Somus nr 1 2024

Siri Waage (fra venstre), Ingvild West Saxvig og Bjørn Bjorvatn lærte bort hvor viktig søvn er, midt blant de profesjonelle praterne og lobbyistene på Arendalsuka.

med å drikke litt koffein. Det er ikke tvil om at det hjelper litt med å redusere søvnigheten der og da, men det er ingen- ting som tyder på at der reduserer risiko- en for langtidseffekter, sier han. Dataene viser at søvnmangel øker risiko- en for depresjon, angst og selvmordstan- ker, men også for overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer, infeksjoner, demens, kreft – og for dødelighet. Bjørn Bjorvatn understreker at det er noen få som faktisk trenger mye mindre søvn enn gjennomsnittet. Disse kortsoverne er ikke utsatt for den samme risikoen. – Vi tror de bare er kjempeheldige, sier han. Unge sover for lite Ingvild West Saxvig forsker på ungdom- mer som sover altfor lite. – 85 prosent av ungdommene får mindre søvn ukedagene enn det som er anbefalt, mens de sover normalt i helgene, sier hun. – Vi vet at det er fordi de sovner sent om kvelden. Men så krever samfunnet at de våkner tidlig om morgenen, peker hun

på. Saxvig trekker frem at mobilskjermene kan være søvntyver. Men samtidig er døgnrytmen naturlig forskjøvet slik at ungdommer blir mer B-mennesker enn barn og godt voksne. Det er ikke skjer- menes skyld; det er biologi. – Vi vet det også fra kulturer som ikke har strøm og fra andre dyrearter. Det er en del av den normale, naturlige puber- tetsutviklingen, sier hun. Senere skolestart er en nærliggende mulighet. Det finnes det studier på, men Saxvig er slett ikke sikker på at studier fra USA om tidspunktet for skolestart kan overføres til Norge. – Så lenge skolen starter så tidlig som den gjør, er det eneste ungdommene kan gjøre, å prøve å sovne tidligere, slår hun fast. Flere på skift Siri Waage har arbeidet skift. – Grunnen til at jeg ikke er skiftarbeider lenger, er ting som jeg har følt på kroppen, fortel- ler senterkoordinatoren.

Nå forsker hun på skiftarbeid i stedet. Skiftarbeid har økt, for eksempel med dagligvarebutikker som stenger 23 og åpner igjen seks om morgenen. For noen er det helt uproblematisk, mens andre sliter med søvnen. – Problemene øker med økende alder. Det er også noen forskjeller i hvordan vi individuelt håndterer skiftarbeid. For A- mennesker oppleves nattarbeid mye mer problematisk, sier hun. Waage stiller spørsmålet om vi virkelig trenger å ha treningssenteret døgnåpent eller matbu- tikken åpen nesten til midnatt. Hun råder nattevakter til å være våkne og sammen med andre, og til å ha nok lys. Dessuten taler hun varmt for helse- fremmende arbeidstidsordninger – altså ordninger som begrenser de mest ugun- stige skiftene. – Forskning har vist at turnusordninger bør gå «medsols», altså med klokken. Dag–ettermiddag–natt, og ikke motsatt rekkefølge, sier Siri Waage.

21

SOMNUS NR 1 – 2024

Made with FlippingBook Online newsletter maker