Hjernecella 3/2024

AFASI – et unikt prosjekt Vi har slagkafe på Hamar en gang i måneden og på slagkafen i Mai kom Kjell Alstad og hans kone Christin innom. Christin hadde hatt slag og når de leste om slagkafeen tok de turen innom for å hilse på. Det var for meg et veldig hyggelig møte da Christin og Kjell har vært venner av mine sviger- foreldre igjennom mange år. Jeg har hørt mange historier om deres reiser opp gjennom tidene, og det var svært hyggelig og møte dem. Kjell jobbet som logoped på Storslett og har igjennom jobben sin hjulpet mange slag­ rammede med Afasi. Jeg fikk tillatelse til å trykke en artikkel han har skrevet slik at alle våre lesere kan få innblikk i jobben han har lagt bak seg.

TEKST: Renate Norbye

Oppgavene var store og mange, og starten utfordrende, forteller Alstad.

Unikt prosjekt hjalp de uten språk Da rehabiliteringstilbudet for personer med afasi startet opp i 1977 på Helsesentret Sonjatun, var dette det eneste tilbudet i sitt slag i Nord-Norge. Kjell Alstad var en av dem som var med å opprette og bygge opp tilbudet. Han var ansatt ved senteret i 40 år. For meg var starten på logopedien knyttet til min far som levde med afasi gjennom flere år, forteller Alstad. Han er pensjonert logoped. I dag bor han på Ottestad. Faren min døde bare 57 år gammel, etter flere hjerneslag som gradvis tappet han for krefter, forteller den pensjonerte logopeden. Nå kan han se tilbake på et langt og rikt arbeidsliv med stor innsats for en sårbar målgruppe; de som har språk- vansker etter ervervet hjerneskade. Sonjatun og afasi Grundige undersøkelser i forkant hadde fastslått at behovet for et rehabiliteringstilbud for personer med afasi var stort, og fylkes- kommunen ga grønt lys for oppstart.

– Hjelp ble hentet inn utenfra, og samar- beidsavtaler ble inngått med blant annet Bredtvet senter for logopedi og Sunnaas sykehus. Tanken var å bygge opp et tverrfaglig tilbud for personer med afasi som skulle ivareta landsdelens behov. Da Helsesenteret Sonjatun åpnet dørene i 1977 var tjenesten kvalitativt helt på topp.

– Med liv og lyst og godt humør ble det jobbet både seint og tidlig, legger han til.

Spydspiss og kraftsenter I årene som fulgte var Sonjatun en spydspiss og et kraftsenter i nord med en rekke spen- nende prosjekter. Blant annet var de svært forut for sin tid. Allerede i årene 1988 til 1990 ble det gjennomført et prosjekt med fjern- undervisning av personer med afasi. Det strømmet på med søknader til Sonjatun fra de to nordligste fylkene, og ventelistene ble bare lengre og lengre.

18

Hjernecella nr. 3 • 2024

www.slagrammede.org

Made with FlippingBook - Online magazine maker