Hjernecella 3/2024

– Nå er stillinger ubesatt, og tilbudet som gis, er ikke en spesialisthelsetjeneste verdig. Tilbudet kan knapt betraktes som det tilbud enhver kommune burde ha disponibelt for sine innbyggere. Tilbudet ved Sonjatun har ikke klart å utvikle seg i tråd med nye behov og utfordringer, forteller den pensjonerte logopeden – Dette er en stor tragedie først og fremst for målgruppen ervervede hjerneskader, men også for Helsesentret Sonjatun, regionen Nord-Troms og landsdelen, legger Alstad til. – Jeg er svært takknemlig for at jeg i 40 år har fått være med å bygge opp det unike tilbudet for personer med afasi. Samarbeidet med dyktige fagfolk har styrket meg i troen på at vi trenger solide ildsjeler for å skape levedyktige tilbud. – Selv har jeg mottatt mange gode ord for innsatsen som er lagt ned, og jeg har mottatt både Ugleprisen, Stakebåten og Kongens fortjenestemedalje, avslutter 83-åringen. 

– Vi fikk flere ressurser og afasiprosjektet fikk dermed en rivende utvikling, forteller Alstad.

– Økte ressurser gjorde oss i stand til å drive oppsøkende virksomhet i pasientens hjemme- miljø. Dette ga oss kunnskaper om pasientens liv før sykdommen, noe som var avgjørende for de mål vi skulle sette for rehabiliteringen, mener han. Sonjatun åpnet også dørene for studenter, og fagfolkene var attraktive som forelesere på regionale og kommunale kurs. Pasientene fikk daglige behandlingstilbud hos de fagprofesjoner de hadde behov for. I tillegg disponerte de egen treningsleilighet, hvor de ga hjelp og opplæring i å leve et normalt liv. Her kunne også nærmeste familie bo sammen med pasienten. Forankret i nordnorsk kultur – Målsettingen for oss var å bygge opp et tilbud som var forankret i nordnorsk språk, kultur og geografi, forteller Alstad. – Det spesielle her nord, var at dette måtte knyttes opp mot både norsk, samisk og finsk/ kvensk. I tillegg byr de geografiske forholdene på ekstra utfordringer. Sonjatun har hatt et faglig høyt nivå. – Dette har en sammenheng med at vi var heldige og klarte å knytte til oss dyktige fagfolk og ildsjeler, legger han til.

Kjell Alstad møtte Kong Harald etter å ha mot- tatt Kongens fortjenestemedalje høsten 2009.

Fyrtårnet som sloknet Etter at Kjell Alstad sluttet på Sonjatun i 2015, var han tilbake høsten 2017. Dessverre fant han lite igjen av det fagmiljøet han hadde vært en del av.

19

www.slagrammede.org

Hjernecella nr. 3 • 2024

Made with FlippingBook - Online magazine maker