אירועים יומן
רחוב אחד בשבוע // חי חביב הרב מימון
בכל שבוע נביא את הסיפור שעומד מאחורי שמות הרחובות הבולטים באשדוד, והפעם: הרב יהודה לייב פישמן מימון בילה את רוב חייו באירופה כרב של • רחוב הרב מימון הוא הסתבך רבות עם החוק בעקבות דעותיו בעניין • קהילות וכמפיץ הציונות באירופה לימים ישב ליד דוד בן גוריון בזמן הכרזת המדינה והפך להיות שר הדתות • ארץ ישראל הראשון בישראל ועל שמו קרוי "פרס הרב מימון לספרות ומחקר תורניים"
הש
רב יהודה לייב פישמן 1875 מימון נולד ב-
באימפריה הרוסית שבסרביה. סבו, מרדכי אימץ את שם המשפחה "מימון" בגלל שאשתו הייתה מצאצאי הרמב"ם. אביו של הרב מימון היה אלימלך, תלמיד שגדל בביתו של המלבי"ם. לאלימלך ולאשתו נולד בן ראשון שנפטר כשהיה צעיר ולכן כשנולד הרב יהודה לייב מימון נשבעו ההורים לגדל אותו להיות תלמיד חכם אם יישאר בחיים. הוא גדל להיות עילוי בתורה ונדד באירופה בישיבות גדולות ולמד תחת הרבנים הגדולים ביותר באותה התקופה ולמד גם על ארץ ישראל והחל לפתח אג'נדה ציונית. לבסוף הוא קיבל הסמכה לרבנות ובדרכו חזרה פגש את הרב ריינס, מייסד תנועת המזרחי שסיפר לו על מלחמותיו למען הציונות הדתית בארץ ישראל. הרב מימון התחתן בצעירותו ובנו הראשון נפטר בעודו תינוק. בהריון השני הסתבכה הלידה והוא איבד גם את אשתו וגם את בנו השני. בהמשך בעידוד המשפחה התחתן הרב בשנית. העלייה לישראל במשך שנים ארוכות נדד הרב מימון ברחבי אירופה והתקרב לתנועת חובבי ציון והפצת משנתם. הוא אפילו נעצר מספר רב של פעמים בעקבות הפצת הציונות ובמקביל השתתף בכנסים רבים ואפילו נבחר כציר בקונגרס הציוני התשיעי והכל תחת חסותו של 1909- ב הרב ריינס. הוא הגיע לביקור בארץ ישראל יחד עם אשתו ואחותו הקטנה
מה שגרם להתפרקותה של הממשלה הראשונה והתפטרותה ובכך יצאו לדרך הבחירות לכנסת השנייה במדינת ישראל. הרב יהודה לייב פישמן מיימון ונקבר 1962- נפטר לבסוף ב בבית העלמין סנהדריה שבירושליים ואת דרכו האחרונה ליוו אלפי אנשים ביניהם ראשי המדינה. כיום ישנו פרס "הרב מימון לספרות ומחקר תורניים" שקרוי על שמו שמוענק מדי שנה ביום הזיכרון לפטירתו. מבין הזוכים בפרס היו רבנים גדולים בישראל שכתבו ספרים תורניים מוערכים ביניהם גם הרב עובדיה יוסף זצ"ל.
פועלו בישראל עוד לפני קום המדינה הפך הרב מימון לחבר בהנהלת הסוכנות היהודית, עמד בראש תנועת המזרחי וייסד את מכון המחקר וההוצאה לאור "מוסד הרב קוק". במעמד הכרזת המדינה ישב הרב מימון לצידו של דוד בן גוריון והיה מבין החותמים על מגילת העצמאות. כשסיים דוד בן גוריון להכריז על הקמת המדינה קם הרב מימון מכיסאו ובירך בקול גדול "שהחיינו". לאחר מכן כיהן הרב מימון כשר הדתות הראשון של מדינת ישראל והשר לנפגעי 1951 המלחמה. בסופו של דבר ב- בעקבות מחלוקות בכנסת התפטר הרב מימון מתפקידו הפוליטי
עדה מימון (שלימים הייתה לחברת הכנסת הראשונה והשניה מטעם מפא"י) והתחבב על כמה מהאנשים הבולטים ביותר שחיו בארץ באותה התקופה והוא החליט לעלות לישראל. התושבים שחיו בעיר שבו גדל לא רצו שיעזוב ואף חסמו אותו בגופם אך לבסוף 1913 מספר שנים לאחר מכן ב- הוא עלה לישראל אל העיר תל אביב. אך זמן קצר לאחר מכן במלחמת העולם הראשונה הוא גורש על ידי הצאר הטורקי על עצם היותו ציוני והרב עבר לניו יורק יחד עם משפחתו. לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה חזרו המשפחה לישראל בשנית.
31
956 גיליון 21.07.23
www.ashdodonline.co.il
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online