• Η εικόνα που χρησιμοποιείται μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε συμμετέχοντες και συμμετέχουσες με υπόβαθρο πρόσφυγα, με τραυματικές εμπειρίες από πολεμικές μάχες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μέθοδος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται, αλλά ότι θα χρειαστεί μια εναλλακτική εικόνα. Π.χ. στην περίπτωση των «τροφίμων» μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα μιας κουτάλας. Εναλλακτικά, μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί μια εικόνα αλλά να γίνει αναφορά μόνο στα «τεντωμένα χέρια». • Η κίνηση του διπλανού/της διπλανής προς την κοιλία του παίκτη/της παίκτριας μπορεί επίσης να αντικατασταθεί, π.χ. τα άτομα δεξιά και αριστερά θα μπορούσαν να αναφέρουν το χρώμα, να στραφούν προς το άτομο στο κέντρο και να κάνουν μια κίνηση περιστροφής με το χέρι (σαν να γυρίζουν μια κουτάλα στην κατσαρόλα), ενώ θα αναφέρουν το χρώμα του συγκεκριμένου τρόφιμου.
«...κρατώντας τα χέρια τεντωμένα και ενωμένα προς τα πάνω»
• Απαιτείται προσοχή σε άτομα με κινητικούς περιορισμούς, για το κατά πόσο είναι σε θέση να εκτελούν με άνεση όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Οι κινήσεις θα πρέπει σ’ αντίθε- τη περίπτωση να αντικαθίστανται αναλόγως των δυνατοτήτων όλων ή ακόμη και με ανταλ- λαγή βλεμμάτων.
« Η ταχύτητα σε αυτό το παιχνίδι είναι καθοριστική»
• Ένας σχεδιασμός με στόχο την ενσωμάτωση θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια επιβρά- δυνση των δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα όταν στις λέξεις προστίθενται εικόνες και χειρονομίες και οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκτελέσουν τις κινήσεις. Εδώ θα είναι κρίσιμος ο συντονισμός και η στάση των υπεύθυνων γλωσσικών εμψυ- χωτών και εμψυχωτριών. Η επιβράδυνση και η προσαρμογή προς όφελος της ενσωμάτωσης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μειονέκτημα αλλά υπεραξία για την ομάδα. Η προσαρμοσμένη μέθοδος θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για την ομάδα και να παρουσιάζεται με διάθεση και χαρά από τους γλωσσικούς εμψυχωτές και τις γλωσσικές εμψυχώτριες.
«Όποιος δεν αντιδράσει γρήγορα ή αντιδράει λανθασμένα (λάθος λέξη, λάθος κίνηση), εγκαταλείπει τον κύκλο και το παιχνίδι συνεχίζεται».
• Τα λάθη κάνουν τη μέθοδο διασκεδαστική. Όταν οι συμμετέχοντες μπερδεύονται, επι- τρέπεται το γέλιο. Αυτό είναι μέρος των παιχνιδιών. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες δεν θα ενοχληθούν αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον κύκλο μετά από ένα λάθος. Αλλά τι γίνεται με τα άτομα τα οποία στην καθημερινότητά τους βιώνουν συνεχώς τις κυρώσεις επειδή δεν πληρούν τα πρότυπα ή κάνουν λάθη; Αυτά μπορούν να επηρεα- στούν αρνητικά σε μια τέτοια δραστηριότητα και αυτό να βλάψει και τον προστατευμένο χώρο της συνάντησης. Γιατί λοιπόν να μην αλλάξει ο κανόνας; Αντί να χρειάζεται να εγκα- ταλείψουν τον κύκλο, μένουν όλοι στον κύκλο και το άτομο που έσφαλε, περιστρέφεται μια φορά γύρω από τον άξονά του ή κάνει μια υπόκλιση. Με αυτό το τρόπο, το λάθος μπορεί να προσδώσει ακόμη και εκτίμηση.
39 39
Made with FlippingBook - Online catalogs