Byrådet 16-12-2014
Punkt 274: Godkendelse af dagsorden
00.22.02-A26-1-13 Godkendelse af dagsorden. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen var fraværende. Godkendt.
Punkt 275: Ansøgning om nedrivning af bevaringsværdig løbekran, den yderste del af kranbroer og højkaj på ejendommen Maglemølle 74, Næstved
02.34.04-P19-89-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Næstved Havn har i forbindelse med istandsættelse af Maglemøllekajen søgt om tilladelse til nedrivning af en løbekran, den yderste sektion på 2 kranbroer og 120 meter af højkajen, som svarer til ca. 1/3 af den bevaringsværdige højkaj. Anlæggene er af Kulturarvsstyrelsen udpeget som bevaringsværdige og er optaget i kommuneplanen. Samtidig er området optaget i kommuneplanen som kulturmiljø 64. Anmeldelse af nedrivning har været offentligt bekendtgjort, og den lovpligtige partshøring gennemført. Udvalget skal nu tage stilling til, hvorvidt der skal nedlægges forbud mod nedrivning og efterfølgende udarbejdes forslag til en bevarende lokalplan for kulturmiljøet. Administrationen indstiller, at handlemulighed 1, som er en kompromisløsning opnået gennem dialog med havnen, godkendes. Ansøgning Næstved Havn har ansøgt om at fjerne den yderste sektion af de gamle kranbroer, højkaj og løbekran på ejendommen Maglemølle 74. Ansøgningen begrundes i ønsket om etablering af en ny 120 m lang havnekaj, idet havnen mangler kajplads til havnens kunder. Havnen ønsker at flytte oplagspladsen til den nye kaj, da den nuværende placering på Vestre Kaj 16 fungerer uhensigtsmæssigt i forhold til den tunge trafik på kajen, grundet den meget snævre passage, der er til rådighed. Det oplyses i ansøgningen, at det er vanskeligt og sikkerhedsmæssigt uforsvarligt for chaufførerne at navigere rundt på kajen. Flytning af oplagspladsen vil ifølge havnen forbedre arbejdsforholdene og bidrage til en langt bedre mulighed for selvlodsning fra indkomne skibe og dermed forbedre havnedriften.
Endvidere argumenterer havnen for, at anlægget er i en dårlig forfatning, og at fjernelse vil højne det visuelle indkig fra Kanalvej mod Maglemølle.
Plangrundlag mm. Anlægget, der søges nedrevet, er registreret i Kulturarvsstyrelsens database over bevaringsværdige og fredede ejendomme med en høj bevaringsværdi: Havnekranen er registreret med den højeste bevaringsværdi 1, kajanlæg og kranbroer med bevaringsværdi 2. Samtidig er området, hvor anlægget ligger, udpeget i kommuneplanen som Kulturmiljø 64 Ny Maglemølle Papirfabrik.
Nedrivning af anlægget er dermed omfattet af kommuneplanens retningslinjer for bevaringsværdig bebyggelse og kulturmiljøer. Af retningslinjerne fremgår bl.a., at bygninger med bevaringsværdi 1-3, udpeges i kommuneplanen som bevaringsværdige, og må ikke nedrives uden særlig tilladelse fra byrådet. For de udpegede kulturmiljøer gælder, at historiske spor skal bevares, og forandringer skal udformes med udgangspunkt i det udpegede kulturmiljøs karakter og byggeskik. I øvrigt skal der foretages en konkret vurdering af hensynet til de kulturhistoriske interesser inden igangsættelse af byggeri, anlæg og andre indgreb. Kulturmiljø Ny Maglemølle Papirfabrik Kulturmiljøet består af bl.a. industrihavn Ny Maglemølle og Maglemølle Papirfabrik med den første fabriksbygning (Hollenderibygningen) og kraftværket. En stor betydning for kulturmiljøet har desuden den 375 m lange kajkonstruktion, der med sine 2 etager er en sjælden konstruktion i dansk sammenhæng. Industrihavnen er et enestående anlæg, der er markant ved at være etableret på én gang og ikke siden udvidet. Anlægget med bygninger, kraner og kaj er opført i perioden 1937-38. Højkajen, Hollenderibygningen, papirfabrikken m.m. er tegnet af arkitekt Knud Henningsen. Flere bygninger og anlæg er registreret som bevaringsværdige. Administrationen har forespurgt Kulturarvsstyrelsen om mulighed for at rejse en fredningssag, så anlægget, som søges nedrevet, beskyttes ved fredning. Kulturarvstyrelsen påpeger i sit svar mulighed for at styrke byens og kommunens identitet ved at bruge kulturarvsressorcen som et aktiv i den fremtidig udvikling af kommunen og henviser til udenlandske eksempler på dynamisk og værdiskabende anvendelse af kulturarv. Styrelsen forholder sig ikke til fredningssagen i sin skrivelse. Indsigelser Anmeldelse af nedrivning har været offentligt bekendtgjort i 4 uger. Der er modtaget indsigelser fra Museum Sydøstdanmark, Landsforeningen for Bygnings- og Landsskabskultur, Næstved Bevaringsforening, og 3 indsigelser fra borgere. Alle indsigere opfordrer på det kraftigste til at værne om kulturmiljøet og kræver anlægget bevaret. Indholdet af indsigelserne fremgår af det vedlagte resume af indsigelser. Partshøring Der er gennemført en lovpligtig partshøring af ansøgeren og efterfølgende afholdt 2 dialogmøder. I høringssvaret beretter havnen, at Havnebestyrelsen har drøftet nedrivning af anlægget og foreslår en kompromisløsning, hvor løbekranen flyttes langs eksisterende skinneanlæg til en placering ved facilitetsbygningerne, ca. 100 meter fra nuværende placering. Flytningen kræver ikke tilladelse fra kommunen. Samtidig foreslår havnebestyrelsen, at den yderste sektion af de 2 kranbroer, der søges nedrevet, skæres af med et skråt snit, så den ligner den eksisterende profil. Derudover ønsker bestyrelsen at fastholde
nedrivning af højkajen, som ansøgt. I sit høringssvar anmoder havnen om, at sagen forelægges for byrådet, såfremt udvalget beslutter at igangsætte udarbejdelsen af en bevarende lokalplan for området. Høringssvar med et forslag til en kompromisløsning er vedlagt sagen.
Administrationen har efterfølgende haft dialog med museet og bevaringsforeningen. Derudover er der holdt flere dialogmøder med havnen, der nu er indstillet på også at bevare kranbroerne. Forhandlingerne har resulteret i, at nedrivningen udelukkende omfatter den 120 m lange højkaj.
Offentlig høring af kompromisløsningen Kompromisløsningen har været sendt i en supplerende offentlig høring, der resulterede i 4 indsigelser: fra Museum Sydøstdanmark, fra Næstved Bevaringsforening og fra 2 borgere. Alle indsigere protesterer mod nedrivning. Indsigelserne er vedlagt som bilag til sagen.
Forbud mod nedrivning, overtagelsespligt og lokalplanpligt ved nedrivning I henhold til Lov om bygningsfredning m.m. må bevaringsværdige bygninger ikke nedrives, før byrådet har taget stilling til, om der skal nedlægges forbud efter planlovens § 14 mod nedrivning. Hvis der nedlægges et forbud, skal der inden 1 år offentliggøres et forslag til lokalplan, som fastlægger, at bygningen ikke må nedrives. Som en af konsekvenserne af et eventuelt forbud mod nedrivning og efterfølgende udarbejdelse af bevarende lokalplan for kulturmiljøet Maglemølle, kan der påpeges overtagelsespligten efter planlovens § 49. Overtagelsespligten betyder, at ejeren af en bevaringsværdig bygning kan kræve bygningen overtaget af kommunen med en økonomisk kompensation, såfremt kommunen meddeler afslag til nedrivning, eller lader udarbejde en bevarende lokalplan for ejendommen. Forudsætningen for overtagelsespligtens indtræden er, at forbuddet og lokalplanens bevaringsbestemmelser medfører en væsentlig forringelse af ejendommens afkastningsgrad. Er ejendommens nuværende vedligeholdelsesstand så ringe, at der må påregnes væsentlige udgifter til istandsættelse for at kunne udnytte ejendommen som hidtil, vil kommunen skulle overtage ejendommen, såfremt ejeren måtte forlange det. Administrationen har vurderet, at kranbroer og højkajen er i så ringe stand (bl.a. betonafskalninger og nedbrudt træværk under kranbroerne), at det kræver væsentlige udgifter for at sikre, at anlægget ikke udgør en sikkerhedsrisiko for havnens ansatte, og at forbuddet derfor kan medføre overtagelsespligt.
Efter planlovens § 13, stk. 2, skal der tilvejebringes en lokalplan, før der gennemføres større udstykninger, større bygge- og anlægsarbejder, herunder nedrivning af bebyggelse. Nedrivning af bevaringsværdig bygning og anlæg kan derfor være lokalplanpligtig. Ved vurdering af lokalplanpligt ved nedrivning vil bygningens / anlæggets markante fremtræden,
herunder hensynet til kulturhistoriske interesser kunne være det afgørende element. Center for Jura har bistået med en juridisk vurdering af lokalplanpligten i forbindelse med nedrivning af anlægget, der er vedlagt sagen. Det er vurderet, at en kompromisløsning med delvis nedrivning, som foreslået af havnen, ikke er lokalplanpligtig.
Øvrige bemærkninger Administrationen har gennemført en skønsmæssig vurdering af havnekranens, kajens og kranbroernes tilstand, der fremgår af det til sagen vedlagte bilag. Administrationen vurderer, at kranbroer og højkajen kan stå en længere årrække, men er i en tilstand, der kræver løbende vedligehold/istandsættelse for at sikre mod nedfald af brokker og andet (jernbetonen er med typiske skader, samt træværket er under nedbrydning).
Administrationen ønsker at påpege følgende handlemuligheder:
1. Der godkendes en kompromisløsning, opnået gennem dialog med havnen, hvor der udelukkende nedrives 120 m af højkajen. Det tilkendegives, at nedrivningen ikke er lokalplanpligtig, men at yderligere nedrivninger kan medføre lokalplanlægning.
2. Der nedlægges forbud mod nedrivning af højkajen med efterfølgende udarbejdelse af en bevarende lokalplan for Maglemølle kulturmiljø. For tilladelse til nedrivning af højkajen (handlemulighed 1) taler, at løbekranen, der har den højeste bevaringsværdi, og kranbroer bevares, at hovedparten af højkajen med indbyggede skure ikke berøres af nedrivningen, at det tilbageværende anlæg sikrer fortælling om den moderne industrihavn, og at det historiske anlæg tilføres en nutidshistorie, så fortællingsværdien styrkes i kraft af den nye fortælling. Ejendomsudvalget Byrådet Ejendomsudvalget, 24.11.2014 Ejendomsudvalget anbefaler, at sagen forelægges byrådet til beslutning på grund af sagens mange aspekter og interessenter. Havnebestyrelsen anmodes om at arrangere en besigtigelse af området for byrådet og repræsentanter for Næstved Bevaringsforening. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Forslag fra Cathrine Riegels Gudbergsen (V): Foreslår at man giver bevaringsforeningen 12 måneder til at forsøge at skaffe midler til bevaringen af kranerne. Og at man evt. beder Center for bæredygtigt byggeri om at komme med et skitseforslag som man kan sende med eventuelle fondsansøgninger
For stemte 7: Cathrine Riegels Gudbergsen (V), Søren Revsbæk (V), Thor Temte (Ø), Kirsten Devantier (V), Lars Hoppe Søe (B), Jette Leth Buhl (F), Helle Jessen (A). Imod stemte 22: O (3), C (2), V (5), A (12). Indstillingen godkendt. For stemte 22: O (3), C (2), V (5), A (12). Imod stemte 7: Cathrine Riegels Gudbergsen (V), Søren Revsbæk (V), Thor Temte (Ø), Kirsten Devantier (V), Lars Hoppe Søe (B), Jette Leth Buhl (F), Helle Jessen (A). Bilag Ansøgning om nedrivning af havnekran mm. Anlæg der ønskes nedrevet (fotos og kortbilag) jf. ansøgn pr. 11.6.14. Samtlige indsigelser_Maglemøllekajen Resume af indsigelserne Partshøringssvar fra havnen Bilag 2_Tilstand. Fotos m. beskrivelse Supplerende høring- indsigelser Notat. Vurdering af lokalplanpligt ved nedrivning af anlæg på Næstved Havn
Punkt 276: Nedlæggelse af sydlige del af Elmevej i Fensmark
82.02.00-G10-4-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Lokalplan F.11.6 blev vedtaget i 2009, bl.a. med det formål at styrke centerfunktionen i Fensmark by. Nu ønsker Brugsen at bygge ud, hvorfor Brugsen anmoder om at overtage areal af Elmevej, som forudsat i lokalplanen. Administrationen indstiller, 1. at vejstykket nedlægges og overdrages til tilstødende grundejer (Brugsen) på vilkår 2. at lokalplanens bestemmelser overholdes 3. at ny ejer respekterer eksisterende installationer, ledninger mv. og lader deklaration herom tinglyse, hvis ejer af installation ønsker det, 4. at der etableres sti i vestsiden af Brugsens grund, inden vejen lukkes (stien overtages som offentlig, når den er færdig i tilfredsstillende kvalitet) 5. at vejen overtages i den stand den forefindes og 6. at Brugsen betaler alle omkostninger ved sagen, herunder landinspektør. Brugsen i Fensmark har uhensigtsmæssige adgangsforhold især for varetransport og ønsker derfor at ud- og ombygge i overensstemmelse med lokalplanen. Ifølge planen skal Elmevej nedlægges på strækningen fra Bøgevej til Ahornvej, og der skal til cyklende og gående i stedet laves en offentlig sti ved vestlige skel på området. Ifølge vejlovgivningen kan kommunen beslutte at nedlægge en offentlig vej, og da Brugsen er grundejer på begge sider, er der ingen øvrige parter i sagen. Områdets beboere må anses for informerede i forbindelse med lokalplanens udarbejdelse.
Den offentlige vurdering for vejarealer er 0 kr., og da Brugsen samtidig påtager sig alle omkostninger i sagen, foreslås der ikke en egentlig købesum for de ca. 400 m2, som Brugsens grund bliver større.
Brugsen er ganske langt fremme med byggeplanerne og ønsker overtagelse snarest mulig.
Center for Økonomi og Analyse har ingen bemærkninger, da sagen er uden omkostninger for kommunen. Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet Teknisk Udvalg 27.10.2014 Udsættes til næste møde. Der indhentes udtalelse fra Fensmark Lokalråd. Teknisk udvalg, 17.11.2014 Der blev uddelt bilag som tilakteres sagen. Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Brugsen varetager driftsudgifterne ved stien. Økonomiudvalget, 08.12.2014 Ad 1-6: Anbefales. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende Ad 1-6: Godkendt. Bilag Nedlæggelse af Elmevej (Brugsen i Fensmark).pdf Elmevej
Punkt 277: Endelig vedtagelse af Forslag til aflysning af Lokalplan B16-1 for et område ved Musvågevej
01.02.05-G01-22-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Byrådet vedtog på møde den 27. maj 2014 at aflyse Lokalplan B16-1 for et område ved Musvågevej. Forslag til aflysning af Lokalplan B16-1 for et område ved Musvågevej har været i 8 ugers offentlig høring i perioden 8. september til 3. november 2014. I høringsperioden er der ikke indkommet høringssvar eller kommentar til forslaget. Administrationen indstiller, at Forslag til aflysning af Lokalplan B16-1 for et område ved Musvågevej vedtages endeligt. Byrådet vedtog på møde den 27. maj 2014 at sende aflysningen af Lokalplan B16-1 for et område ved Musvågevej i høring.
Forslag til aflysning af Lokalplan B16-1 for et område ved Musvågevej har været i 8 ugers offentlig høring i perioden 8. september til 3. november 2014. I høringsperioden er der ikke indkommet høringssvar eller kommentarer til forslaget.
Når lokalplanen for området er aflyst, vil efterfølgende bebyggelse på grunden blive reguleret via kommuneplanen, kommuneplanrammen for området og bygningsreglementet, hvilket ligeledes er gældende plangrundlag for det omkringliggende parcelhuskvarter.
Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet Ejendomsudvalget, 24.11.2014 Anbefales Økonomiudvalget, 08.12.2014 Anbefales. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Godkendt. Bilag Lokalplan B16-1 For et område ved Musvågevej
Punkt 278: Høring af forslag til den regionale vækst- og udviklingsstrategi 2015-18
24.10.00-K04-1-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Regionsrådet har sendt udkast til den regionale vækst- og udviklingsstrategi (Revus) i høring frem til den 5. januar 2015. Byrådet skal i denne forbindelse tage stilling til Næstved kommunes høringssvar. Høringsudkastet kan ses her: http://publikationer.regionsjaelland.dk/Denregionalevkstogudviklingsstrategi2014/ Administrationen indstiller, at udkast til høringssvar godkendes. Baggrund Revus, er et nyt element i indsatsen for at fremme vækst og udvikling i Danmark og bygger på en ændring i lov om erhvervsfremme og regional udvikling fra januar 2014. Der er tale om en sammensmeltning af de tidligere regionale udviklingsstrategier, udarbejdet af Regionsrådene og de tidligere erhvervsstrategier udarbejdet af vækstfora. Revus skal indeholde en redegørelse for den fremtidige udvikling af regionen. Udkast til strategien er udarbejdet af regionen og vækstforum og indeholder både erhvervs-, vækst- og udviklingsrettede indsatser. Strategien er samtidig Regionsrådets Lokal Agenda 21-strategi.
Den regionale vækst- og udviklingsstrategi vil blive suppleret med to-årige handlingsplaner og danner efterfølgende ramme for vækstforums indstillinger til regionsrådet om medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsaktiviteter. De vækst- og udviklingsrettede dele af Revus får således betydning for kommunernes muligheder for at søge regional medfinansiering af (erhvervs)udviklingsprojekter.
Planloven foreskriver i øvrigt, at kommuneplanerne skal ledsages af en redegørelse for planens forudsætninger, blandt andet om, hvordan kommuneplanen forholder sig til Revus.
Indhold
Vækst- og udviklingsstrategien bygger på en vision om at skabe varig vækst, blivende beskæftigelse og øget attraktivitet i Region Sjælland. Dette udmøntes gennem 10 målsætninger og 6 principper for regionens og vækstforums arbejde og fire temaer.
Målsætningerne viser, hvilke områder regionen og vækstforum mener, det er vigtigst, at arbejde med for at skabe vækst og udvikling, medens principperne beskriver hvordan Regionen og Vækstforum foreslår at der skal arbejdes. De fire temaer, rummer de indsatser regionen og vækstforum vil fokusere arbejdet omkring. Høringsudkastet til Revus bygger på et evidensbaseret grundlag og bagved strategien ligger der et omfattende analyse- og vidensgrundlag. De fire strategiske temaer er: Fokuseret erhvervsudvikling skaber virksomheder i vækst ( med fokus på fire barncher: fødevarer, byggeri og anlæg, logistik og transport og bioøkonomi). Innovation og store anlægsinvesteringer skaber vækst De rette kompetencer styrker væksten. Region Sjælland er et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed. Under temaet: Fokuseret erhvervsudvikling skaber virksomheder i vækst indgår en tekst, som er fælles med Region Hovedstaden. Den fælles tekst beskriver intentionerne for et samarbejde mellem regioner og kommuner på Sjælland, om en samlet indsats for at stå stærkt i den globale konkurrence under et fælles internationaliserings brand kaldet, ”Copenhagen”. Relation til Næstved Kommunes strategiske erhvervsudviklingsstrategi Næstved Erhverv har følgende overordnede bemærkninger til forslaget til Revus: Overordnet set er udkastet til Den regionale vækst- og udviklingsstrategi i meget god i tråd med udkastet til Næstved Kommunes erhvervsudviklingsstrategi. Begge strategier skal dække årene 2015- 2018. Begge strategiudkast har eksempelvis fokus på opgradering af arbejdskraften, bygge/anlægsbranchen, private sundhedsvirksomheder samt en satsning på ressourceeffektivitet og genanvendelse i form af bl.a. virksomhedsklynger. Administrationen har på baggrund af forslag til Revus og bemærkninger fra Næstved Erhverv udarbejdet et udkast til høringssvar. Økonomiudvalget Byrådet Økonomiudvalget, 08.12.2014 Anbefales, dog med en præcisering af at vi bakker op om forsøget på at fastholde enighed på Sjælland om et samlet udspil på trafikområdet. at Rute 54 (opgradering til Motorvej Næstved-Rønnede) samt rute 22 (tværvejsforbindelsen) fortsat skal have fremtrædende plads i et nyt udspil at Næstved er det naturlige stop på en lyntogsforbindelse mellem København og
Hamborg, og at Ringsted er det naturlige stop på den vestlige forbindelse mod Odense og Jylland.
Udkast til høringssvar er tilrettet med Økonomikudvalgets bemærkninger, inden Byrådets behandling. Byrådet, 16.12.2014
Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Høringssvar godkendt med Økonomiudvalgets bemærkninger. Bilag Udkast til høringssvar efter ØK
Punkt 279: Byggesagsgebyrer 2015 - godkendelse af takstblad og instruks for opkrævning
02.00.06-S29-1-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Fortsættelse af sag nr. 197 fra byrådets møde den 26/8 2014, hvor byrådet vedtog, at der fra 1/1 2015 skal opkræves timebetaling, kr. 616,- for byggesagsbehandling af erhvervssager og nye husbyggerier. For øvrige mindre byggerier fastsættes faste takster. Takstblad fremlægges til godkendelse sammen med instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer i Næstved Kommune fra 1/1 2015. Administrationen indstiller, at 1. Vedlagte forslag til takstblad for byggesagsgebyrer gældende fra 1/1 2015 godkendes. 2. Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer i Næstved Kommune godkendes. Ved lov nr. 640 af 12/6 2013 er Byggeloven ændret, så kommunerne fra 1/1 2015 skal opkræve gebyrer for byggesagsbehandling efter tidsforbrug. Undtaget fra dette krav er mindre bygninger, herunder carporte, garager, udhuse, drivhuse m.v. og tilbygninger dertil.
Byrådet har i sag nr. 197/2014 vedtaget, at timebetalingen for byggesagsbehandling af de byggerier, som er omfattet af krav om opkrævning efter tidsforbrug, er kr. 616,- gældende fra 1/1 2015. Der vedlægges 2 supplerende notater, som har indgået i henholdsvis Økonomiudvalgets og byrådets behandling af sagen.
I fortsættelse af byrådets beslutning, og som foreskrevet i lovændringen, fremlægger Administrationen forslag til takstblad for byggesagsgebyrer i Næstved Kommune gældende fra 1/1 2015 til godkendelse. Heraf fremgår timebetalingen på kr. 616,- for de byggekategorier, som byrådet har vedtaget i mødet den 26/8 2014. Endvidere fremlægges instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer i Næstved Kommune fra 1/1 2015 til godkendelse.
Andre kommuner(eksempelvis Holbæk og Fakse), som har indført timebetaling for byggesagsbehandlingen, har konstateret, at gebyrindtægten i forbindelse hermed har været faldende. Det er derfor Byggemyndighedens vurdering, at den i budget 2015 forventede indtægt på byggesagsgebyrer, kr. 2.694.000, er fastsat for højt. Budgetteret indtægt 2015 er fastsat uændret i forhold til 2014.
Medio oktober 2014 har ca. halvdelen af landets kommuner besluttet at sløjfe opkrævningen af byggesagsgebyrer. Dette oftest begrundet i de nye administrationstunge regler (eksempelvis timeregistreringen og udskrivning af 2 stk. faktura pr. byggesag), men også for at udvise erhvervsvenlighed. Center for Økonomi og Analyse oplyser, at indtægtsbudgettet for byggesagsgebyr er på 2,7 mio. kr. om året. I 2013 kom der 2,3 mio. kr. ind, og ved den seneste budgetkontrol skønnes der en indtægt i 2014 på 1,8 mio. kr., hvoraf de 0,3 mio. kr. er for et stort byggeri. Derudover skal det oplyses, at eventuel mindreindtægt på byggesagsområdet, skal dækkes ind inden for Økonomiudvalgets eget område. Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet Ejendomsudvalget, 24.11.2014 Ad 1 – 2: Anbefales. Udvalget vedtog, at der foretages en konsekvensvurdering i efteråret 2015 af timeprisbetalingen. Økonomiudvalget, 08.12.2014 Ad 1-2: Anbefales. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Ad 1 og 2: Godkendt. Bilag Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer i Næstved Kommune fra 1 1 2015 KTC faggruppen Byggelov's inspirationskatalog vedr. implementering af timebaseret byggesagsgebyr 201 2015 Takstblad for byggesagsgebyrer i Næstved Kommune (1) Notat med supplerende kommentarer til ændrede regler om opkrævning af byggesagsgebyrer fra 1/1 2015. byggesagsgebyrer notat øk 1 PDF
Punkt 280: Styrelsesvedtægt for Næstved Kommunes dagtilbudsområde
28.09.16-P24-1-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
I forbindelse med indførelse af en områdestruktur på dagtilbudsområdet skal muligheden for forældreindflydelse tilpasses, så den harmonerer med ledelsesstrukturen og opgaveløsningen. Der er derfor udarbejdet et udkast til ny styrelsesvedtægt for Næstved Kommunes dagtilbudsområde samt forslag til nye forretningsordener for henholdsvis områdebestyrelse/forældreråd og forældrenævn. Administrationen indstiller, at 1. styrelsesvedtægten og forretningsordenerne godkendes. 2. Børne- og Skoleudvalget bemyndiges til fremover at godkende evt. ændringer i styrelsesvedtægten og forretningsordenerne. Byrådet har godkendt en ny struktur med områdeledelse på daginstitutionsområdet, med virkning fra den 1. januar 2015.
I den forbindelse skal der også ændres på strukturen for forældre- og medarbejderindflydelse via bestyrelse mv. jf. dagtilbudsloven.
Der skal oprettes én områdebestyrelse for hvert af de 4 områder og et forældreråd i hver afdeling i området. Det vil harmonere med den besluttede ledelsesstruktur. Endvidere foreslås det, at der fortsat er et Forældrenævn for hele dagtilbudsområdet, som kan varetage områdets interesser overfor Børne- og Skoleudvalget.
Vedlagte forslag til styrelsesvedtægter og forretningsordener har været til høring i henholdsvis Kontaktudvalget for dagtilbudsområdet og Forældrenævnet, som består af repræsentanter fra bestyrelserne i de enkelte institutioner.
Høringssvar og Center for Dagtilbuds bemærkninger/anbefalinger fremgår af vedlagt bilag. Center for Økonomi og Analyse har ingen bemærkninger. Børne- og Skoleudvalget
Økonomiudvalget Byrådet
Supplerende bemærkninger Børne- og Skoleudvalget behandler sagen igen den 8. december, og udvalgets beslutning vil foreligge til Økonomiudvalgets møde. Børne- og Skoleudvalget, 24.11.2014 Udsat til næste møde. Administrativ tilføjelse Dagtilbudsloven fastsætter, at der skal være en forældrebestyrelse, men ikke nødvendigvis et forældreråd. Loven fastsætter den minimumskompetence, som en bestyrelse skal have, og som ikke kan fratages ved en lokal beslutning i byrådet. Det er administrationens opfattelse, at når det er områdebestyrelsen, der jf. dagtilbudsloven har kompetencen, så er det også områdebestyrelsen, der kan delegere til et forældreråd. For, at signalere et ønske om, at forældrerådene skal inddrages, høres og have indflydelse i videst muligt omfang, har vi indarbejdet en tilføjelse i § 8 i det oprindelige forslag til styrelsesvedtægt, markeret med rødt i nyt bilag 5. Børne- og Skoleudvalget, 08.12.2014
Ad 1: Anbefales. Ad 2: Anbefales. Økonomiudvalget, 08.12.2014 Thor Temte var fraværende.
Ad 1 og 2: Anbefales. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Ad 1 og 2: Godkendt. Thor Temte kan ikke gå ind for beslutningen. Bilag Bilag 1: Forretningsorden for forældrenævnet - efter høring
Bilag 2: Styrelsesvedtægt for Næstved Kommunes dagtilbudsområde - efter høring Bilag 3: Standardforretningsorden for Områdebestyrelse og forældreråd - efter høring Bilag 4: Opsamling af høringssvar Bilag 5: Styrelsesvedtægt for Næstved Kommunes dagtilbudsområde - tilrettet efter BSUs behandling
Punkt 281: Servicedeklaration på aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens § 104 til ikrafttræden 1. januar 2015
27.00.00-A00-22-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Servicelovens § 138 giver kommunerne mulighed for af være mere specifikke og individuelle i valg af serviceniveau i forhold til de enkelte af servicelovens paragraffer. Administrationen har udarbejdet forslag til servicedeklaration på servicelovens § 104, aktivitets- og samværstilbud. Administrationen indstiller, at servicedeklarationen godkendes. Servicelovens § 138 giver generel hjemmel til at udarbejde serviceniveauer på alle områder inden for servicelovens paragraffer. Det vil sige, at serviceloven har karakter af rammelov, og at der dermed er tiltænkt den enkelte kommune fleksibilitet i udarbejdelse af serviceniveau (vejledende retningslinjer) om, hvilken type hjælp, der typisk gives i forhold til bestemte typer af behov eller målgrupper. Der har, i Næstved Kommune, ikke tidligere været udarbejdet servicedeklaration på servicelovens § 104, aktivitets- og samværstilbud, men administrationen har det sidste halve år arbejdet målrettet med at optimere og tilrette eksisterende servicedeklarationer og udarbejde servicedeklarationer på de af servicelovens paragraffer, der ikke fandtes servicedeklarationer på. I servicedeklarationen på servicelovens § 104, aktivitets- og samværstilbud, tages højde for den serviceharmonisering, der er politisk besluttet jf. takstreduktion på aktivitets- og samværstilbuddet på Neuropædagogisk Center. Center for Økonomi og Analyse skal bemærke, at det er en forudsætning at implementering af servicedeklarationen sker indenfor det vedtagne budget Omsorgsudvalget Byrådet Omsorgsudvalget, 02.12.2014 Troels Larsen og Kirsten Devantier anbefaler servicedeklarationen. Helle Jessen, Dusan Jovanovic, Jørgen Christiansen og Jette Leth Buhl tager forbehold til
byrådets behandling. Thomas Palmskov stemmer imod. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Godkendt. For stemte 24: A (13), V (8), C (2), F (1). Imod stemte 5: O (3), B (1), Ø (1). Bilag Servicedeklaration § 104 Høringssvar af § 104 og § 108 Høringssvar vedr Servicedeklaration for SEL § 108 Høringssvar af § 107
Punkt 282: Servicedeklaration på servicelovens § 107, midlertidigt botilbud til ikrafttræden 1. januar 2015
27.00.00-P35-11-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Servicelovens § 138 giver kommunerne mulighed for at være mere specifikke og individuelle i valg af serviceniveau i forhold til de enkelte af servicelovens paragraffer. Administrationen har udarbejdet forslag til servicedeklaration på servicelovens § 107, midlertidigt botilbud. Administrationen indstiller, at servicedeklarationen godkendes. Servicelovens § 138 giver generel hjemmel til at udarbejde serviceniveauer på alle områder. Det vil sige, at serviceloven har karakter af rammelov, og at der dermed er tiltænkt den enkelte kommunalbestyrelse fleksibilitet i udarbejdelse af serviceniveau (vejledende retningslinjer) om, hvilken type hjælp, der typisk gives i forhold til bestemte typer af behov eller målgrupper.
Visitation for Handicap og Psykiatri har udarbejdet tydeligere og mere retningsgivende servicedeklarationer end hidtil på de af servicelovens paragraffer, der behandles i afdelingen.
Servicedeklarationen gælder både tilbud, der er etableret efter servicelovens § 107 og botilbud etableret efter Lov om Almene Boliger § 105, hvor ydelserne visiteres og leveres efter servicelovens § 85 (støtte i eget hjem) i pakker.
Administrationen har indgået aftale med Socialtilsyn Øst om, at der udarbejdes en servicedeklaration for hvert botilbud, der er etableret i boliger efter Lov om Almene Boliger i Næstved Kommune, og som har karakter af midlertidigt botilbud. Servicedeklarationerne skal tage udgangspunkt i servicedeklarationen på § 107 i det enkelte tilbuds normering, faglighed og målgruppe. Administrationen har aftalt med Socialtilsyn Øst, at servicedeklarationerne på § 85 i botilbud etableret i boliger efter Lov om Almene Boliger skal være færdige medio 2015, hvorfor såvel Omsorgsudvalget som Sundheds- og Psykiatriudvalget vil blive præsenteret for deklarationerne i første halvdel af 2015. Center for Økonomi og Analyse skal bemærke, at det er en forudsætning at implementering af servicedeklarationen sker indenfor det vedtagne budget.
Sundheds- og Psykiatriudvalget Omsorgsudvalget Byrådet Sundheds- og Psykiatriudvalget, 01.12.2014 Anbefales med henblik på godkendelse i Økonomiudvalget og byrådet. Omsorgsudvalget, 02.12.2014 Anbefales. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Godkendt. For stemte 25: A (13), V (8), C (2), F (1), B (1). Imod stemte 4: O (3), Ø (1). Bilag Midlertidigt botilbud efter servicelovens § 107 Hørringssvar Høringssvar af § 104 og § 108 Høringssvar af § 107 Høringssvar vedr Servicedeklaration for SEL § 108
Punkt 283: Servicedeklaration på varigt botilbud efter servicelovens § 108 til ikrafttræden 1. januar 2015
27.00.00-P35-10-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Servicelovens § 138 giver kommunerne mulighed for at være mere specifikke og individuelle i valg af serviceniveau i forhold til de enkelte af servicelovens paragraffer. Administrationen har udarbejdet forslag til ny servicedeklaration på servicelovens § 108, varigt botilbud. Der er i deklarationen lagt vægt på den politisk godkendte servicereduktion, gældende fra 1. januar 2015, med primært fokus på pleje og omsorg fremfor udvikling i § 108 tilbud. Administrationen indstiller, at servicedeklarationen godkendes. Servicelovens § 138 giver generel hjemmel til at udarbejde serviceniveauer på alle områder. Det vil sige, at serviceloven har karakter af rammelov, og at der dermed er tiltænkt den enkelte kommunalbestyrelse fleksibilitet i udarbejdelse af serviceniveau (vejledende retningslinjer) om, hvilken type hjælp der typisk gives i forhold til bestemte typer af behov eller målgrupper.
Visitation for Handicap og Psykiatri har udarbejdet tydeligere og mere retningsgivende servicedeklarationer end hidtil på de af servicelovens paragraffer, der behandles i afdelingen.
Servicelovens § 108, varigt botilbud, er den mest indgribende foranstaltning, der kan visiteres til i Visitation for Handicap og Psykiatri. Borgere, der visiteres til et varigt botilbud har ofte afprøvet støtte i eget hjem eller midlertidigt botilbud, men er pga. betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne vurderet til at have behov for omfattende hjælp til såvel praktiske opgaver som personlig pleje og omsorg.
I reduktionsforslag for budget 2015 har Omsorgsudvalget og Sundheds- og Psykiatriudvalget godkendt servicereduktion på § 108, varigt botilbud, således, at der fra 1. januar 2015 vil være primært fokus på pleje og omsorg fremfor udvikling i tilbuddet.
Servicedeklarationen gælder både tilbud, der er etableret efter servicelovens § 108 og botilbud etableret efter Lov om Almene Boliger § 105, hvor ydelserne visiteres og leveres efter servicelovens § 85 (støtte i eget hjem) i pakker.
Administrationen har indgået aftale med Socialtilsyn Øst om, at der udarbejdes en servicedeklaration for hvert botilbud, der er etableret i boliger efter Lov om Almene Boliger i Næstved Kommune, og som har karakter af varigt botilbud. Servicedeklarationerne skal tage udgangspunkt i servicedeklarationen på § 108, samt i det enkelte tilbuds normering, faglighed og målgruppe. Administrationen har aftalt med Socialtilsyn Øst, at servicedeklarationerne på § 85 i botilbud etableret i boliger efter Lov om Almene Boliger skal være færdige medio 2015, hvorfor såvel Omsorgsudvalget som Sundheds- og Psykiatriudvalget vil blive præsenteret for deklarationerne i første halvdel af 2015. Center for Økonomi og Analyse skal bemærke, at det er en forudsætning at implementering af servicedeklarationen sker indenfor det vedtagne budget. Sundheds- og Psykiatriudvalget Omsorgsudvalget Byrådet Sundheds- og Psykiatriudvalget, 01.12.2014 Anbefales med henblik på godkendelse i Økonomiudvalget og byrådet. Omsorgsudvalget, 02.12.2014 Troels Larsen, Kirsten Devantier og Thomas Palmskov anbefaler servicedeklarationen. Helle Jessen, Dusan Jovanovic, Jørgen Christiansen og Jette Leth Buhl tager forbehold til
byrådets behandling. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Godkendt. For stemte 24: A (13), V (8), C (2), F (1) Imod stemte 5: O (3), B (1), Ø (1). Bilag Samlet notat om besparelser på neuropædagogisk Center .docx Længerevarende botilbud - § 108 og § 85 4 1 Hørringssvar Høringssvar af § 104 og § 108 f Høringssvar af § 107 Høringssvar vedr Servicedeklaration for SEL § 108
Punkt 284: Konkurrenceudsættelse: Foranalyse på ældreområdet
88.00.00-G01-3-14 Kompetenceudvalg: Byrådet
Som en del af konkurrenceudsættelsesstrategien fremlægges foranalysen på ældreområet. På baggrund af denne skal byrådet beslutte, hvorvidt der skal ske konkurrenceudsættelse af et ældredistrikt.
Foranalysen - herunder potentialeafklaringen er foretaget af Udbudsportalen i KL og suppleret af BDO. På baggrund af de to analyser og det igangværende udbud på fritvalgsområdet konkluderes det, at der forventes et potentiale ved en konkurrenceudsættelse af et ældredistrikt på mindst 7 %. Administrationen indstiller, at 1. at der skal ske konkurrenceudsættelse af et ældredistrikt 2. at Næstved Kommune ved konkurrrenceudsættelse af et distrikt afgiver kontrolbud 3. at der bruges eksterne konsulenter i forbindelse med udarbejdelse af udbudsmateriale og afgivelse af kontrolbud 4. at beslutning om valg af distrikt afventer eventuel beslutning om konkurrenceudsættelse 5. at den videre politiske proces i konkurrenceudsættelsessagen sker i Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget. Som en del af konkurrenceudsættelsesstrategien blev ældreområdet udpeget som et af de områder, hvor det skal afklares, om der skal ske en konkurrenceudsættelse.
Afklaringen sker ved fastlæggelse af det (økonomiske) potentiale ved konkurrenceudsættelsen vurderet i forhold til eventuelle omkostninger og usikkerheder forbundet med udbuddet.
Byrådet skal træffe afgørelse om, hvorvidt der skal ske konkurreceudsættelse af et ældredistrikt. Beslutningen skal ske på baggrund af foranalysen (bilag 2), hvor KL, Udbudsportalen og BDO på forskellig vis har foretaget en potentialeafklaring.
Hvad skal konkurrenceudsættes Et ældredistrikt, dvs. plejecentre og den kommunale del af fritvalgsområdet, foreslås konkurrenceudsat. Det er væsentligt, at det er et helt distrikt, der konkurrenceudsættes. Distrikterne skal kunne sammenlignes uanset om de drives af private eller offentlige leverandører. Det gøres lettest ved at bevare strukturen, som den er idag med fire sammenlignelige distrikter.
Herudover ønskes et helt distrikt konkurrenceudsat med henblik på at skabe volumen i konkurrenceudsættelsen. Størrelsen betyder en mulighed for forøget fleksibilitet i driften.
Både KL og BDO vurderer, at der er et marked for udbud af et helt ældredistrikt. Men begge bemærker, at udbuddets volumen vil begrænse mængden af mulige tilbudsgivere og dermed konkurrencen i et udbud. Det vurderes af begge, at det især vil være de landsdækkende leverandører, som kan magte opgaven.
På det grundlag foreslås det at det er et ældredistrikt, der skal konkurrenceudsættes.
Hvor stort et potentiale vil udbud af et samlet ældredistrikt kunne give Med henblik på en vurdering af størrelsen af potentiale af et udbud af et ældredistrikt har KL, Udbudsportalen, udarbejdet en potentialeafklaring, som er suppleret af BDO.
KL vurderer på baggrund af sammenligning Næstved Kommunes fritvalgspriser sammenlignet med en række andre kommuners fritvalgspriser, at der er et økonomisk potentiale på et distrikt på mellem 8% og 25 % af udgifterne. BDO vurderer på baggrund af erfaringsopsamling blandt kommuner, der har konkurrenceudsat dele af /hele ældreområdet, at der er et øknomisk potentiale på konkurrenceudsættelse af et distrikt på op mod 10%. I det igangværende udbud på frit-valgsområdet er afgivet bud, som angiver et økonomisk potentiale på omkring 7%.
På den baggrund konkluderes i foranalysen, at der mindst er et øknomisk potentiale på 7 % ved en konkurrenceudsættelse af et distrikt svarende til ca. 8 mio. kr. beregnet på et gennemsnitsdistrikt. Det vurderes også, at beregningen af potentialet er ret solid, da flere vurderinger peger på samme niveau.
Beregningen af potentialet på som minimum 7 % af udgangspunktet er ekskl. kravene i effektiviseringsstrategien, se herunder. Det må forventes, at den vedtagne effektiviseringsstrategi, som også gælder et evt. udbud af ældredistrikt, vil påvirke det potentiale, som kan skaffes ved en konkurrenceudsættelse.
Omkostninger ved proces for konkurrenceudsættelse med efterfølgende udbud Der er en række omkostninger forbundet ved en konkurrenceudsættelsesproces og et efterfølgende udbud, som herunder er søgt opgjort. Udgifterne er skønnede, men afviger ikke væsentligt fra oplysningerne fra BDO's notat.
Engangsomkostninger: Konsulentbistand: 2*30.000 kr. foranalyse 2*400.000 kr. (udbudsmateriale, kontrolbud).
En hel del interne timer for medarbejdere ved udbud/kontrolbud. Denne udgift vil være størst første gang der sker konkurrenceudsættelse. Derfor vurderes udgiften som engangsomkostninger.
Tilbagevendende driftsomkostninger ved konkurrenceudsættelse: Controlling og opfølgning på kontrakt. Det vurderes, at udgiften hertil mindst vil
udgøre ét årsværk, dvs. 550.000 kr. (bør yderligere kvalificeres). Beredskab ved at eventuel hjemtagelse af kontrakt etableres.
Byrådsvedtagelser, som kan påvirke eventuelle bud på konkurrenceudsættelser Såfremt det besluttes at konkurrenceudsætte et område, er det væsentligt at det gøres klart i udbudsmaterialet, at det pågældende område fortsat vil være underlagt muligheden for, at byrådet kan ændre serviceniveau eller vilkår for opgaveløsningen.
Hvis byrådet beslutter at ændre serviceniveauet på et område, vil der ske en konsekvensberegning i forhold til den økonomiske ramme og dermed den indgåede kontrakt. Serviceniveauet kan på denne måde ændres både op og ned.
De konkrete områders konkurrenceudsættelse skal ses i sammenhæng med den allerede
godkendte effektiviseringsstrategi. Her er det godkendt at alle nettodriftsrammer reduceres med 1 % om året fra budget 2016. Det er et vilkår i Næstved Kommune og skal dermed også fremgå tydeligt af udbudsmaterialet, og indregnes som en forudsætning i kontrakterne. Hermed stilles de private og offentlige leverandører lige og tilbydes samme vilkår.
Herudover vil konkurrenceudsættelsen være underlagt de vilkår, som er fastlagt i Næstved Kommunes indkøbspolitik - også i forhold til sociale klausuler.
Inddragelse af medarbejderne Det er væsentligt at sikre en solid inddragelse af medarbejderne i hele processen. OmrådeMED har behandlet sagen første gang den 7. november 2014. Der blev udarbejdet følgende protokollat fra mødet om konkurrenceudsættelsen på ældreområdet: Der blev forelagt og gennemgået hovedtræk af oplæg til potentialeafklaring på ældreområdet (jf vedlagte ) og: - hvis der skal ske udbud af et ældredistrikt opfordrer OmrådeMed kraftigt til at, der bliver mulighed for at afgive et kontrolbud - personale og ledelse på området ønsker at medvirke i hele processen for udarbejdelse af kontrolbud og - der opfordres til at konkret valg af distrikt, der skal konkurrenceudsættes, sker efter at byrådet har taget stilling til, om der skal ske konkurrenceudsættelse.
Tidsplan for en eventuelt konkurrenceudsættelsesproces. Den endelige tidsplan for konkurrenceudsættelsen er under udarbejdelse. Det forventes, at en eventuel kontraktstart vil kunne ske pr. 1. december 2015.
Udpegning af distrikt til konkurrenceudsættelse. Hvis byrådet beslutter, at der skal arbejdes videre med konkurrenceudsættelsesprocessen, så vil der i januar måned blive fremlagt en sag til politisk godkendelse, hvori det foreslås, hvilket distrikt, der skal konkurrenceudsættes.
Kriterierne for udpegning af distrikt forventes blandt andet at være: antal plejeboliger
Geografi (stor/lille) Intern pris (høj/lav) Udgangspunktet for udvælgelse af distrikt vil basere sig på, hvad der kan betegnes som gennemsnitligt for området. Center for Økonomi og Analyse oplyser, at der som følge af strategien for konkurrenceudsættelse og øget kommunalt samarbejde, er budgetteret med en samlet besparelse/effektiviseringsgevinst på 6 mio. kr. om året fra 2015. Potentialet dækker alle de områder, der er forudsat konkurrenceudsat i 2015. Det er oprindeligt forudsat at de 6 mio. kr. skulle udgøre halvårseffekten, svarende til en helårseffekt på 12 mio. kr. Det er ikke muligt at opnå halvårseffekt på dette udbud, da kontraktstart forventes 1. december 2015. Til gengæld forventes der fuld effekt i 2016, hvor der også er budgetteret med 6 mio. kr. Transaktionsomkostningerne ved en eventuel konkurrenceudsættelse af et ældredistrikt finansieres således, at udgifter til konsulentydelser i forbindelse med selve udbudsforretningen betales via direktionens strategi- og udviklingspulje, mens udgifter til controlling og opfølning indregnes i de samlede økonomiske konsekvenser og fragår dermed den eventuelle gevinst ved konkurrenceudsættelsen. Omsorgsudvalget 2.december 2014 Byrådet 16. december 2014 Omsorgsudvalget, 2. december 2014 Sagen oversendes til byrådets afgørelse. Byrådet, 16.12.2014 Gunver Birgitte Nielsen og Marianne Olsen var fraværende. Beslutningsforslag fra Enhedslistens byrådsgruppe Der træffes ikke beslutning om at gå videre med sagen eller om udfærdigelse af et udbudsmateriale på dette møde. Forundersøgelsens pkt. 5. ”Opmærksomhedspunkter til det videre arbejde”, gøres i stedet til genstand for en selvstændig og præcis afklaring og beslutning på et efterfølgende byrådsmøde. Når disse punkter er debatteret og besluttet vender byrådet tilbage til spørgsmålet om et evt. udbudsmateriale på et dernæst efterfølgende byrådsmøde. For stemte 2: Thor Temte (Ø), Jette Leth Buhl (F). Imod stemte 27: A (13), V (8), C (2), O (3), Lars Hoppe Søe (B). Indstillingen godkendt. For stemte 24: A (12), V (8), C (2), Lars Hoppe Søe (B), Githa Nelander (O). Imod stemte 5: Jette Leth Buhl (F), Thomas Palmskov (O), Jørgen Christiansen (A), Thor Temte (Ø), Niels Kelberg (O). Bilag Foranalyse, konkurrenceudsættelse, ældreområdet BDO-notat, konkurrenceudsættelse
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67Made with FlippingBook - Online magazine maker