Byrådet 24-02-2015
Punkt 16: Godkendelse af dagsorden
00.22.02-A26-1-13 Godkendelse af dagsorden. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Godkendt. Dansk Folkeparti kan ikke godkende dagsordenen, idet man ønsker at sag nr. 18 og 19 tages af. Dansk Folkeparti og Enhedslisten kan ikke godkende dagsordenen, idet man ønsker at sag nr. 22 tages af. Pkt. 18 og 19 tages af: For stemte: O (2). Imod stemte: i alt 25. Undlod at stemme: 1 (B). Pkt. 22 tages af; For stemte: O (2), Ø (1), B (1) og F (1) i alt 5. Imod stemte: A (14), C (2), V (7) i alt 23.
Punkt 17: Indkaldelse af stedfortræder
00.22.00-G00-1-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Indkaldelse af stedfortræder i forbindelse med Githa Nelanders sygdom. Administrationen indstiller, at byrådet 1. godkender at betingelserne for indkaldelse af stedfortræder er opfyldt 2. godkender at Flemming Harlou indkaldes som stedfortræder. Githa Nelander, liste O, har meddelt borgmesteren at hun af helbredsmæssige årsager ikke kan varetage sit kommunale hverv indtil videre.
Jævnfør Styrelseslovens § 15, stk. 2, indkalder formanden stedfortræderen, når han får meddelelse om, at et medlem vil være forhindret i at varetage sine kommunale hverv, i en forventet periode af mindst 1 måned, på grund af sin helbredstilstand.
Jævnfør Styrelsesvedtægtens § 6. Hvis et medlem har forfald på grund af sin helbredstilstand, graviditet, barsel eller adoption, indkalder borgmesteren stedfortræderen, også selv om hindringen forventes at vare kortere end 1 måned, jf. styrelseslovens § 15, stk. 2.
I henhold til stedfortræderlisten for liste O – Dansk Folkeparti – er Flemming Harlou 1. stedfortræder.
Byrådet træffer beslutning om, hvorvidt betingelserne for stedfortræderens indtræden er til stede. Byrådet Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Flemming Harlou godkendt som stedfortræder.
Punkt 18: Lokalplanforslag for Næstved Hallerne, Hal 3.
01.02.05-P16-18-12 Kompetenceudvalg: Byrådet
Administrationen har udarbejdet forslag til ny lokalplan for Hal 3 ved Næstved Hallerne. Bestemmelser om støjgrænser er ikke længere indeholdt i lokalplanen, da støjgrænser mere hensigtsmæssigt kan reguleres i et nyt støjregulativ. Selve byggeprojektet er uændret i forhold til den tidligere lokalplan. Administrationen indstiller, 1. at byrådet godkender lokalplanforslaget til offentlig høring 8 uger fra 2. marts 2015 2. at Ejendomsudvalget og Teknisk Udvalg afholder fælles borgermøde om både lokalplanforslaget og støjregulativet den 18. marts 2015. Byrådet besluttede den 24. juni 2014 at udarbejde en ny lokalplan for en multihal ved Næstved Hallerne. Formålet var at regulere støjen fra den nye hal med et støjregulativ i medfør af miljøbeskyttelsesloven. Administrationen har på den baggrund udarbejdet fornyet lokalplan uden bestemmelser om støjgrænser men med mulighed for at etablere forskellige støjdæmpende foranstaltninger. Parallelt med denne er udarbejdet et forslag til støjregulativ, der blandt andet giver mulighed for op til 12 arrangementer årligt (koncerter), hvor de vejledende støjgrænser kan overskrides. I forbindelse med yderligere 24 - 35 arrangementer kan det være nødvendigt med forskellige støjdæmpende tiltag ved hallens indgang, hvilket lokalplanen giver mulighed for.
Ud over de nævnte arrangementer forventer Næstved Hallerne at huse små sportsarrangementer 12 - 15 gange årligt, udstillinger og messer 10 - 15 gange årligt og kongresser/konferencer 3 - 5 gange årligt. Lokalplanen giver mulighed for dette.
I forhold til den tidligere lokalplan 046 er planen rettet til, så det korrekte antal kvadratmeter for projektet (7.400) er muligt at opføre. Selve projektet er uændret, da der fortsat er tale om vinderprojektet i den tidligere konkurrence. Derudover er det nyt, at lokalplanen omfatter muligheden for støjdæmpende foranstaltninger ved indgangen til hallen.
Lokalplanforslaget foreslås offentliggjort sammen med støjregulativet i 8 uger fra den 2. marts 2015.
Ejendomsudvalget 2. februar 2015 Økonomiudvalget 16. februar 2015 Byrådet 24. februar 2015
Det tilhørende støjregulativ behandles af Teknisk Udvalg den 3. februar 2015 og derefter på samme møder i Økonomiudvalget og byrådet som ovenfor. Ejendomsudvalget, 02.02.2015
Ad 1: Anbefales Ad 2: Godkendt
Økonomiudvalget, 16.02.2015 Linda Frederiksen var fraværende. Ad 1: Anbefales. Thomas Palmskov kan ikke gå ind for beslutningen. Thor Temte afventer sin stillingtagen til byrådets behandling. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Ad 1: Godkendt. Dansk Folkeparti og Enhedslisten kan ikke godkende beslutningen. Bilag Støjregulativets bilag 1 - Næstved Hallerne Lokalplan 059 EU 02-02-2015
Punkt 19: Forslag til Regulativ for støjende musik- og kulturaktiviteter i Næstved Kommune
09.11.00-K08-11-13 Kompetenceudvalg: Byrådet
Administrationen har udarbejdet et udkast til regulativ for støjende kultur- og musikaktiviteter i Næstved. Regulativet indeholder en generel del, som fastsætter nogle generelle retningslinjer for afholdelse af støjende arrangementer i Næstved Kommune. Samtidig skal byrådet tage stilling til et bilag til regulering af støjende aktiviteter ved Næstved Hallerne. Bilaget fastsætter nærmere bestemmelser om sluttidspunktet og antallet af støjende arrangementer, der kan afholdes ved Næstved Hallerne. Administrationen indstiller 1. at udkastet til Regulativ for støjende kultur- og musikaktiviteter i Næstved godkendes.
2. at udkastet til Bilag 1 til regulativet – Næstved Hallerne - baseret på forslag 2 godkendes.
3. at regulativ og bilag redigeres grafisk og sprogligt og sendes i høring. Byrådet har i forbindelse med behandlingen af en dispensation fra lokalplan 046 - Hal 3, Næstved Hallerne, vedtaget, at der skal udarbejdes et regulativ omkring støjforholdene ved Næstved Hallerne.
Administrationen foreslår, at Næstved Kommunes regulativ for støjende musik- og kulturaktiviteter er opbygget af en generel del og en række bilag. Den generelle del fastsætter generelle vilkår for afholdelsen af støjende musik- og kulturaktiviteter, og bilagene indeholder særlige vilkår for udvalgte områder, som vurderes at have behov for særlige vilkår. De særlige vilkår kan blandt andet være andre støjgrænser eller andre sluttidspunkter for aktiviteterne end dem, der er vedtaget i den generelle del af regulativet. Der vil fortsat kunne meddeles enkeltstående tilladelser til arrangementer, som går ud over regulativets generelle eller særlige bestemmelser, hvis der er en god begrundelse for det. (Dette er ikke forskelligt fra den administration, der gælder i dag, hvis en aktivitet vurderes at støje mere end de vejledende støjgrænser. Der kan normalt meddeles 3 til 5 enkeltstående tilladelser pr. område pr. år.)
Administrationens udkast til den generelle del af regulativet fastsætter blandt andet en støjgrænse på 70 dB(A) midlet over 2 timer, og et sluttidspunkt søndag til torsdag til kl. 22.00 og kl. 23.00 fredag og lørdag. Det er administrationens vurdering, at langt de fleste støjende
kultur- og musikarrangementer kan og bør holdes inden for de generelle retningslinjer. Se evt. den miljømæssige vurdering.
Administrationen har udarbejdet et bilag til regulativet. Bilaget fastsætter særlige bestemmelser for Næstved Hallerne. Bilaget tager udgangspunkt i en ansøgning fra Næstved Hallerne. Ud fra ansøgningen har administrationen udarbejdet en miljømæssig vurdering af det ansøgte. Næstved Hallerne har haft mulighed for at komme med bemærkninger, som er indarbejdet i den miljømæssige vurdering, og som fremgår af bilagene.
Af den miljømæssige vurdering fremgår det, at det stort set kun er i forbindelse med ind- og udgang ved store arrangementer samt ved afholdelse af koncerter, at naboerne til Næstved Hallerne vil opleve, at de vejledende støjgrænser ikke er overholdt. Overskridelserne er størst ved udgang fra koncerter i natperioden efter kl. 22.00.
Byrådet skal beslutte, i hvilket omfang naboerne til Næstved Hallerne skal tåle overskridelser af de vejledende støjgrænser. Her er det væsentligt, hvor sent det tillades, at de enkelte arrangementer slutter. Udgangspunktet ved fastsættelsen af de vejledende støjgrænser er, at borgerne skal sikres 8 timers ugeneret søvn. Ved arrangementer, som slutter kl. 01.00, vil der først være ro omkring kl. 01.30, hvis det tager en halv time at tømme Hal 3 for gæster. I en vurdering af, hvor sent arrangementerne skal slutte, er det ud over støjpåvirkningen af naboerne også væsentligt at vurdere, hvilken effekt sluttidspunktet har på det øvrige natteliv i Næstved. Slutter arrangementerne forholdsvist tidligt er der god symbioseeffekt med det øvrige natteliv i Næstved. Gæsterne vil være mere tilbøjelige til at søge videre i byen, end hvis arrangementerne slutter relativt sent.
Administrationen har udarbejdet 5 forskellige forslag til, hvordan aktiviteterne - hovedsageligt koncerterne ved Næstved Hallen - kan reguleres.
Administrationen indstiller, at byrådet godkender bilaget til regulativet efter forslag 2. Hvis byrådet tillader aktiviteter efter forslag 3 eller 4, skal byrådet overveje, om der skal stilles vilkår om, at udgang efter afholdelse af koncerter, som slutter senere end kl. 24.00, skal foregå igennem Hal 1 og Hal 2. Dette vil sikre naboerne på Ved Stadion væsentligt imod støjbelastning. Sådan et krav kan eventuelt gøres betinget af, om der opsættes støjskærme ved indgangspartiet ved Hal 3. Næstved Hallerne er indforstået med, uanset hvilket forslag der lægges til grund for deres aktivitetsniveau, at der kan komme krav om, at Næstved Hallerne skal opsætte støjskærme ved indgangspartiet til Hal 3, hvis det viser sig nødvendigt.
Forskellene i de 5 forslag kan opstilles således:
Søndag til torsdagFredag og lørdag
Slut senestAntal Koncerter Slut senestAntal Koncerter Koncerter i alt Forslag 022:00 Ingen begrænsning23:00 Ingen begrænsningIngen begrænsning Forslag 124:00 Op til 12 24:00 Op til 12 Maks. 12 Forslag 224:00 Op til 4 24:00 Op til 12 Maks. 12 Forslag 324:00 Op til 4 01:00 Op til 12 Maks. 12 Forslag 401:00 Op til 12 01:00 Op til 12 Maks. 12 Fælles for alle forslagene er: Næstved Hallerne skal overholde den generelle støjgrænse på 70 dB(A) midlet over de mest støjbelastede 2 timer. Forslag 0: Dette forslag indebærer, at der ikke udarbejdes et bilag for Næstved Hallerne til regulativet. Næstved Hallerne skal overholde de generelle bestemmelser i regulativet. Afslutningen af arrangementer skal ske henholdsvis kl. 22.00 søndag til torsdag og kl. 23.00 fredag og lørdag. Dette forslag vil umiddelbart sikre, at Næstved Hallerne kan afholde alle de arrangementer, som de ønsker, men det vil være en stor begrænsning, at specielt koncertarrangementerne skal slutte forholdsvist tidligt fredag og lørdag – endnu tidligere, hvis de ligger i løbet af ugen. Naboerne vil være sikret godt i forhold til støjgener, idet sluttidspunktet altid vil være forholdsvis tidligt.
Forslag 1: Afslutningen af arrangementer skal ske senest kl. 24.00. Her reguleres sluttidspunktet for koncerter under hensyn til naboerne.
Forslag 2: (anbefales af administrationen) Afslutningen af arrangementer skal ske senest kl. 24.00, og arrangementerne er fordelt over ugen. Her reguleres sluttidspunktet for koncerter under hensyn til naboerne. De 22 mest støjende og senest sluttende arrangementer forsøgt fordelt over ugen. Denne regulering af arrangementerne vurderes at tage et fornuftigt hensyn til naboerne og sikre en tilpas fordeling af de støjende aktiviteter over ugen.
Forslag 3: (Næstved Hallerne ønsker, hvis Forslag 4 ikke kan tillades) Arrangementerne er fordelt over ugen, og afslutningen skal ske senest kl. 24.00 søndag til torsdag og kl. 01.00 fredag og lørdag. Eventuelt med vilkår om, at udgang fra koncerter, som slutter efter kl. 24.00, skal foregå igennem Hal 1 og Hal 2, indtil der er sat støjafskærme op ved indgangspartiet ved Hal 3. Her er sluttidspunktet for koncerter i weekenden sat til kl. 01.00 og en time før i løbet af ugen. Det vurderes, at det vil påføre naboerne noget større gener i indtil 12 weekender ved koncertafholdelser. Forslag 4: (Svarer til ansøgningen fra Næstved Hallerne) Arrangementerne er ikke fordelt over ugen, og afslutningen af koncerter kan ske kl. 01.00 alle dage. Eventuelt med vilkår om, at udgang fra koncerter, som slutter efter kl. 24.00, skal foregå igennem Hal 1 og Hal 2, indtil der er sat støjafskærme op ved indgangspartiet ved Hal 3. Det vurderes, at sluttidspunktet ikke vil påføre naboerne noget større gener ved koncertafholdelsen - særligt hvis koncerterne afholdes i løbet af ugen. Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet Det er besluttet, at vedtagelsen af et regulativ for støjende kultur- og musikaktiviteter i Næstved følger beslutningsprocessen for vedtagelsen af en ny lokalplan for Hal 3. Administrationen vil tilstræbe, at der afholdes samtidig høring på lokalplanen og regulativet, og at der afholdes et fælles borgermøde den 18. marts 2015. Teknisk Udvalg, 03.02.2015 Ad 1: Anbefales af 6 medlemmer (Søren Revsbæk, Mette Stensgaard-Christensen, Helle Jessen, Thor Temte, Hanne Sørensen og Karsten Nonbo) Niels Kelberg kan ikke gå ind for, at der udarbejdes et støjregulativ. Ad 2: Bilag 1 til regulativet baseret på forslag 4 anbefales af 6 medlemmer (Søren Revsbæk, Mette Stensgaard-Christensen, Helle Jessen, Thor Temte, Hanne Sørensen og Karsten Nonbo) Niels Kelberg går ind for forslag 0. Ad 3: Anbefales
Administrativ tilføjelse, den 6. februar 2015: Det er med beklagelse konstateret, at der har indsneget sig en fejl i sagsfremstillingen. Under forslag 4 står der: Det vurderes, at sluttidspunktet ikke vil påføre naboerne noget større gener ved koncertafholdelsen - særligt hvis koncerterne afholdes i løbet af ugen. Der skal rettelig stå: Det vurderes, at sluttidspunktet vil påføre naboerne noget større gener ved koncertafholdelsen - særligt hvis koncerterne afholdes i løbet af ugen. Teknisk Udvalg er efter udvalgets behandling af sagen blevet gjort bekendt med fejlen. Flertallet står fortsat bag deres anbefaling til byrådet. For en god ordens skyld behandler Teknisk Udvalg sagen igen den 23. februar 2015. Økonomiudvalget, 16.02.2015 Linda Frederiksen var fraværende. Teknisk Udvalgs anbefaling ad 1-3 anbefales. Thomas Palmskov og Thor Temte kan ikke gå ind for beslutningen. Teknisk Udvalg, 23.02.2015 Ad 1: Udvalgets anbefaling i møde den 3.2.2015 fastholdes. Niels Kelberg og Thor Temte kan ikke gå ind for, at der udarbejdes et støjregulativ. Dansk Folkeparti mener, at der burde have været udarbejdet en VVM-redegørelse. Ad 2: Udvalgets anbefaling i møde den 3.2.2015 fastholdes. Niels Kelberg går ind for forslag 0. Ad 3: Udvalgets anbefaling i møde den 3.2.2015 fastholdes. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Ad 1: Godkendt. Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten kan ikke gå ind for, at der udarbejdes et støjregulativ. Dansk Folkeparti mener, at der burde have været udarbejdet en VVM-redegørelse. Ad 2: Godkendt.
Dansk Folkeparti går ind for forslag 0. Radikale Venstre går ind for forslag 2. Ad 3: Godkendt.
Bilag Forskrift for støjende aktiviteter i Næstved - Udkast Bilag 1 – Næstved Hallerne, Ved Stadion,Rolighedsvej 20, 4700 Næstved. Næstved Hallens kommentarer til 1 udkast af den Miljømæssige vurdering og til regulativ for Næstved Miljømæssig vurdering af ansøgning fra Næstved Hallerne vedr støj fra arrangementer
Punkt 20: Servicedeklaration på Beskyttet beskæftigelse, Lov om Social Service, § 103
27.00.00-P35-1-15 Kompetenceudvalg: Byrådet
Servicelovens § 138 giver kommunerne mulighed for at være mere specifikke og individuelle i valg af serviceniveau i forhold til de enkelte af servicelovens paragraffer. Administrationen har udarbejdet forslag til ny servicedeklaration på servicelovens § 103, Bestkyttet beskæftigelse. Administrationen indstiller, at servicedeklarationen på § 103 godkendes. Servicelovens § 138 giver generel hjemmel til at udarbejde serviceniveauer på alle områder. Dvs., at serviceloven har karakter af rammelov, og at der dermed er tiltænkt den enkelte kommunalbestyrelse fleksibilitet i udarbejdelse af serviceniveau (vejledende retningslinjer) om, hvilken type hjælp der typisk gives i forhold til bestemte typer af behov eller målgrupper.
Visitation for Handicap og Psykiatri har siden efteråret 2014 udarbejdet mere specifikke og retningsgivende servicedeklarationer for de af servicelovens paragraffer, der behandles i afdelingen.
Formålet er primært at sætte fastere rammer for, hvad der kan bevilges, og derved skabe gennemskuelighed og større lighed for borgerne samt lette visitators daglige sagsbehandling.
Omsorgsudvalget har foreløbig behandlet og godkendt servicedeklarationerne på servicelovens § 100 (dækning af nødvendige merudgifter), § 104 (aktivitets- og samværstilbud), § 107 (midlertidigt botilbud), § 108 (varigt botilbud) og STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse).
De resterende servicedeklarationer, der vil blive præsenteret for Omsorgsudvalget i løbet af første halvdel af 2015 omhandler servicelovens § 84 (aflastning), § 85 (socialpædagogisk bistand), § 97 (ledsagelse), § 102 (hjælp til behandling) samt enkeltmandstilbud efter servicelovens § 85.
Med denne sagsfremstilling er det servicedeklarationen på § 103, Beskyttet beskæftigelse, der er til behandling med henblik på godkendelse.
Center for Økonomi og Analyse har ikke yderligere bemærkninger. Omsorgsudvalget Byrådet Omsorgsudvalget, 27.01.2015 Anbefales. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Godkendt. Bilag Servicedeklaration § 103
Punkt 21: Servicedeklaration om hjælp i hjemmet
27.36.00-P23-1-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Servicedeklarationen indeholder en generel information om Næstved Kommunes ældrepolitik, værdier og værdigrundlag. Her udover beskrives, hvordan der kan søges om hjælp, hvilken indsatser, der kan søges om hjælp til, samt hvilke forventninger, der er til samarbejdet mellem borger og leverandør. Administrationen indstiller, at servicedeklarationen godkendes. Servicedeklarationen er udarbejdet som borgerrettet information om Næstved Kommunes ældrepolitik, værdier og værdigrundlag hvordan der søges om hjælp kort beskrivelse af indholdet i f.eks. personlig pleje og praktisk bistand, sygepleje, træning, madlevering, omsorgstandpleje og kørsel forventninger til samarbejdet mellem borger og leverandør.
Servicedeklarationen er redigeret radikalt i forhold til tidligere udgave fra 2013. Fokus i Servicedeklarationen 2015 er på hverdagsrehabilitering jævnfør Center for Ældres "Øvelse Gør Mester" indsat, for at gøre borgerne selvhjulpne og mindst muligt uafhængige af hjælp.
Ældrerådet har afgivet høringssvar, som ikke giver anledning til ændringer i servidedeklarationen.
Der er ikke modtaget hørringssvar fra Handicaprådet. Center for Økonomi og Analyse har ikke yderligere kommentarer idet der ikke er ændringer i serviceniveau. Omsorgsudvalget Byrådet Omsorgsudvalget, 17.02.2015 Anbefales. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Godkendt. Bilag Servicedeklaration 2015
Ældrerådets høringssvar vedr. Servicedeklarationen 2015.doc
Punkt 22: Udkast til miljøgodkendelse af Højbjergvej 10A
09.17.18-P19-8-14 Kompetenceudvalg: Teknisk Udvalg
Højbjergvej 10A har ansøgt om at udvide svineproduktionen fra 133 til 685 DE. Administrationen har udarbejdet et udkast til miljøgodkendelse. Der er indkommet en del klager fra borgere i området. Klagerne er blevet vurderet i forhold til reglerne. Administrationen har stillet forslag til vilkår på baggrund af de foreliggende informationer om sagen med hjemmel i husdyrloven. Administrationen indstiller, at 1. Teknisk Udvalg beslutter, hvilke vilkår der skal stilles inden for trafik, grundvand og landskab og 2. at forslaget til miljøgodkendelsen efterfølgende sendes i nabohøring Administrationen har behandlet ansøgningen om udvidelse af husdyrbruget og vurderet de bemærkninger, der er modtaget. Der er blandt andet udtrykt bekymring for, at udvidelsen af husdyrbruget sker i et såkaldt OSD område (område med særlige drikkevandsinteresser). Administrationen har derfor diskuteret det generelle spørgsmål om at have større husdyrbrug i OSD områder med en af landets førende miljøadvokater. Hans tilbagemelding var, at kommunen skulle sørge for, at krav til den maksimale kvælstofudvaskning til grundvandet fra arealerne overholdes (jf. bilag 3 og 4 i bekendtgørelsen til husdyrloven) samt eventuelle indsatplaner mm. Der kan kun stilles krav om maksimal kvælstofudvaskning, hvis arealerne ligger inden for nitratfølsomme indvindingsområder.
Udpegningen af nitratfølsomme indvindingsområder er ikke vedtaget endnu for Næstved Kommune, men de er i høring. Der kan derfor ikke på nuværende tidspunkt stilles krav for maksimal kvælstofudvaskning. Hvis udpegningen bliver endelig, før miljøgodkendelsen er meddelt, så skal der tages stilling til krav til udvaskning. Kravene er præcis beskrevet i bilag 3 og 4 til bekendtgørelsen til husdyrloven.
Husdyrbrug er på tilladelseslisten for OSD områder. Det betyder, at der ikke kan gives afslag på miljøgodkendelsen med baggrund i, at et OSD område ikke er et hensigtsmæssigt område til større husdyrbrug.
Der er på den baggrund udarbejdet et udkast til miljøgodkendelse. Administrationen har vurderet, at husdyrbruget ved overholdelse af de stillede vilkår har gjort
det nødvendige for at forebygge og begrænse forurening, idet der anvendes den bedste tilgængelige teknik (BAT).
Nedenstående vilkår er foreslået på baggrund af de bemærkninger, der er kommet fra borgere, hvad der er praktisk muligt i forhold til husdyrbruget, og hvad der lovgivningsmæssigt er hjemmel til.
Det samlede udkast er vedhæftet. De vilkår, som det kan være relevant for Teknisk Udvalg at diskutere, er fremhævet nedenfor.
Trafik Flere af borgerne i området har været bekymrede for øget transport i forbindelse med udvidelsen. Der kan stilles følgende vilkår til transport med hensyn til tidsrum, transportveje og transporttype.
Vilkår nr. 43: Transport af gylle til- og fra anlægget må ikke foretages i tidsrummet fra kl. 22.00 til kl. 6.00 samt på lørdage samt søn- og helligdage.
Vilkår nr. 44: Egne transporter til og fra ejendommen skal fortrinsvist ske mandag til fredag i tidsrummet kl. 7-18, med undtagelse af kornkørsel.
Grundvand Vilkårene er stillet med udgangspunkt i at sikre, at der ikke sker udsivning fra gylletankene til grundvandet.
Vilkår nr. 36: Gylletankene skal minimum efterses en gang årligt for brud, revner og kabelskader. Der skal føres logbog over egenkontrollen.
Vilkår nr. 37: Gylletankene skal have beholderkontrol hvert 5. år.
Administrationen har overvejet, om det vil være rimeligt at stille vilkår til alarm på gyllebeholderne. Hensigten med gyllealarmer er at sikre, at der ved brud eller overløb fra gyllebeholdere ikke løber gylle i et nærtliggende vandløb eller sø. Efter en samtale med
producenten af gyllealarmer, har administrationen konkluderet, at etablering af gyllealarm ikke vil sikre mod udsivning af gylle fra beholderne over et tidsrum, idet den ikke kan registrere langsom sivende udledning.
Der er derfor i stedet foreslået, at der stilles vilkår til årlig visuel inspektion af beholderen og notering i logbog samt beholderkontrol hvert 5. år i stedet for hver 10. år - se vilkår 36 og 37.
Landskab Vilkårene til beplantning er stillet på baggrund af en landskabsvurdering, kortbilag er vedhæftet.
Vilkår nr. 59: Bibeholde og vedligeholde det eksisterende levende hegn, der løber fra Højbjerg i nord mod sydvest.
Vilkår nr. 60: Etablere to til tre beplantningsgrupper/remiser nord for den nordligste stald. Disse beplantninger skal visuelt bryde den lange stald facade, set fra nord, og have en udstrækning på hver mindst 30 m i diameter, eller 30 meter (øst/vest) x 15 meter (nord/syd).
Vilkår nr. 61: Etableres enten a. to beplantningsgrupper på det, der er udlagt til græsareal øst for bygningerne, eller b. etablere vejtræer langs hele adgangsvejen fra Højbjerg og ned forbi den samlede bygningsmasse for at bryde bygningskompleksets dominans. Vilkår nr. 62: Alle beplantningsgrupper skal etableres med både høj og lav beplantning, samt bestå af stedligt hjemmehørende arter. Teknisk Udvalg Byrådet Teknisk Udvalg, 19.01.2015 5 medlemmer (Niels Kelberg, Mette Stensgaard-Christensen, Helle Jessen, Thor Temte og Hanne Sørensen) kan ikke gå ind for, at der udstedes miljøgodkendelse, og at miljøgodkendelsen sendes i høring. 2 medlemmer (Søren Revsbæk og Karsten Nonbo) går ind for, at der udstedes
miljøgodkendelse med de foreslåede vilkår, og at miljøgodkendelsen sendes i høring. Sagen oversendes til byrådets afgørelse på foranledning af Karsten Nonbo. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Ad 1 og 2: Godkendt. For stemte: V (7), C (2), A (14), B (1), F (1) 25 i alt. Imod stemte: O (3), Ø (1) 4 i alt. Dansk Folkeparti kan ikke godkende beslutningen på grund af beliggenheden og ønsker sagen retur til Teknisk Udvalg. Enhedslisten kan ikke godkende beslutningen, da projektet selv med skærpede krav vil udgøre en væsentlig miljøpåvirkning, som er uforenelig med hensynet til omgivelserne og kommuneplanen. Endvidere er projektet forbundet med et kørselsomfang og en belastningsgrad, som er uforeneligt med områdets vejforhold og bosætning. De fremsatte argumenter om hensynet til beskæftigelse falder uden for, hvad der må tages hensyn til. Byrådets beslutning er således under indflydelse af hensyn, som ikke er saglige efter miljølovgivningen. Byrådet gør sig skyldig i magtfordrejning ved at inddrage argumenter om, at projektet fremmer beskæftigelsen. Bilag Udkast til miljøgodkendelse på Højbjergvej 10A Bekendtgørelse Beplantning Bemærkninger til forslag til miljøgodkendelse Højbjergvej 10A
Punkt 23: Tilslutning af Kalbyrisvej til Ring Øst
05.00.00-G00-8-12 Kompetenceudvalg: Teknisk Udvalg
Administrationen fremlægger forslag til, hvordan Kalbyrisvej øst kan tilsluttes Ring Øst i et T-kryds. Anlægsprisen vil skønsmæssigt beløbe sig til 1 mio. kr. Administrationen indstiller, enten 1. at der ikke arbejdes videre med projektet, eller 2. at projektet sendes til byrådet med anbefaling af, at der i kommende budget afsættes midler til etablering af en tilslutning af Kalbyrisvej øst til Ring Øst. På mødet i Teknisk Udvalg den 19. januar 2014 besluttede udvalget, at administrationen udarbejder forslag til et T-kryds ved Kalbyrisvej og Ring Øst til næste møde i Teknisk Udvalg. Center for Trafik og Ejendomme (CTE) har udarbejdet et skitseforslag for en sådan tilslutning. Af hensyn til trafiksikkerheden på Ring Øst, hvor der i øvrigt udelukkende er vejtilslutninger via rundkørsler, foreslår CTE, at der kun tillades udkørsel fra Kalbyrisvej mod højre og indkørsel til Kalbyrisvej fra Ring Øst med højresving. For at modvirke, at bilister, der skal svinge ind på Kalbyrisvej, påkøres bagfra i forbindelse med nedbremsning, foreslår CTE, at der etableres en højresvingsbane på Ring Øst.
Prisen for forlængelse af Kalbyrisvej til Ring Øst, ca. 130 meter, vil skønsmæssigt koste 520.000 kr. Anlæg af højresvingsbane med tilhørende helleanlæg er anslået til 480.000 kr. Det vil sige en udgift på i alt 1 mio. kr. I dette beløb er der ikke indregnet udgifter til ekspropriation af de nødvendige arealer herunder eventuelle ulempeerstatninger.
Projektet er endnu ikke forelagt Næstved Politi.
På mødet udleveres skitseprojekt. Center for Økonomi og Analyse gør opmærksom på, at der ikke er afsat midler til gennemførelse af ovennævnte projekt.
Såfremt projektet ønskes gennemført skal der derfor, i overensstemmelse med aftalerne i budgetforliget, anvises kompenserende besparelser. Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet Teknisk Udvalg, 03.02.2015 Udvalgsformanden udleverede forslag om tilslutning af Kalbyrisvej til Ring Øst. Tilknyttes dagsordenpunktet. Næstved Politi høres om forslaget under forslagets fremsendelse til byrådet. Lokalrådet i Holme Olstrup (HOT) høres om forslaget under forslagets fremsendelse til byrådet. 6 af udvalgets medlemmer (Søren Revsbæk, Mette Stensgaard-Christensen, Helle Jessen, Hanne Sørensen, Karsten Nonbo og Niels D. Kelberg) anbefaler over for byrådet, 1. At der etableres et T-kryds Kalbyrisvej/Østre fordelingsvej med ”højre ind, højre ud” 2. At arbejdet udføres hurtigst muligt i 2015 på billigst mulige løsning 3. At der meddeles bevilling på 1 mio. kr., som finansieres inden for udvalgets område via uforbrugte anlægsmidler 2014 eller mindreforbrug inden for udvalgets område i 2014. Center for Økonomi og Analyse oplyser, at der ikke kan gives en anlægsbevilling før der er afsat et rådighedsbeløb. Udgiften på 1 mio. kr. til T-krydset foreslås af TU finansieret af drifts- eller anlægsoverførsler fra 2014. Overførslerne bliver behandlet i økonomiudvalget den 2. marts og i byrådet den 17. marts 2015. De foreløbige opgørelser af anlægsoverførslerne viser at der er et overskud på 17 mio. kr. på TUs område, som ansøges overført til 2015. Pengene søges overført til konkrete igangværende projekter. Mindreforbruget på driften går til afdrag på vintervedligeholdelsesunderskuddet, som besluttet i budgetkontrollerne. Økonomiudvalget, 16.02.2015 Linda Frederiksen var fraværende. Teknisk Udvalgs anbefaling Ad 1 og 2 anbefales. Ad 3: Kan ikke anbefales idet der skal foreligge en konkret sag om afsættelse af rådighedsbeløb. Thor Temte og Jette Leth Buhl kan ikke gå ind for beslutningen. Administrativ tilføjelse Thor Temte mener, at området fortsat skal være fredeliggjort. Administrativ tilføjelse, den 6. februar 2015:
Der er modtaget to borgerhenvendelser den 16. februar og den 18. februar 2015. Henvendelserne er vedlagt som bilag. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Teknisk Udvalgs anbefaling ad 1 og 2 godkendes, idet det samtidig pålægges Teknisk Udvalg at overveje hastighedsdæmpende og vægtmæssige foranstaltninger på den genåbnede vejstrækning. Ad 3: Kan ikke godkendes idet der skal foreligge en konkret sag om afsættelse af rådighedsbeløb. For stemte: A (14), V (7), C (2) O (3) (26). Imod stemte: B, F og Ø (3). Bilag Forslag om tilslutning af Kalbyrisvej til Ring Øst
Brev fra Bodil Østergård Brev fra Ingelise Jensen
Punkt 24: Fælleskommunalt callcentersamarbejde
00.14.00-G01-6-14 Kompetenceudvalg: Kulturudvalget
Næstved Bibliotek og Borgerservice har tilsluttet sig et fælleskommunalt callcentersamarbejde på Sjælland.
Det indebærer, at kommunens borgere har mulighed for at ringe på et særligt hotlinenummer: 4631 3020 og få generel vejledning og hjælp til digital selvbetjening på borger.dk - også uden for Borgerservices normale åbningstid. Hotline'en tilbyder ikke konkret sagsbehandling, men hjælp til selvhjælp. Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning. Sjællandske kommuner har siden 2011 samarbejdet om et fælles servicetilbud, hvor borgerne via chat med medarbejdere kunne få hjælp til selvbetjening og generel information i hverdagene efter kl. 15.00. Denne service blev den 1. marts 2014 afløst af et callcentersamarbejde mellem 6 kommuner, der på skift hjalp borgerne med selvbetjening over telefonen. Siden april har flere kommuner tilsluttet sig samarbejdet i en prøveperiode. 11 sjællandske kommuner deltager i dag i callcentersamarbejdet, der forventes udvidet med yderligere kommuner i 2015. Næstved Kommune har været med i prøveperioden fra september 2014, og har på baggrund heraf besluttet at indgå i samarbejdet.
Borgere kan ringe til kommunens hotline mandag–torsdag i tidsrummet kl. 15.00-21.00 og fredag kl. 15.00-18.00. Det forventes, at kommunens hotline i 2015 åbnes fra kl. 9.00. Det er hensigten, at hjælpen udvikler sig fra selvbetjening og information via hjemmeside i eftermiddags- og aftentimerne, til hjælp og anden straksafklaring i dag- og aftentimerne.
Et tilsvarende center er etableret i såvel Region Syddanmark som Region Midtjylland. Region Midtjylland har i øjeblikket forespørgsler fra en stor del af de nordjyske kommuner, der ønsker at indgå i samarbejde med Region Midtjylland. En stor del af Danmark er således betjent via regionale callcentre, der udveksler erfaringer og metoder med hinanden. Det er ikke udelukket at et fremtidsperspektiv kunne være, at de regionale centre slutter sig sammen til ét nationalt center. Dette ligger dog lidt ude i fremtiden og indgår ikke i formålsbeskrivelserne for centrene.
Selvbetjening.nu Til formålet har Næstved Bibliotek og Borgerservice indkøbt informationssystemet www.selvbetjening.nu. Selvbetjening.nu er KL’s tilbud til alle kommuner i Digitale- Ambassadører-netværket, der skal sikre en ensartet høj kvalitet og hjælpe til at få borgere til
at anvende digital selvbetjening. Informationerne kan udbygges og tilrettes, så de passer til den enkelte kommune.
Via www.selvbetjening.nu får medarbejderne på en nem og overskuelig måde adgang til de informationer, de skal give, når en borger efterspørger en given ydelse eller er gået i stå i en selvbetjeningsløsning. Selvbetjening.nu vil kunne anvendes bredt af alle medarbejdere i Næstved Bibliotek og Borgerservice til at betjene borgerne. Informationssystemet vil ligeledes kunne udbredes til alle medarbejdere, som hjælperedskab i forhold til den generelle forpligtelse til at yde helhedsorienteret vejledning. Selvbetjening.nu lancerer på et senere tidspunkt en løsning, så borgerne har direkte adgang til informationssystemet. Anvendelse og evaluering Ved modtagelse af et opkald i callcenteret registreres dato og tidspunkt for borgerens kontakt, henvendelsens karakter, borgerens bopælskommune og om borgerens henvendelse blev løst. Det statistiske grundlag kan således give kommunen et overblik over antallet af henvendelser til hotline fra borgere bosat i kommunen.
Erfaringerne med hotline i Næstved er spinkle på grund af den korte prøveperiode, men det er vurderingen, at deltagelsen i callcentersamarbejdet vil frigive ressourcer til andet arbejde, når ordningen er kørt ind.
Erfaringer fra andre kommuner godtgør, at hotlinenummeret med fordel kan tilkobles hovedomstillingens tryk-selv-muligheder (ivr), ligesom der bør ske en markedsføring og synliggørelse på hjemmesiden af hotline-hjælpen.
Callcentersamarbejdet i sin helhed vil blive evalueret i 2015 i forhold til benyttelsesgrad og ressourceanvendelse.
Økonomiske oplysninger Det forventes, at kontingentet vil blive 5.000 kr. pr. måned, som dækker udgiften til koordinering, udvikling m.m. Derudover er der udgifter til medarbejdernes timer i det fælles callcenter. Callcenteret bemandes i dag af 1 medarbejder ad gangen, men vil blive udvidet med flere medarbejdere. Antallet af vagter pr. måned afhænger af antal kommuner, der indgår i samarbejdet. Kommuner med et indbyggertal på over 50.000 vil formentlig få tildelt flere vagter end kommuner med et indbyggertal under 50.000. Udgiften afholdes over Næstved Bibliotek og Borgerservices selvforvaltningsramme.
Center for Økonomi og Analyse vurderer, at udgiften, som nævnt i sagen, kan afholdes over Næstved Bibliotek og Borgerservices selvforvaltningsramme. Kulturudvalget Byrådet
Kulturudvalget, 19.01.2015: Søren Dysted var fraværende. Til efterretning. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Til efterretning.
Punkt 25: Fritidshjem og fritidsklubbers overgang til SFO2
28.00.00-A00-10-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Sagen fremlægges, idet der gøres opmærksom på, at det i budgetforliget for budget 2015 er aftalt, at fritidshjemmet og klubberne omlægges til SFO2 d. 1. januar 2016 på egne matrikler. Der skal i den forbindelse træffes afgørelse omkring; fortsættelsen af læringsprojekterne for Smakken og HG klubben, forlængelse af projekt fuldt forældrefinansieret SFO2 på Ll. Næstved Skole, og om hvilke skoler de nuværende klubber og fritidshjem skal tilknyttes ved omlægningen til SFO2. Administrationen indstiller, 1. at projektet med fuldt forældrefinansieret SFO2 på Ll. Næstved Skole forlænges til 31. december 2015, og at SFO2-tilbuddet på Ll. Næstved Skole fra 1. januar 2016 drives på samme vilkår som på andre skoler 2. 1) at læringsprojekterne i Smakken og HG-klubben nedlægges pr. 31. december 2015
2) at Smakkens læringsprojekt fortsætter i regi af Fjordhuset
3) at HG's læringsprojekt fortsætter i regi af Idrætsforeningen HG eller en afdeling herunder 3. 1) det overlades til den enkelte skole at beslutte, om der skal være selvstændig daglig afdelingsleder af SFO2-tilbuddet
2) at de omlagte klubber får en daglig afdelingsleder i en overgangsperiode på 3 år 4. at klubberne overgår til SFO2 på følgende skoler:
1) Smakken til Karrebæk Skole
2) Supernova tilKalbyrisskolen
3) Frit Kilden til Kildemarkskolen
4) Skallegården til Sct. Jørgens Skole
5) HG til Holsted Skole Byrådet har i budgetforliget for budget 2015 aftalt, at fritidsklubberne og fritidshjemmet omlægges til SFO2 pr. 1. januar 2016, så vidt muligt i eksisterende lokaler. Dette skal bidrage til at finansiere skolereformen med 5,4 mio. kr.
Med en omlægning af klubber til SFO sker der desuden en harmonisering af tilbuddet, så der er samme tilbud og samme betaling for fritidstilbud på land og i by. Aldersgrænserne fastholdes som nu (SFO 0.–3. klasse og SFO2 4.-6. klasse).
Med omlægningen oprettes SFO2 på de resterede skoler - bortset fra Sjølundsskolen - så alle skoler med 0.-6. klasse har et SFO tilbud. Det nuværende klubpersonale søges overført til SFO/SFO2, i forbindelse med omlægningen 1. januar 2016.
Som konsekvens af beslutningen foreslås det, at projektet med fuldt forældrefinansieret SFO2 på Ll. Næstved Skole forlænges til udgangen af 2015, og derefter overgår til almindelige SFO2-vilkår.
Forvaltningen har haft møder med bestyrelserne for klubberne og har orienteret dem om de politiske beslutninger, og hvordan det praktiske forløb omkring omlægningen skal gennemføres. Det er aftalt på møderne, at der udarbejdes en handle- og tidsplan for omlægningen, hvor der fastlægges møder med de faglige organisationer, og hvor der sikres en løbende dialog med ledere, medarbejdere og bestyrelser. På mødet med HG gav formanden udtryk for, at man gerne ville undersøge alternative muligheder for at køre HG- fritidsklub videre i eget regi, da man ser fritidsklubben som en vigtig del af HG's mulighed for at rekruttere nye medlemmer til idrætforeningen.
Efter mødet med HG, har klubben taget kontakt til Kultur og Fritid for at undersøge muligheden for at videreføre klubben under folkeoplysningsloven.
Administrationen gør opmærksom på, at budgettet til klubber under folkeoplysningsloven blev reduceret i forbindelse med budget 2015-18, så der ikke under politikområde Kultur og Fritid er midler til nye klubber. Hvis man politisk ønsker, at der skal findes midler til
klubbens videreførelse under folkeoplysningsloven, og pengene skal findes på politikområde undervisning, vil den økonomiske udfordring her blive tilsvarende større.
Læringsprojekter I forbindelse med folkeskolereformen har Smakken og HG fået en bevilling på hver 250.000 kr. om året i tre år til at gennemføre 2 læringsprojekter. Begge klubber ønsker at videreføre disse projekter. Smakken ønsker, at deres projekt fortsætter under Fritidscenteret AFK's bestyrelse (Aktiv Fritid Karrebæk) med udgangspunkt i Fjordhuset. HG er uafklaret i forhold til, under hvilken organisering deres projekt skal fortsætte. Det afhænger af, om klubben oprettes under folkeoplysningsloven eller om den omlægges til en SFO2. Projekterne finansieres af overgangsmidlerne og tilbagemeldingerne på erfaringerne med projekterne indtil nu er positive. Administrationen gør opmærksom på, at der mangler finansiering af besparelserne på skoleområdet, og at et ophør af projekterne vil kunne bidrage til denne finansiering med 500.000 kr. i 2016 og 250.000 kr. i 2017. Ledelse af de omlagte tilbud De omlagte klubber bliver fra 1. januar 2016 en del af SFO-tilbuddet. SFO'erne drives efter folkeskolelovens bestemmelser. Folkeskoleloven giver ikke mulighed for at udlicitere pasning til private firmaer eller organisationer. Derfor er det ikke muligt at oprette SFO2 med selvstændige ledelser, der ikke refererer til skoleleder og skolebestyrelse. Man kan oprette en stilling som daglig leder/afdelingsleder af SFO2'en. Denne vil dog altid referere til en SFO- leder/indskolingsleder og derigennem til skoleleder og skolebestyrelse. Administrationen gør opmærksom på, at ansættelse af afdelingsleder for SFO2 vil medføre en merudgift, da der er ikke i beregningen er indregnet løn til disse. SFO1 og SFO2 er i dag som udgangspunkt et tilbud under ledelse af SFO-lederen, og den enkelte skole beslutter individuelt den ledelsesmæssige organisering. Klubbernes overgang til SFO2 De klubber og fritidshjemmet som skal overgå til SFO2, men hvor nuværende matrikel tilknyttes en skole, er: Frit Kilden på Ejlersvej
Supernova på Kildemarksvej Skallegården på Englebjergvej Smakken i Karrebæk Evt. HG klubben Herlufsholms Allé
Ud fra primært den geografiske placering og søgningen til klubberne vurderes den naturlige
tilknytning mellem klubber og skoler at være: Smakken til Karrebæk Skole Supernova til Kalbyrisskolen Frit Kilden til Kildemarkskolen Skallegården til Sct. Jørgens Skole HG til Holsted Skole Valget af Frit Kilden til Kildemarkskolen skyldes, at der pt. er mange af Kildemarkskolens indskolingselever, der går i Frit Kilden. Det skal bemærkes, at der ikke er noget i vejen for, at man kan gå i SFO/SFO2 på en anden skole end den, hvor man er indskrevet i forhold til undervisningen. De børn, der i dag benytter klubberne, men går på andre skoler end de ovenfor nævnte, vil altså kunne fortsætte efter omlægningen - ligesom børn fra andre skoler fremadrettet vil kunne vælge at gå i SFO/SFO2 på en anden skole. Center for Økonomi og Analyse oplyser, at besparelsen på 5,4 mio. kr. fra omlægning af klubber til SFO2 pr. 1. januar 2016 anvendes som kompenserende besparelse for den manglende finansiering af folkeskolereformen på 7,0 mio. kr. Der mangler fortsat finansiering af folkeskolereformen med 6,5 mio. kr. i 2015 samt 1,1 mio. kr. i 2016 og frem.
Center for Økonomi og Analyse har ingen yderligere bemærkninger. Børne- og Skoleudvalget Økonomiudvalget Byrådet Børne- og Skoleudvalget, 08.12.2014
Ad 1: Anbefales. Ad 2: Anbefales. Ad 3: Anbefales. Ad 4: Anbefales.
HG opfordres til fortsat at forfølge modellen under folkeoplysningsloven. Børne- og Skoleudvalget giver midlerne videre til Kulturudvalget, svarende til hvad det vil koste at drive en SFO2. Administrativ tilføjelse På baggrund af beslutningen om at videregive midler til Kulturudvalget, har administrationen udarbejdet notat med beregningen af udgiften. På baggrund af dette sættes sagen på dagsordenen igen i Børne- og Skoleudvalget.
Det præciseres, at finansieringen til læringsprojekterne i Smakken/Fjordhuset og HG klubben ophører pr. 31. juli 2017. Såfremt der ansættes afdelingsledere i SFOII skal udgifterne hertil finansieres indenfor skolens eksisterende ramme. Børne- og Skoleudvalget, 12.01.2015 Søren Dysted var fraværende. Udvalget godkendte, at midlerne, der overdrages til Kulturudvalget, udgør 386.624 kr., såfremt modellen under folkeoplysningsloven følges. Økonomiudvalget, 26.01.2015 Anbefales. Byrådet, 24.02.2015 Gunver Birgitte Nielsen, Githa Nelander og Elmer Jacobsen var fraværende. Ad 1, 2 og 3: Godkendt. Ad 4: For stemte: A (14), V (7), C (2), Ø (1) og F (1) i alt 25. Imod stemte: B og O i alt 4. Godkendt. Bilag Notat om udgifter SFO2 kontra klub under folkeoplysingsloven
Punkt 26: Boligplacering af flygtninge i almene ældre- og handicapboliger med store udlejningsvanskeligheder
15.00.00-A00-14-14 Kompetenceudvalg: Økonomiudvalget
I sagen beskrives muligheden for at kombinere kommunens behov for midlertidige boliger til flygtninge med det forhold, at kommunen disponerer over og betaler leje for tomme almene boliger på ældre- og handicapområdet. I henhold til Udlejningsbekendtgørelsen vil det være muligt for kommunen at indgå aftale om et erhvervslejemål på bestemte lokationer, som Omsorgsområdet har godkendt. En anvendelse af de tomme lejemål til boligplacering af flygtninge vil samlet set give en kommunal besparelse. Økonomiudvalget anmodes derfor om at beslutte en model for finansiering. Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget træffer beslutning om, hvilken af modellerne A-E, der ønskes iværksat. Behov for midlertidige boliger til nytilkomne flygtninge Næstved Kommune har pligt til at anvise en bolig til nytilkomne flygtninge. På grund af de stigende flygtningestrømme, og dermed også flere flygtninge til kommunerne, vil det ikke været muligt for Næstved Kommune at finde permanente boliger til alle de nytilkomne flygtninge (omkring 150 i 2015). Der er derfor behov for at fremskaffe et antal midlertidige boliger, som flygtningene kan bo i, indtil de kan tilbydes en permanent bolig. I den midlertidige bolig indgås ikke en lejekontrakt, og flygtningene betaler en lovfastsat ydelse (2.122 kr. for enlige og 3.885 kr. for par uden børn). Forskellen mellem den lovfastsatte ydelse og den reelle husleje, skal kommunen betale.
Der er et akut behov for 30 boliger pr. 1. februar, og derefter er det vurderingen fra Center for Arbejdsmarked, at der vil være behov for omkring fem nye midlertidige boliger om måneden.
Ledige almene boliger på ældre- og handicapområdet Samtidig med at der mangler boliger til flygtningene, henholdsvis ejer og råder kommunen over et antal almene ældre- og handicap boliger, hvoraf nogle har stået tomme gennem længere tid. Når disse boliger står tomme, går kommunen enten glip af lejeindtægter (egne boliger) eller skal betale husleje (boligselskabsboliger).
Boligplacering af flygtninge i de tomgangsramte almene ældre- og handicapboliger Almenboligloven giver mulighed for at leje almene boliger ud til andre målgrupper, end det oprindeligt var tiltænkt, hvis det kan dokumenteres, at der er massive udlejningsproblemer.
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69Made with FlippingBook - Online magazine maker