlag og tillægsvederlag) til det medlem som ikke har varetaget sine hverv i en uafbrudt periode på 3 måneder, såfremt fraværet skyldes arbejdsmæssige årsager. Center for Økonomi og Analyse oplyser, at vederlag til stedfortræder og medlemmer af Byrådet afholdes inden for det afsatte budget. Byrådet Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1 og 2: Godkendt.
Punkt 179: Mødeplan 2016 for Byrådet
00.22.04-A26-2-14 Kompetenceudvalg: Byrådet Byrådet vedtog den 16. september 2014 mødeplan for 2015, 2016 og 2017. Mødeplan 2016 fremlægges nu til orientering dog med en anbefaling af enkelte ændringer. Administrationen indstiller, 1. Byrådets møde tirsdag den 13. september 2016 (1. behandling af budget 2017) flyttes til tirsdag den 20. september 2016 2. Byrådets møde tirsdag den 4. oktober 2016 (2. behandling af budget 2017) flyttes til tirsdag den 11. oktober 2016 og 3. Byrådets møde tirsdag den 8. november 2016 flyttes til tirsdag den 22. november 2016 Mødeplanen 2016 er allerede godkendt af Økonomiudvalget, men forelægges nu med forslag til ændringer i 2. halvår 2016. Anbefalingen om flytning af møder, sker på baggrund af de erfaringer vi har gjort os i 2015 i forhold til den politiske behandling af budgetfasen, med det mål at lave et smidigere behandlingsforløb fra administrationens fremlæggelse i fagudvalgene til den endelige behandling i Økonomiudvalget og Byrådet. Såfremt Byrådet godkender de foreslåede ændringer i mødeplanen, behandles budgetkontrollerne således;
Budgetkontrol pr. 1/7: Byrådet den 23. august 2016. Budgetkontrol pr. 1/10: Byrådet den 22. november 2016. Byrådet Byrådet, 10.11.2015 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1-3: Godkendt. Bilag DEN POLITISKE MØDEPLAN 2016 (med ændringsforslag)
Punkt 180: Lukket: Lukket punkt: Forslag til salg af ejendom - frigivet af Børne- og Skoleudvalget
82.02.00-G10-3-15
Punkt 181: Lukket: Lukket punkt: Ejendom i Guldborgsund Kommune
82.02.00-G10-5-15
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24Made with FlippingBook - Online magazine maker