Ydermere giver udlejningsbekendtgørelsen mulighed for at indgå en aftale om et erhvervslejemål, hvis der kan konstateres midlertidige og ekstraordinære udlejningsvanskeligheder. Kommunen kan efterfølgende bruge boligerne som midlertidige boliger for flygtninge. Erhvervslejemålet kan kun indgås for en begrænset periode, normalt ikke over 2 -3 år.
Administrationen vurderer, at en række af de almene boliger på ældre- og handicapområdet, som kommunen har anvisningsret og –pligt til, opfylder ovenstående kriterier, og dermed vil kunne lejes på et erhvervslejemål og bruges til midlertidig boligplacering af flygtninge. For disse boliger gælder, at det gennem en periode ikke har været muligt at leje dem ud – og videre, at der ikke er en forventning om, at det vil blive muligt at leje dem ud inden for den nærmeste fremtid.
Administrationen anbefaler, at der gøres brug af de tomme almene ældre- og handicapboliger til boligplacering af flygtninge, idet dette vil være til fordel for kommunens samlede økonomi, da der i forvejen betales tomgangshusleje for de tomme boliger.
Fordeling af udgifter til huslejen Omsorgsudvalget har i sag nr. 160 på møde d. 2. december 2014 behandlet og godkendt brug af tomgangsramte almene ældre- og handicapboliger på flere forskellige navngivne lokationer. Omsorgsudvalget forudsatte samtidig, at omsorgsområdet skulle kompenseres for den fulde husleje, som for de omkring 30 berørte boliger er på omkring 180.000 kr. pr. måned eller 2,1 mio. kr. om året. (inkl. el, vand og varme). De nævnte udgifter afholdes aktuelt på Omsorgsudvalgets budget (som tomgangshusleje), og som nævnt tidligere, er der ingen forventning om, at boligerne vil kunne lejes ud til den tiltænkte målgruppe inden for den nærmeste fremtid. Beskæftigelsesudvalget har i sag nr. 2 på sit møde mandag d. 12. januar 2015 besluttet, at udvalget ønsker, at der indkvarteres billigst muligt. Dog ønsker man principielt – og af hensyn til kommunens samlede økonomi – at gøre brug at de omtalte almene ældre- og handicapboliger, hvor man ønsker at betale et beløb i husleje svarende til den boligafgift, der kan opkræves fra flygtningene (2.122 kr. for enlige og 3885 kr. for par uden børn). Hvis der regnes med, at der kan boligplaceres par i 8 af de berørte boliger og enlige i de resterende 22, vil denne løsningsmodel give en samlet huslejeindtægt på kr. 78.000 kr. om måneden eller 930.000 kr. om året. Som alternativ har Beskæftigelsesudvalget foreslået, at det samlede budget for boligerne flyttes over til beskæftigelsesområdet, som så også afholder den fulde udgift.
Beskæftigelsesudvalget har bedt administrationen om at sende sagen i Økonomiudvalget med henblik på, at Økonomiudvalget skal finde en løsning på fordeling af økonomien, så det sikres, at hensynet til kommunens samlede økonomi varetages.
Made with FlippingBook - Online magazine maker