Somus nr 1 2024

Arendalsuka:

M elatonin er ikke en sovetablett. Det er gunstig for noen søvn- sykdommer og nytteløst for andre. Og du må ta det på riktig tidspunkt – ikke rett før du legger deg.

melatonin Bruker

feil

på. Men det må jo bety at det er viktig, sier han. Hvis det ikke hadde vært viktig, ville evolusjonen gradvis ha fjernet søvnbehovet. Men alle dyreslag sover, helt ned til insekter. – De tre viktige pilarene for god helse er søvn, kosthold og mosjon. Ledende hel- sepolitikere snakker om kosthold og mosjon, for eksempel når de skal snakke om å forebygge kreft, men de glemmer det som kanskje er det viktigste, mener Bjorvatn. – Hvis du går en uke uten trening og uten å mosjonere – vil helsen bli ødelagt da? Sammenlign med hva som skjer hvis du går en uke uten søvn. Alle kroppens celler trenger søvn for å fungere opti- Teoriene om hvorfor er mange, men en av dem er hjernevask – at avfallsstoffene i hjernen vaskes bort mens du sover. Hukommelse og læring er en annen vik- tig funksjon. Bjorvatn viser til kroppsarbeider-kjendi- ser som Jakob Asserson Ingebrigtsen og Erling Braut Haaland. – Haaland sier at søvn er det viktigste i verden, selv om det er gøyere å være våken. Mange tror at du kan kompensere malt, sier han. Hjernevask

Tekst og foto: Georg Mathisen

Hvis du står opp klokken 12 og vil opp 7: Ta melatonin klokken 24 den første dagen. Neste dag tar du den 23, så 22, 21, 20 – og så, fra den sjette dagen, tar du den klokken 19. – Ikke når du skal legge deg! understre- ker Bjørn Bjorvatn Lederen på Nasjonalt senter for søvnme- disin får støtte av seniorrådgiver Ingvild West Saxvig: – Melatonin er et middel som har eksplodert. Flere og flere bruker det, og spesielt ungdom. En del tror at det er en sovetablett, sier hun. – Det er et døgnrytmehormon. Melatonin kan være veldig gunstig for noen søvn- sykdommer, og så kan det være helt nyt- teløst for andre. Ungdommer kan ha nytte av det, men det er avhengig av at de tar det på riktig tidspunkt, sier Saxvig. Riktig tidspunkt, det er altså tolv timer før du vil våkne. Bjorvatn, Saxvig og senterkoordinator Siri Waage klarte å bryte gjennom lyd- Døgnrytmehormon Men det er det altså ikke:

muren på Arendalsuka og få god opp- slutning på et møte om søvn. – Er søvn prioritert høyt nok? spør de tre. Det er ikke spesielt overraskende at de mener at svaret er nei. 20 års søvn Bjørn Bjorvatn har nettopp passert 60 år. Han innser at det betyr at han har sovet i 20 år. – Det er litt deprimerende å tenke Melatonin er ikke en sovetablett – du skal ta den tolv timer før du vil våkne, forteller Bjørn Bjorvatn.

20 ‘’

Riktig tidspunkt, det er altså tolv timer før du skal våkne. Bjørn Bjorvatn

SOMNUS NR 1 – 2024

Made with FlippingBook Online newsletter maker