Fruchtsalat. Deutsch-Griechische Sprachanimation

Στην αρχή μιας ανταλλαγής νέων, οι γλωσσικοί εμψυχωτές μπορούν να ευαισθητοποιήσουν για τις διαφορετικές γλωσσικές δεξιότητες όλων των συμμετεχόντων μοιράζοντας σκίτσα ανθρώπινων σωμάτων σε φύλλα Α4 στους συμμετέχοντες και ζητώντας τους, να ονομάσουν τα μέλη του σώματος σε οποιαδήποτε γλώσσα γνωρίζουν. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τα σημεία του σώματος για να σημειώσουν που αισθάνονται την κάθε γλώσσα, π.χ. μια γλώσσα στα αυτιά, επειδή αυτή έχει όμορφο ήχο ή επειδή υπάρχει απλή κατανόηση, μια άλλη στην καρδιά επειδή την αγαπούν ή επειδή ερωτεύτηκαν κάποτε κάποιον που μιλούσε αυτή τη γλώσσα.

Ι.V Μια προοπτική της γλωσσικής εμψύχωσης με ενσυνείδηση προς τηδιαφορετικότητα Ελσμπιέτα Κόζεκ, Kreisau-Initiative e.V.

Μια ομάδα νέων ανθρώπων σε μια ανταλλαγή νέων χαρακτηρίζεται πάντα από ποικιλομορφία: Οι νέες και οι νέοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν Ελληνικά, Γερμανικά κι άλλες γλώσσες. Έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος και μαλλιών κι ορισμένοι μπορεί να έχουν μια αναπηρία. Όταν μιλάμε για διαφορετικότητα στις δραστη- ριότητες για τη νεολαία, συνήθως φανταζόμαστε μια πολύχρωμη ομάδα νέων ανθρώπων που συναντιούνται για να διασκεδάσουν, να μάθουν νέα πράγματα και να γνωριστούν μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες δέ- χονται υποστήριξη μέσω διαφόρων μεθόδων προκειμένου να διαμορφώσουν μια εντύπωση από τη ζωή των νέων άλλων χωρών, να αντιληφθούν διαφορές και να αναπτύξουν κατανόηση και διορατικότητα για τον προσωπικό και τον ξένο πολιτισμό. Η εθνικότητα και ο πολιτισμός, άθελα ή ηθελημένα, διαμορφώνουν συχνά μια διαχωριστική γραμμή: «Οι Έλληνες το κάνουν έτσι!» ή «Οι Γερμανοί έτσι είναι.». Η γλωσσική εμψύχωση τοποθετεί τις γλώσσες των χωρών μιας δράσης στο επίκεντρο. Μέσα από την ενασχόληση με τις γλώσσες των εταίρων οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες αποκτούν μια περιέργεια για τις γλώσσες, τις χώρες και τους πολιτισμούς. Αυτό είναι σημα- ντικό, αλλά κρύβει και τον κίνδυνο για απλοποίηση και γενίκευση. Εδώ έχει την αφετηρία της η εκπαίδευση με επίκεντρο τη διαφορετικότητα. Στόχος είναι να στραφεί το ενδιαφέ- ρον στα ατομικά χαρακτηριστικά και στις αρχικές συνθήκες και να συμπεριληφθούν μηχανισμοί διάκρισης, δομές εξουσίας, ενσωμάτωσης και εξαίρεσης, κοινωνικής διαφοροποίησης κι άλλων στοιχείων. Τη δεδομένη στιγμή δε θα μπορούσε να γίνει λεπτομερής ανάπτυξη όλου του φάσματος της εκπαίδευσης με επίκεντρο τη διαφορετικότητα, αλλά διατίθεται πληθώρα βιβλιογραφίας για το θέμα το οποίο είναι κατάλληλο για ομαδάρχισσες και ομαδάρχες και γλωσσικούς εμψυχωτές/γλωσσικές εμψυχώτριες. 6

6 Βλ. βιβλιογραφία και περαιτέρω πληροφορίες.

33 27

Made with FlippingBook - Online catalogs