Ι.ΙV Διαπολιτισμική μάθηση και γλωσσική εμψύχωση Ζεμπάστιαν Μας, interkulturelles netzwerk e.V. Ή έννοια του πολιτισμού
Στη διαπολιτισμική παιδεία των νέων οι αρμόδιοι προσδίδουν στην έννοια του πολιτισμού μια ευρύτερη ερμηνεία. Η έννοια του πολιτισμού δεν ισούται πλέον με την έννοια «έθνος». Επίσης, αποφεύγεται να ορίζεται η έννοια πο- λιτισμός αποκλειστικά με την έννοια του «υψηλού πολιτισμού» με λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, εικαστική και επιστή- μες. Για την περιγραφή των πολιτισμών, ο Kohls κάνει στο μοντέλο του σύγκριση με ένα παγόβουνο 3 . Θεωρεί ότι στοιχεία όπως η ένδυση, το φαγητό και η γλώσσα, τα έθιμα, το ιδανικό της ομορφιάς, το αίσθημα της δικαιοσύνης, οι κοινωνικοί ρόλοι σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα και η οικογένεια ή η διαμόρφωση του βιοτικού χώρου, ορίζουν τον πολιτισμό. Τα στοιχεία αυτά διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό.
Τα στοιχεία του πολιτισμού που επιθυμούμε να περιγράψου- με βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του νερού, τα έχουμε αντιληφθεί κι είναι ορατά σε όλους. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται ωστόσο κάτω από την επιφάνεια και δεν γίνονται αντιληπτά, ούτε είναι ορατά με την πρώτη ματιά. Συνεπώς, δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσουμε τους κανόνες, τις αξίες και τα πρότυπα που ορίζουν έναν πολιτισμό. Στην διαπολιτι- σμική παιδεία ο πολιτισμός ορίζεται ως ένα χαρακτηριστικό σύστημα προσανατολισμού μιας συγκεκριμένης ομάδας. Επη- ρεάζει τη σκέψη και τις πράξεις των μελών της και τη ταύτισή τους με την ομάδα.
Όλοι οι συμμετέχοντες και όλες οι συμμετέχουσες μιας συνά- ντησης, ακόμη και οι ομαδάρχισσες και ομαδάρχες, κοινωνικο-
ποιούνται σε διαφορετικούς πολιτισμούς: Προέρχονται από ένα επαρχιακό ή αστικό περιβάλλον, ενημερώνονται και ασχολούνται με διαφορετικές πολιτικές, έχουν λάβει συγκεκριμένη σχολική και/ή επαγγελματική εκπαίδευση, απολαμβάνουν εύκολη ή δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, μιλούν μία ή περισσότερες γλώσσες, είναι θρή- σκοι/θρήσκες ή όχι, αγαπούν διαφορετικά στιλ μουσικής, αισθάνονται άνετα σε συγκεκριμένους τόπους ή γεωγρα- φικές περιοχές, συμμετέχουν τακτικά σε συναντήσεις νέων, έχουν ενδεχομένως βιώσει εμπειρίες ως πρόσφυγες, ασκούν ή αγαπούν να παρακολουθούν ένα συγκεκριμένο άθλημα, αγαπούν τη λογοτεχνία ή και όχι. Κάθε άτομο ανήκει επομένως σε πολλούς πολιτισμούς. Η υπαγωγή σε πολιτισμούς δομεί μια προσωπικότητα και όσο λιγότερη ανταλλαγή πολιτισμών υπάρχει, τόσο το άτομο προσκολλάται περισσότερο στον δικό του πολιτισμό και απορρίπτει άλλους πολιτισμούς. Κάθε πολιτισμός υπόκειται σε μια συνεχή αλλαγή και δεν είναι στατικός. Ακόμη και η σπου- δαιότητα επιμέρους πολιτισμών στη διαμόρφωση της ταυτότητας μπορεί να αλλάξει με τον καιρό. Διαπολιτισμική μάθηση Σε μια συνάντηση νέων βρίσκονται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα διάφοροι άνθρωποι οι οποίοι συχνά ανή- κουν σε πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς. Στην κατάσταση αυτή καλούμαστε να ανακαλύψουμε κάτι πολύτιμο. Ο στόχος του έργου μας είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να γνωρίσουν τη διαφορετικότητά τους και να την αποδεχτούν. Σημαντικά στοιχεία της διαπολιτισμικής μάθησης είναι ο σεβασμός και η κατανόηση απέναντι στο άλλο, το ξένο. Η διαχείριση των ξένων αξιών και συμπεριφορών μπορεί να εξασκηθεί στο πλαίσιο της διαπολι-
3 Βλ. Kohls (1996) / Πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο του παγόβουνου στα Ελληνικά: Αγγελοπούλου Ευανθία, Ραυτοπούλου Αντιγόνη, Στεργιοπούλου Νικολίτσα (2016) (τελευταία επικαιροποίηση: 04.06.2020).
30
21
Made with FlippingBook - Online catalogs