Innblikk_07_2023

Vinter 2023 Nr. 07

Et inspirasjonsmagasin fra Unil merkevarehus

DE KOM

«Kvalitet for meg handler om riktig produktkvalitet opp mot riktig merkevare, og at det selvfølgelig er trygt å spise»

Marianne Hauge Senior fagsjef produktkvalitet

Side 22

- En innovativ tilnærming til redusert matsvinn! HVOR KOMMER DET FRA? CASHEwNØTTER 2D-KODEN Side 20

Side 10

LES OGSÅ

Messer som en viktig del av merkevarebyggingen!

Innkjøpssamarbeid gir konkurransekraft

Siste nytt fra merkevarehuset

Innhold

Prisstigning og økonomisk usikkerhet har gjort norske forbrukere mer prisbevisste. Unils innkjøpsavdeling opplever endring i forbrukeradferd og konsekvensene er merkevareforflytning, økt prissammenligning, hyppigere bruk av priskampanjer og kraftig økning i salget av avfallsposer. FORBRUKERTRENDER I DAGLIGVARE- BRANSJEN

Prisene skal ned igjen

I markedet opplever vi fortsatt høye priser og mange nordmenn har det vanskelig. Men jeg har tro på at vi har nådd toppen. Det siste året har en av fokusområdene våre vært å bremse prisveksten, mens fremover blir vår hoved-­ prioritet å få innkjøpsprisene ned igjen. I denne utgaven av Innblikk blir du kjent med hvordan internasjonale innkjøps-­ samarbeid bidrar til å holde prisene nede og bærekrafttrykket oppe. Her får du også innblikk i hvordan en tiktok-trend kan skape sjokkbølger langt inn i innkjøpsavdelingen og butikkhylla.

Hensikten med dette magasinet er å gjøre deg som ansatt i NorgesGruppen kjent med Unils rolle i å skape konkurransekraft for kjedene, og å gi deg kunnskap om virksom- heten vår og hvordan vi jobber. For bak hvert produkt befinner det seg en lang og kompleks prosess, drevet av dyktige medarbeidere som representerer flere fagområder.

God lesning!

Odd Ture Wang Adm. direktør

3

Forbrukertrender i dagligvarebransjen

8

Trender i tiden

Virkes Handelsrapport for 2023 viser en vridning mot lavprisalternativer. Det ser ut til at mer pris-­ bevisste forbrukere fører til merkevareforflytning. Unils innkjøpsavdeling har sammenlignet data-­ grunnlaget fra oktober 2020 til oktober 2023 for First Price og Jacobs Utvalgte, i henholdsvis Kiwi og Meny. First Price øker mens Jacobs Utvalgte går tilbake. I denne perioden faller salget av Jacobs Utvalgte med ca. 10 % i volum mens First Price øker med ca. 17 % blant de respektive merkenes topp-20 varer. Forbrukernes prisbevissthet har mer overraskende ført til at salget av 30 liters avfallsposer har økt fra 15 500 solgte enheter i fjor til over 28 000 i år. Den betydelige salgsøkningen er sammenfallende med bærepose- prisen, som gjorde et kraftig prishopp 1. august i år, og Unil forventer fortsatt økning i salget av avfallsposer. Kampen mot tomme hyller Da prisen på bæreposer økte, førte mangel på forhåndsinformasjon om prisendringen til en uventet travel periode for innkjøpsavdelingen i kampen mot tomme hyller. «Etter de første medieoppslagene om økt posepris har kategorisjef og jeg hatt små status- møter jevnlig. Vi har fulgt med på salget fra uke til uke og hatt en tett dialog med leverandør» forklarer innkjøper Andreas Svendsen. «Vi måtte akselerere leveransene på avfallsposer, legge inn større bestillinger, håndtere utfordringer knyttet til leverandørkapasitet, justere prognosene i våre systemer og tilpasse transporten for å håndtere hyppigere

10

2D-koden introdusert på egne merkevarer

12

Innkjøpssamarbeid gir konkurransekraft

16

Farmforce gir bedre oversikt i verdikjeden helt ned på gårdsnivå

18

Siste nytt fra merkevarehuset

2D-KODEN ­ INTRODUSERT PÅ EGNE MATVARER

MESSER SOM EN VIKTIG DEL AV MERKEVARE- BYGGINGEN!

20

Hvor kommer det fra? Cashewnøtter

22

De kom kjøkkenveien

26

Fra ekte fløte til ekte krem på boks

Side 10

Side 30

30

Messer som en viktig del av merkevarebyggingen

DE KOM KJØKKENVEIEN Side 22

Foto: Unil, Adobe Stock, Stefan Borup.

Redaksjon: Hanne K. Aa. Fjeldstad, Nina Brendsrud-Andersen, Julie Haugli Aarnæs, Tomas E. Karlsen, Stefan Krogh,

Trykk: Printing Utgiver: Unil Utgitt: 2023

Ingvild Wessel Lund og Creative Heads.

leveranser», utdyper Ingvild Wessel Lund, avdelingsleder for innkjøpsavdelingen i Unil.

Ansvarlig redaktør: Hanne K. Aa. Fjeldstad

Side 2

Side 3

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Unils Innkjøpsavdeling: Fra venstre bakerst: Ingvild Wessel Lund, David Grahl, Andreas Svendsen. Fra venstre midten: Markus Langseth Orlien, Pernille Stenberg. Fremste rad fra venstre: Anders Thingsaker, Line Haug, Helen Simmons. Ikke tilstede da bildet ble tatt. Beate Christensson, Elisabeth Estensen.

Eksempelet med avfallsposene viser at det er nødvendig å kunne tilpasse seg forbrukernes etterspørsel raskt for å opprettholde konkurranse- dyktigheten. «I et marked som stadig forandrer seg, er det avgjørende med god og effektiv kommunikasjon gjennom hele forsynings- kjeden», fortsetter Ingvild. Hun peker på flere nødvendige forutsetninger for å unngå tomme hyller i butikkene: • Samarbeid med butikkjedene God dialog og tett samarbeid med butikkjedene er avgjørende. «For eksempel varsler butikk-­ jedene oss som regel om priskampanjer, fordi endringer i etterspørselen påvirker butikk- hyllene. Informasjon som uteblir, påvirker vår evne til å levere. Det kan på innkjøp gi oss utfordringer med å forutse etterspørselen etter forbruksvarer, som f.eks. avfallsposer», utdyper Ingvild. • Leverandørkapasitet, transport-­ effektivitet og konkurransekraft «Gode prognoser i våre systemer hjelper til med å sikre tilstrekkelig varebeholdning ved økt etterspørsel. Å varsle underleverandørene

og transportørene om økt etterspørsel er avgjørende for å opprettholde leverings-­ hastighet», fortsetter Ingvild. Om en under-­ leverandør ikke kan levere som avtalt, er det nødvendig å ha alternative løsninger. «Et bredt utvalg av leverandører gir da fleksi - bilitet. Det krever at våre innkjøpere og våre kategoriansvarlige har et tett samarbeid. Flere alternative leverandører bidrar dessuten til å opprettholde konkurransedyktige priser». • Høy kundeservicegrad For Unil betyr høy kundeservicegrad at vi har nok varer tilgjengelig for bestillingene fra våre kunder. Høy kundeservicegrad er essen- sielt blant annet for å unngå tomme hyller i butikkene. Både innkjøpsavdelingen og ASKO legger særlig vekt på og har tett dialog om riktig flyt av varer, fordi sluttkundene eller forbrukerne ofte går til konkurrentene om hyllene er tomme for varer. • Planer for krisesituasjoner For å være forberedt på «worst-case»-scenarier, er det viktig å ha planer for å håndtere situa­ sjoner der det ikke er nok varer tilgjengelig.

Det inkluderer et tett samarbeid med butikkene og ASKO om en fordelingsstruktur som forhindrer tomme hyller i butikkene. «Under pandemien lærte vi hvor viktig det er med god kommunikasjon ut til forbruker. Norge opplevde for eksempel i en kort periode mangel på toalettpapir. Kommunikasjons-­ avdelingens arbeid med å stadig dele informasjon for å dempe hamstring og oppfordre til fornuftige kjøp, var viktig for å unngå å gå tomme. Det viste oss hvordan detaljhandelen er sårbar for eksterne hendelser og hvordan god kommunikasjon kan bidra til å unngå tomme hyller,» forklarer Ingvild.

Et globalt trendskifte Ifølge undersøkelsen Kantar Brand Footprint 2023 har mindre merkevarer opplevd sterk vekst. Dette viser seg som en global trend og det er særlig lokale merkevarer som har økt sin markedsandel på bekostning av de internasjonale gigantene. Forbrukernes lojalitet til store internasjonale merkevarer er svekket, selv om antall produktkategorier og valg-­ muligheter generelt ikke har økt. Det har ført til en vekst blant dagligvarekjedenes egne merke- varer, spesielt i Europa, hvor inflasjon har presset forbrukerne til å søke etter kostnadseffektive alternativer. Det er tydelig at det er lavpris-­ merkene som øker sin omsetning mest i Europa, selv om totalbildet er mer komplisert om en ser på hvert enkelt land. Forbrukerfokus og prisbevissthet Gfks European Retail Trends-report for 2023 vektlegger forbrukernes kundeopplevelser i Europa og viser at hele 60 % av forbrukerne sier de nå handler på budsjett, og 18 % av disse har store problemer med å holde budsjettet. 93 % av forbrukerne har forandret sitt handlemønster. Andre funn i rapporten viser at 40 % handler i flere butikker på jakt etter mer rabatterte varer eller de kjøper i større grad kjedenes egne merkevarer.

Avdelingsleder Innkjøp Ingvild Wessel Lund oppsummerer

30 % kjøper mindre mat og prøver å senke sine utgifter på f.eks. strøm og varme. 20 % kjøper mer av en vare når prisene er lavest og mindre ferdiglaget mat. 10 % kjøper mer frosne varer og mer hermetikk. Egne merkevarer i oppgang: Tre Hovedfaktorer Ifølge Gfks prognose for 2023 forventes det en økning på 2 % for EMV (kjedenes egene merkevarer) i Europa. Denne veksten kan tilskrives tre hovedfaktorer: • Innovasjon: Aktører som har investert i innovasjon har opplevd en økning på 9 % i markedsandel etter pandemien. • Bærekraft: Bærekraft blir stadig viktigere for forbrukerne, selv om 59 % mener at bærekraftige alternativer er dyre og vanskelige å finne. Egne merkevarer har muligheten til å fylle dette gapet ved å tilby rimeligere bærekraftige alternativ. • Pris: Egne merkevarer gir forbrukerne en mulighet til å spare penger. Prispress har vært spesielt tydelig i Tyskland, hvor en ser vekst i både lavpris- og standard EMV-markedet, mens EMV Premium-­ merkevarer har stagnert.

«De europeiske trendene gir en sterk indikasjon om at vi må følge godt med i vårt marked også. Vi har sett at First Price øker og at Jacobs Utvalgte holder seg stabilt eller går noe ned i Kiwi og Meny, men om dette er merkevare-­ forflyttning, eller en generell oppgang i salget av lavprisalternativer i egne merkevarer er for tidlig å si», sier Ingvild. «Vi må forberede oss på at den europeiske trenden med merkevareforflyttning kan feste seg også hos oss. Det betyr at vi må følge nøye med på etterspørselen av spesielt First Price produktene for å unngå tomme hyller. Det er også tydelig at europeere sparer penger på f.eks. restaurantbesøk. Det vi ser i Norge er at folk fremdeles går ut og spiser, men de bruker mindre penger. Derfor er det viktig å ha rimelige alternativer tilgjengelig også i dette markedet» fortsetter hun. «Egne merkevarer ser ut til å styrke sin posisjon generelt i Europa, det vil høyst sannsynlig også påvirke oss i Norge. Undersøkelsen viser at innovasjon kan bli enda viktigere og gi oss store muligheter også i fremtiden», avslutter Ingvild

Side 4

Side 5

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Trender som påvirker oss

Innkjøpsavdelingen i Unil følger godt med på trender og erfaringer på et globalt nivå. Dette gir god innsikt i hvordan markedene fungerer og hvilke trender som kan påvirke vår virksomhet. Vi ser at alt fra Tik Tok til fokus på miljø og klima kan påvirke oss. Her er to eksempler på hvordan trender i sosiale medier har påvirket oss i Unil. 1: Baked feta pasta I følge The Washington Post ble retten "ovnsbakt feta-pasta" først delt av den finske bloggeren Tiiu Piret i februar 2018. Imidlertid er det den finske bloggeren Jenni Hayrinen som oftest blir nevnt for å ha fått retten til å bli populær i Finland i 2019. Hayrinen uttalte senere at butikkene faktisk gikk tom for fetaost på grunn av populariteten. På TikTok ble trenden med bakt feta-pasta satt i gang av MacKenzie Smith, skaperen av bloggen Grilled Cheese Social. Hennes video har nådd nesten 3 millioner visninger, mens #bakedfetapasta-hashtaggen har samlet hele 52 millioner visninger på TikTok. Denne trenden har også spredd seg kraftig i det norske markedet, og etterspørselen etter ingrediensene har økt blant våre kunder. Meny har en god oppskrift på denne trendretten, som du kan finne her: www.meny.no/oppskrifter/pasta/baked-feta- pasta/

2: Dalgona kaffe

«Dalgona coffee» er en populær sør- koreansk kaffedrikk som ble trendy på sosiale medieplattformer tidlig i 2020. Den lages ved å piske sammen like deler pulverkaffe, sukker og varmt vann til det blir en skummende, kremet blanding. Den skummede kaffen legges deretter over melk i et glass og serveres med isbiter. Navnet "Dalgona" stammer fra et koreansk godteri med samme navn, kjent for sitt likhetstrekk med den piskede kaffetoppen. Trenden spredte seg raskt gjennom platt- former som TikTok og Instagram, der brukere delte videoer av seg selv mens de lagde og nøt Dalgona-kaffe. «Denne trenden fikk også en uventet konse - kvens hos oss i Unil, der vi opplevde at vi ble utsolgt for isterningsposer,» forteller Ingvild. Hvis du vil prøve å lage denne trendy drikken selv, har Meny en god oppskrift tilgjengelig her: www.meny.no/oppskrifter/drikke/kalde- drikker/dalgona-kaffe/

Fakta:

GfK. er en forkortelse for «Growth from Knowledge.» Gfks European Retail Trends-report er en europeisk rapport som gir innsikt i forbrukeradferd, markeds-­ dynamikk og nye trender innen detaljhandel. Gfk fokuserer på kundenes beslutningsprosess, forbrukernes kjøpsatferd, og hvordan markeder, merkevarer og medietrender påvirker kundene. Gfk har drevet sin virksomhet I 89 år og utfører rapporter fra hele verden.

gfk.com

Kantar er et av Norges største selskap innen analysebasert rådgivning. Kantar Brand Footprint- undersøkelsen avslører hvordan forbrukere over hele verden i dag kjøper FMCG-merker*. Kantar Brand Footprint-undersøkelsen viser hvilke merker som blir foretrukket ved å måle en merkevares styrke i forhold til antall ganger merkevaren velges av kunder.

*FMCG står for “Fast-Moving Consumer Goods«

kantar.com

Bilder av "Dalgona coffee" og "Baked feta pasta". Faksimile fra Tik Tok.

Side 6

Unil merkevarehus

VIN OG SARDIN Som et motsvar til «fine dining» har hermetikkbokser med sardin og ansjos den seneste tiden inntatt hovedstadens hippeste vinbarer og restauranter – Enkelt servert med tilbehør som brød, olje og naturvin. Å samles rundt såkalt fattigmannskost har blitt et statussymbol, helst i kombinasjon med et bilde i retrostil av den halvåpne boksen øverst i Instagram-feeden, så klart.

TRØSTENDE TRADISJONSMAT Fra entrecôte og indrefilet til gamle tradisjonsretter. I takt med renteøkninger og trangere økonomi har hjemmekvelder og «comfort food» fått en oppblomstring. Nordmenn tørker støv av raclettjernet, og lar kreativiteten leke med klassisk tradisjonsmat. I tillegg ser det ut som at vi tar med oss innvollsmat som levergryte og blodpudding som en sterk tendens inn i et snart nytt år.

MYKELI- OG SOPPBEVEGELSEN «The Mycelium and Mushroom Movement» handler om den økende interessen og bevisstheten rundt mykologi; studien av sopp og dens bruksområder. På folkemunne har begrepet lenge vært en micro- trend innen både mote og interiør. Nå spres den også som kulinarisk og ernæringsmessig trend gjennom varianter som shiitake, maitake, østerssopp og portobellosopp i både matretter og drikke.

Side 8

Side 9

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

2D-KODEN INTRODUSERT PÅ EGNE MERKEVARER - En innovativ tilnærming til redusert matsvinn! I en tid med økende bevissthet om bærekraft og behovet for å redusere matsvinn, kom arvtakeren for strekkoden på våre egne merkevarer i NorgesGruppens dagligvarebutikker. Pilotprosjektet representerer et viktig skritt fremover for bransjen som helhet.

Med 2D-koden sparer vi mye tid når det kommer til å rydde i hyllene for varer som nærmer seg utløpsdato, fordi vi blir varslet. Vi kan effektivt gjøre tilltak som å selge varene til rabatert pris. Godt for miljøet og matsvinn, godt for kundene våre og for oss.

Korma Vegetar 480g Fersk&Ferdig

4

Utgår 14 nov

Magnus Sandøy Assisterende butikksjef, Kiwi Skøyen

Pastasalat /Ost/Tomat/Pesto 250g Eldorado

2

Utgår i morgen

Mer informasjon, mer innovasjon

Butikker får bedre kontroll over sitt lager og matsvinn, mens forbrukere kan ha tilgang til informasjon om produktene de kjøper, inkludert holdbarhet og opprinnelse. Dette kan på sikt hjelpe folk med å ta mer informerte valg og redusere mat-­ svinnet i hjemmene deres. Videre utrulling Når vi ser fremover blir 2024 det første virkelige utrullingsåret for 2D-koden. Etter et vellykket 2023 preget av læring og forberedelser, går vi nå inn i en fase der denne teknologien blir mer utbredt i markedet. Vi kan forvente at fastvektvarer og ferskvarer med kort holdbarhet, som kjøttdeig og kyllingfilet, vil være i fokus for implementeringen. Potensialet for hele verdikjeden er enormt, med muligheten til å tilby informasjon som ikke tidligere var tilgjengelig for forbrukerne på en enkel måte, inkludert råvarenes opprinnelse og informasjon om emballasjens produksjon og fotavtrykk. Fra et bærekraftsperspektiv er 2D-koden et kraftig verktøy for å redusere matsvinn, noe som er avgjørende for å bevare ressurser og begrense miljøpåvirkningen av matproduksjon og avfallshånd- tering. Med en klar visjon om å redusere matsvinn, er 2D-koden med på å påvirke måten vi handler mat på, og hvordan vi tar vare på planeten vår.

Svinepanetter M Ostesmak 800g First Pric

Men hva er egentlig en 2D-kode? For de som har sett strekkodene på produktene, er 2D-koden en mer avansert og informativ erstatning. Mens tradisjonelle strekkoder gir begrenset informasjon, gir 2D-koden detaljert data, inkludert holdbarhetsdato. Dette gir store fordeler for butikkene. Blant annet gir det ansatte en digital og enkel oversikt over produkters utløps- dato, som igjen gir muligheten til proaktive tiltak for å unngå at varer blir stående i hylla og gå ut på dato. Resultatet av dette reduserer matsvinnet betydelig, gir bedre vareflyt og mer tilpassede innkjøp i henhold til faktisk etterspørsel. Pilotprosjekt viser stort potensiale Unil har vært først ute som testpilot, med 12 produkter i Fersk & Ferdig-serien. Resultatene fra pilotprosjektet har markert seg med Meny, som oppnådde en imponerende 18% reduksjon i matsvinn i løpet av testperioden. Prosessen har vært en lærerik opplevelse som har krevd samarbeid med leverandører, endringer i strekkodelesere ute i butikk, og internt arbeid for å tilpasse oss teknologien på en mest mulig sømløs måte. Teknologiske fordeler for butikker og sluttforbrukere er tydelige.

3

Utgår 2 nov

Einar Storeide Senior Manager Sustainable Packaging

Side 10

Side 11

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

INNKJØPSSAMARBEID GIR

Årene siden 2020 har vært preget av covid, tørke, flom, og krig. Konsekvensene er knapphet på både energi og enkelte råvarer. Når etterspørselen overstiger tilgangen, drives prisene opp. Regningen ender ofte hos forbruker, og Unil har gjennom 2023 hatt et særlig fokus på å gjøre nettopp denne prisstigningen så liten som mulig. Hvordan er United Nordic (UN) og lignende innkjøpssamarbeid til hjelp med en sånn oppgave? «Norge er et lite land i den store verden, men ved å være en del av et større innkjøpssamarbeid er vi en del av et sterkt team, og med det får vi større påvirknings- kraft», innleder Caroline Hoem Myrdahl, Kategori- og Innkjøpssjef hos Unil. Innblikk møter henne og hennes kolleger Stian Mjønes Svensson, også Kategori- og Innkjøpssjef, og Maria Hammer Hardie, Fagsjef Bærekraftig Leverandørkjede. Å skape konkurransekraft Gjennom det nordiske innkjøps- samarbeidet i UN samordnes forhandlinger på tvers av medlemsorganisasjonene og landegrensene. Når forhandlinger gjøres i UN forhandles det på vegne av tre organisasjoner og markeder, i stedet for kun Unil og det norske markedet. Dette gir oss blant annet tilgang på et større antall potensielle leverandører. «Å ha tilgang på en stor leverandørpool er viktig for oss», sier Stian, som også har rollen som chief buyer i UN. «Med flere leverandører å spille på, skaper vi et sterkere forhandlingsgrunnlag. Leverandørpoolen vi bygger hjelper oss med å få et tydeligere

bilde av markedet og hvor prisene burde ligge. Jo større leverandørpool, des flere og sterkere forhandlingskort skaper vi», avslutter Stian. Fordi Unil i år har hatt et ekstra fokus på pris, har langt flere produkter blitt lagt ut på anbud og leverandørbyttene har vært mange. Store volum skal flyttes fra en leverandør til en annen. Man kan enkelt tenke seg hvilke muligheter det gir. Men samtidig er det å bytte leverandør en omfattende prosess, som påvirker store deler av organisasjonen. Alle nye leverandører må leve opp til våre krav og retnings- linjer, godkjennes og registreres. Produktkvalitet skal testes, kalkyler skal oppdateres, produktdesign tilpasses og emballasje trykkes. Men fordi leverandørbytter betyr store gevinster i form av besparelser, er det helt nødvendig. «Hvis ikke, gjør vi ikke jobben vår – som er å skape konkurransekraft til kjedene» , påpeker Stian. Kunnskapsdeling I innkjøpssamarbeidet er det ikke bare pris som står sentralt. Kunnskapsdeling er en like viktig del av alliansen. Kunnskap er makt, og innkjøpere som sitter på samme kategori i de ulike medlems-organisasjonene er sparringspartnere og deler viktige erfaringer fra det internasjonale markedet med hverandre. I dette fellesskapet kan priser og leveran- dører diskuteres, kvalitet vurderes og standarder utformes. Ikke minst har samarbeidet fått stadig mer verdi i innsatsen for å ivareta mennesker, dyr og miljø i våre leverandørkjeder.

Internasjonalt innkjøpssamarbeid holder prisveksten nede og gir aktører som Unil større innflytelse. Samarbeid på tvers av landegrensene gir ikke bare konkurransedyktige priser, men skaper også slagkraft i arbeidet med kvalitet og bærekraft. Hos Unil foregår mange av forhandlingene gjennom innkjøpsorganisasjonen United Nordic KONKURRANSE- KRAFT

Maria Hammer Hardie Fagsjef Bærekraftig Leverandørkjede

Stian Mjønes Svensson Kategori- og Innkjøpssjef

Caroline Hoem Myrdahl Kategori- og Innkjøpssjef

Visste du at:

• Olivenolje nå er dyrere i Spania enn i Norge. Unil har forhandlet olivenolje over lang tid og har under tiden skapt et veldig godt forhandlingsgrunnlag. • Ved å harmonisere spesifikasjoner, kvalitet og utseendet på produktene, slik at vi har identiske produkter i Norge, Sverige og Danmark, kan vi effektivisere produksjonen hos leverandør og oppnå maksimal innkjøpsfordel ved å samle større volum i en og samme forhandling.

Side 12

Side 13

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Internasjonalt samarbeid bremser prisveksten, samtidig som kvalitet og bærekraft ivaretas.

United Nordic (UN) United Nordic ble opprettet i 1964 av en gruppe privateide matgrossister for å gjennomføre import av dagligvareprodukter. Formålet var, og er, å oppnå optimale innkjøpsbetingelser for eierne gjennom et nordisk samarbeid. Alliansen er per i dag eid av Axfood/Dagab (33%) i Sverige, NorgesGruppen/Unil (34%) i Norge og Dagrofa (33%) i Danmark. Innkjøpsoperasjonen blir lokalt utført av hvert selskap, dvs. Unil for NorgesGruppen. De nordiske forhandlingene koordineres gjennom et nordisk samarbeid. Individuelle kjøpere fra hvert selskap samles i kategoribaserte innkjøpsgrupper i United Nordic. Hver innkjøpsgruppe ledes av en sjefsinn- kjøper, eller chief buyer, som til slutt er ansvarlig for forhandlingen med leverandørene. United Nordic har nesten 60 års historie med internasjonalt samarbeid og gjensidig tillit til å hånd- tere forhandlinger og kjøp. Noen leverandører har vært med siden starten. De første Eldorado produktene som ble kjøpt inn av United Nordic var rosiner, svisker og nøtter fra California i 1968. Noen av leverandørene leverer fortsatt disse varer i dag.

Caroline Hoem Myrdahl Kategori- og Innkjøpssjef

Bilder fra produsenter i Kina, tatt av James Huang ved kontoret i Shanghai

«Vi er et bærekraftsteam på tvers av landegrenser som nesten daglig deler informasjon knyttet til både regelverk og utvikling i fagfeltet, samt saker og informasjon som kan knyttes til våre felles leveran- dører», forteller Maria. En stor del av UN-samarbeidet handler om å samordne eller harmonisere medlemmenes retningslinjer. Det vil si at alle i innkjøpssamarbeidet har samme forventinger og stiller samme krav til leverandør og produkt når det gjelder både kvalitet og bærekraft. «Ved å harmonisere, men også å utvikle nye krav sammen, har vi større slagkraft i å få gjennom- ført viktige bærekraftstiltak hos leverandør. Samtidig vil felles krav forhåpentligvis lette byrden for våre leverandører, som ofte forholder seg til ulike kunder med sprikende krav», forklarer Maria. I alle felles anbud der produksjons- land og/eller råvare er definert som risiko, utføres en grundig screening av alle potensielle leverandører. I screeningene blir leverandørene evaluert ut ifra definerte kriterier, og det er kun leverandører som kan vise til systematisk arbeid med å ivareta menneskerettigheter, som får mulighet til å delta videre i anbudet. Kvalitetskontroll i Kina For å se de positive effektene av internasjonalt innkjøpssamarbeid er Unil og Dagab sitt kontor i Kina et godt eksempel. Her deler Unil kontor med de svenske samarbeidspartnerne fra United

Nordic. Shanghai Office, som det ofte kalles, har syv medarbeidere. Disse har kontakt med leverandørene i Kina og bidrar med lokal og kulturell kunnskap, faglige innspill og trygghet gjennom oppfølging av sertifiseringer og andre krav vi har til produsentene. Det er nødvendig med egne folk på stedet som kan gjennomføre kvalitetssikring, sørge for at retningslinjene våre etterleves og at produktene faktisk produseres på den fabrikken som er avtalt. «Og våre kolleger ved Shanghai­ kontoret er gjerne med på første produksjon slik at vi ikke risikerer noen overraskelser når produktet står i containere på havna her i Norge», sier Caroline, som jobber tett med dem. Et sterkt omdømme Caroline og Stian beskriver United Nordic (UN) som et kjent navn i møte med produsenter og på internasjonale messer. Innkjøpssamarbeidet oppleves som en trygg og profesjonell aktør. Selskapet er langt fremme med hensyn til kvalitet og bærekraft og nyter stor respekt internasjonalt. Caroline og Stian trekker begge frem at i innkjøpet av First Price-produkter har samarbeidet vært spesielt nyttig. «Her skal forbruker få den beste prisen på markedet, med riktig kvalitet. Og retningslinjene for etikk og miljø skal fortsatt overholdes. Innkjøps- samarbeidet kan ta en stor del av æren for at det er mulig», avslutter Stian.

European Marketing Distribution (EMD) Unil deltar også i det globale innkjøpssamarbeidet European Marketing Distribution (EMD), en allianse med 14 medlemmer og partnere, som dekker 250 detaljhandelskjeder i 21 land. Her forhandles det om råvareprodukter som f.eks kokosmelk og ris som kjøpes av de fleste medlemslandene. EMD er etablert i Sveits. EMD har også noen egne brands som det er mulig for medlemmene å kjøpe, som for eksempel Power King.

Side 14

Side 15

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Sporbarhet og åpenhet i verdikjeden er viktig i arbeidet med å håndtere utfordringer knyttet til miljø og menneskerettigheter. Unil tester nå Farmforce som verktøy for å få innsyn i hva som skjer hos hasselnøttprodusentene i Tyrkia. Foreløpig virker det lovende. FARMFORCE gir bedre oversikt i verdikjeden helt ned på gårdsnivå

Maria Hammer Hardie Fagsjef Bærekraftig Leverandørkjede

En app der informasjon samles Tilbake i 2020 gikk Unil inn i et samarbeidsprosjekt med Avella, med mål om å sikre en mer bære- kraftig produksjon av hasselnøtter i Tyrkia. Avella er Unils største leverandør av hasselnøtter, og har et allerede stort fokus på åpenhet og sporbarhet. Med dette utgangs- punktet var det naturlig å teste ut Farmforce på tyriske hasselnøtt- produsenter. Det er ansatte fra Avella som foretar besøkene hos alle bøndene. Appen forteller dem hva de skal kontrollere, og i den samme appen laster de opp informasjonen de samler inn. I den skybaserte web-plattformen lagres detaljert informasjon, som for eksempel informasjon knyttet til arbeidere og arbeidsforhold, samt bruk av kjemikaler og sprøytemidler. Slik får Unil god oversikt over forholdene hos produsentene og kan igangsette tiltak der det avdekkes uønskede forhold. «Innføringen av Farmforce er en viktig satsning for å sikre en mer transparent og sporbar verdikjede.

Hasselnøttproduksjon i Tyrkia er forbundet med både sosiale- og miljømessige utfordringer, som for eksempel barnearbeid, utnyttelse av migrantarbeidere, og bruk av ulovlige sprøytemidler. Mange bønder har dessuten liten erfaring med hvordan de skal håndtere de ulike utfordringene i sin virksomhet. Hasselnøtter fra Tyrkia er derfor en av flere risikoråvarer hvor Unil prioriterer å iverksette tiltak i verdikjeden. "Vet vi hvor varen kommer fra, vet vi også mer om risiko. Vanligvis starter informasjons- flyten hos leverandøren, men med Farmforce sin løsning er det mulig å starte innhenting av informasjon på gårdsnivå, noe som er ganske unikt," forteller Maria Hammer Hardie, Fagsjef Bærekraftig Leverandørkjede hos Unil. I forbindelse med at Norges- Gruppen har investert i det norske agritech-selskapet Farmforce, er Unil i gang med å teste Farmforce-verktøyet i samarbeid med den tyrkiske hasselnøttleverandøren Avella.

På sikt er ambisjonen å introdusere verktøyet til andre leverandører av risikoråvarer», sier Maria. Et krevende landskap

Verdikjeden for landbruks-­ produksjon er uoversiktlig, og det kommer stadig nye

reguleringer både gjennom den norske åpenhetsloven og fra EU. Det stilles dessuten krav om å kartlegge og forstå risiko for brudd på menneskerettigheter i hele verdikjeden. Dette betyr at man må innhente informasjon knyttet til råvarer og forhold helt tilbake til gårder. «Vi håper at Farmforce, kan være en av flere løsninger vi kan ta i bruk for å møte nye krav og reguleringer, men aller viktigst, for å skape en positiv endring i våre verdikjeder. Vi vil enklere kunne holde oversikt over alle delene av verdikjeden, kunne bekrefte informasjon, måle effekt av gjennomførte tiltak og kartlegge forbedringsområder», avslutter Maria.

I forbindelse med at Norges- Gruppen har investert i det norske agritech-selskapet Farmforce, er Unil i gang med å teste Farmforce-verktøyet i samarbeid med den tyrkiske hasselnøttleverandøren Avella.

Side 16

Side 17

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Krydret relansering, akkurat i tide før jul Jacobs Utvalgte relanserer hele krydderserien på lekre glass. I tillegg kommer det noen spennende nye varianter som garantert gir måltidet det lille ekstra - Chilisalt og Urtesalt, Sort pepper, Fire pepper, Kanel, Grillrub og Biffrub. Frisk opp krydderhylla hjemme, sett sammen en spennende kombinasjon som vertinnegave, eller legg dem under juletreet til den som har alt.

Nyheten MellomBar med hvit og mørk sjokolade var Martin Løwstrøm Nyenget sin favoritt i det store MellomBar-valget. Den er å finne i butikken nå.

Unik lyser opp mørketiden Adventstid, julefeiring og innetid står for døren, og Unik sine LED-lys er en perfekt stemningsskaper. Velg mellom kronelys og kubbelys med voksoverflate, eller klassiske telys – alle med stillestående plast- flamme og pulserende lys som gir opplevelsen av ekte stearinlys. De batteridrevne lysene er perfekte for deg som ønsker et praktisk og brannsikkert alternativ til vanlige stearinlys.

MellomBar skal igjen motivere våre menn på Langrennslandslaget distanse

Skisesongen er i gang og Eldorado fortsetter med sponsorat av herrenes langrennslandslag distanse. Årets partnerskap ble sparket i gang på Beitostølen 17.-19. november, hvor et team fra Unil var til stede og delte ut luer og MellomBarer til publikum. Og selvfølgelig ble det utdeling av MellomBar ved målgang til alle løperne. I løpet av den kommende vintersesongen vil vi igjen møte langrennsløperne og MellomBar i morsomme reklamefilmer. Følg Eldorado og langrenns-­ landslaget på Facebook, Instagram og Youtube.

Side 18

Side 19

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Norsk nøttedilla Cashewnøtter er ikke bare gode, men gir også ulike helsefordeler når de konsumeres med måte. De kan være en del av en balansert diett på grunn av sitt næringsinnhold og allsidighet i matlaging. Cashewnøtter er en god kilde til sunne fettstoffer, inkludert enumettede fettstoffer. De er også rike på protein, kostfiber, vitaminer (slik som B-vitaminer) og mineraler (som magnesium, fosfor og sink). Kilde: frukt.no

Visste du at cashewnøtten egentlig er et frø som vokser ut av casheweplet, og at et cashewtre blir mellom 6 og 14 meter høyt? Og visste du at den er omgitt av et hardt skall og en etsende, giftig harpiks som må fjernes og behandles før den kan spises? HVOR KOMMER DET FRA? CASHEw- NØTTER

Cashewnøtter er populært her hjemme, med et bredt spekter av kulinariske bruksområder:

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Snacking: De nytes ofte som snacks, både ristet og saltet eller med ulike smakstilsetninger.

Matlaging: Cashewnøtter brukes i mange salte og søte retter, inkludert karriretter, wok, salater og desserter. Melkealternativer: Cashewnøtter brukes til å lage melkefrie alternativer, som cashewmelk, og kan brukes til å lage kremede sauser og veganske oster.

Nøttesmør: Cashewsmør er et populært alternativ til peanøttsmør.

Baking: De brukes ofte i baking, og gir tekstur og smak til kjeks, kaker og brød. Tursnacks: Cashewnøtter er en vanlig ingrediens i tursnacks, som en lettvint kilde til god smak og næring.

Kompleks produksjonsprosess

Når skallet, som utgjør 70 % av en rå cashewnøtt, havner på bakken som avfall, kan denne væsken forurense jord og drikkevann. Siste skritt i prosessen er å skrelle av en hinne som ligger rundt selve kjernen, før kjernene varmebehandles igjen. Opprinnelse og spredning Cashewnøtter er opprinnelig fra nordøstlige Brasil, der de har blitt dyrket i århundrer. De ble senere introdusert for andre tropiske regioner, inkludert India, Afrika, Sørøst-Asia og Mellom-Amerika. I dag produseres det meste av cashewnøtter i land som India, Vietnam, Nigeria, Elfenbenskysten og Indonesia. Cashewdyrking har for alvor skutt fart i Elfenbenskysten de siste

15-20 årene. Opprinnelig ble cashewtrær plantet i de nordlige delene av landet for å hindre ørkenspredning. I dag er rånøtter den nest største jordbruksråvaren for eksport, kun slått av kakao. Cashewnøtter er ikke tradisjonelt en del av kosten i landet, og mange vet ikke hva de skal bruke nøttene til. Unil kjøper sine cashewnøtter fra Vietnam, men mye av det som plukkes i Afrika sendes til Vietnam og blandes med det som er lokalt produsert. Utfordringer i cashewindustrien Det er stort sett kvinner som jobber i foredlingen av cashew- nøtter. Ofte blir de betalt per kg nøtter de «knekker» manuelt, og de har minimalt med verneutstyr

mot den giftige væsken. Gjennom HANDLE og samarbeidsprosjektet mellom Etisk handel Norge og Unil tar prosjektet for seg utfordringer knyttet til bærekraft, arbeids- og menneskerettigheter, jordbruks- teknikk og markedsadgang i den ivorianske cashewnøtt-­ sektoren. Dette skal gjøres ved å tilby utdanning og oppfølging til kooperativer av bønder samt små og mellomstore cashewfabrikker.

Produksjonsprosessen fra dyrking og innhøsting av rå cashewnøtter til den ferdige cashewkjernen som vi kjenner fra butikken er kompleks. Cashewnøtter vokser på trær og det sitter kun én nøtt på undersiden av hvert casheweple. Eplet er pæreformet med rød eller gul farge. Rånøttene plukkes når de faller på bakken. Eplet skilles fra nøtten, og nøtten må deretter varmebehandles for å kunne «knekkes». Cashewnøtten er omgitt av et hardt skall og en etsende, giftig harpiks kjent som cashewnøttolje (CNSL). Nøtten må forsiktig fjernes fra skallet og behandles for å fjerne CNSL før den kan spises.

Unil er blant de 10 heldige som får støtte fra NorgesGruppens bærekraftsfond, HANDLE. Siden 2018 har Unil være deltakende i et samarbeidsprosjekt i regi av Etisk Handel Norge for å bedre forholdene for cashewbønder i Vietnam. Det er to konkrete mål med prosjektet: 1. Å oppskalere vårt program for opplæring av vietnamesiske cashewbønder i bærekraftige dyrkningsteknikker, miljø­ håndtering og arbeidsstandarder 2. Å se på muligheten for å lage leverandørkjedekoblinger mellom bøndene som har mottatt opplæring og Unils verdikjede. For Unil gir samarbeidet en styrket mulighet til å bidra til et bedre livsgrunnlag for cashewbønder. Andre selskap som deltar i prosjektet er; Rema 1000, Orkla, Coop, Foodman, Sørlandschips, Intersnack, Graze og Aldi.

Side 20

Side 21

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Mariannes konfekt med mokkakrem Oppskrift

DE KOM

Vi har et usedvanlig stort fagmiljø på kvalitet, og i tillegg sitter vi veldig tett på butikkleddet. Veien til beslutninger, og evnen til å snu oss kjapt rundt er definitivt en stor fordel.

Hun spiser ribbe på julaften, og i år ringes julen inn på engelsk vis sammen med familien hos søsteren i England. Med bakgrunn som konditor, og adventstid og jul rett rundt hjørnet, har Marianne tryllet frem en konfektoppskrift som garantert faller i smak på kakefatet! Sjokolade: Mokkafyll:

Marianne Hauge

500 g mørk sjokolade av god kvalitet (55 % - 70 % kakao, avhengig av hvor mørk sjokolade en prefe- rerer). Smelt gjerne mer sjokolade enn du trenger da det blir lettere å få til et bra resultat. Sjokolade kan smeltes om så mange ganger en ønsker.

1

vaniljestang

0,75 dl fløte 30 g sukker 100 g mørk sjokolade 100 g lys sjokolade 125 g mykt smør 2,5 ss espresso/sterk kaffe

Marianne Hauge kom inn i Unil med solid erfaring og en enorm lidenskap for matfaget. Hun er utdannet kokk og konditor i bunnen, hun bygget videre på med en master i matvitenskap og har 10 års erfaring i bransjen som blant annet produktutvikler. Før hun fant veien til rollen som fagsjef produktkvalitet skiftet hun litt retning - Fra mat på reseptnivå til å finne lidenskapen for kvalitet.

Slik lager du mokkakrem: 1. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp fløte, sukker og vaniljefrø i en kjele. Finhakk sjokoladene og rør de inn i den varme fløten til de smelter. Avkjøl sjokolade - blandingen. 2. Ha smøret i en bolle og pisk det luftig og rør inn espresso/ sterk kaffe. Tilsett sjokoladeblandingen og rør godt til det blir en glatt masse. 3. Ha i sprøytepose og avkjøl til den får en konsistens som det er lett å fylle i former. Slik lager du konfekt: 1. Hell den tempererte sjokoladen over formene, og fyll opp hvert eneste rom i formen. Bank formene i benkeplaten til alle luftlommene er ute av sjokoladen og la den stivne litt. Kan has i kjøleskap i noen sekunder. Snu hele formen på hodet slik at overflødig sjokolade renner ut. Skrap toppen av formen ren, og la sjokoladen stivne. 2. Fyll sjokoladeskallene 2/3 dels fulle med mokkakrem. 3. Du skal nå lukke sjokoladekonfektene ved å lage bunn på dem. Dersom du ønsker det beste resultatet, gjentar du tempereringsprosessen. Er du fornøyd med litt mattere og mer porøs sjokoladebunn på konfekten kan du bruke av sjokoladen du fylte i første runde uten å temperere på nytt. 4. Hell sjokolade over formene slik at den dekker alle hullene. Bank på formen helt til alle luftbobler er fjernet. Skrap av overflødig sjokolade og la sjokoladen stivne ved ca. 12-16 grader. 5. Vent til sjokoladen har sluppet formen. Bank så forsiktig ut konfektene. Dersom du har temperert riktig har de fått en glatt og fin overflate og slipper formen raskt.

Skaperglede og konkurransekraft

seg mye de siste fem årene og det påvirker arbeidshverdagen vår i Unil. Situasjonen krever at vi hele tiden jobber med forbedringer og optimaliserer måten vi jobber på. For eksempel har vi strukturert grunnleggende kvalitetsarbeid slik at vi prioriterer og jobber med dette gjennom hele året. Dette bidrar til en grundigere faglig kvalitet på arbeidet, samt at vi er godt forberedt og rustet ved eventuelle hendelser. Eksempler på slikt arbeid er HACCP, analyseplan, produsent-­ oppfølging inkludert besøksplan. Vi bidrar også til kjappe og smidige leverandørbytter. Her sørger vi for at riktige krav ivaretas til leverandør- godkjenning. Dette bidrar igjen til en helhetlig konkurransekraft for NorgesGruppen», sier hun.

«Mamma tester trygg mat i butikk. Det er sånn datteren min beskriver hva jeg driver med», smiler Marianne. Til tross for at hennes rolle er mer kompleks enn som så, synes hun allikevel at det beskriver arbeidshverdagen godt. Å jobbe mot å lansere riktig produktkvalitet til rett segment av merkevaren, og at dette igjen samsvarer med pris er noe hun jobber med til daglig. Fra kokkeyrket har hun med seg evnen til å gjennomføre, ha pågangsmot og entusiasme, samt det å bidra til et godt samarbeids- klima. Dette mener hun er helt avgjørende for å lykkes sammen på jobb. «Verden har forandret

Marianne Hauge Senior fagsjef produktkvalitet

Hos Unil får jeg muligheten til å kombinere interessen og kompetansen min innen det matfaglige og kvalitet. Teste og påvirke produkter som lanseres, og samtidig jobbe forebyggende for å sikre at mattryggheten er ivaretatt ved lansering. Kombinasjonen av dette er det jeg brenner for. Marianne Hauge

Side 22

Side 23

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Dersom kvalitet ikke ligger der som et fundament i en bedrift, så oppstår faren for både dårlig omdømme og at man i verste fall har produkter som er helsefarlig i butikk

Forberedelser

Tips og triks Huskeliste

Slik gjør du når du tempererer sjokolade:

Marianne Hauge

Kvalitet som fundament Til tross for at hun ikke kom inn i Unil direkte fra kjøkkenet, har Marianne med seg drivkraften hun lærte gjennom kokkeyrket. Hun mener det beste med jobben hennes er påvirkningskraften den fører med seg, og at grunnfjellet i alt hun og resten av teamet gjør, til syvende og sist handler om lidenskapen til kvalitet. «Dersom kvalitet ikke ligger der som et fundament i en bedrift, så oppstår faren for både dårlig omdømme og at man i verste fall har produkter som er helsefarlig i butikk . Kvalitet for meg handler om riktig produktkvalitet opp mot riktig merkevare, og at det selvfølgelig er trygt å spise. Vi har et godt testsystem som ivaretar riktig produktkvalitet. Dersom en av våre produkter kommer dårlig ut i en test i regi av media, så er det fint å kunne vite at vi vurderte det annerledes og stå ved den vurderingen. Det som er synd er at slike media- tester ofte påvirker salget, spesielt på sesongvarer som pinnekjøtt, ribbe og lutefisk. Dessverre kan vi ikke påvirke hvordan redaksjonene gjennomfører slike tester, men vi kan gjøre alt vi kan for å lansere riktig produktkvalitet til riktig merkevare, slik at forbruker kan få et bredt utvalg i butikk til den prisklassen de ønsker. Jeg setter stor pris på den gode takhøyden jeg opplever i Unil. Det er spillerom for både ideer og pågangsmot, og så er det er lov til å feile og prøve på nytt».

Lagfølelse og kort vei til beslutning Hun motiveres av å jobbe med forebyggende kvalitetsarbeid og lanseringer av produkter, og i den andre enden kan det bli ­ altoppslukende og alvorlig med omfattende beredskapssaker. «Spesielt i starten synes jeg det var et stort ansvar å håndtere bereds-­ kapssaker. Heldigvis har vi en god beredskapsprosess som gjør at en ikke står alene med ansvaret, og at vi tverrfaglig i Unil og Norges- Gruppen står sammen om tøffe beslutninger. Interessekonflikter mellom fagfelt på huset kan oppstå i flere sammenhenger, men her synes jeg vi har blitt flinke til å møtes på en god måte og har stor respekt for hverandres fagfelt. Vi har et usedvanlig stort fagmiljø på kvalitet, og i tillegg sitter vi veldig tett på butikkleddet. Veien til beslutninger, og evnen til å snu oss kjapt rundt er definitivt en stor fordel», reflekterer Marianne. Hun legger ikke skjul på at hun synes det er ekstra hyggelig med et stolt kokkemiljø på huset og hun motiveres av den unike kompetansesammensetningen i Unil. Sammen med teamet hennes har de følgende målsetting: «Vi jobber mot å bli oppfattet som én faglig enhet, at vår fagkompetanse er jevnt over høy som ett team fremfor enkeltpersoner», avslutter hun.

Mariannes tips for konfektsuksess: 1. Temperering er alfa og omega, og foregår ved at en først smelter sjokoladen til en høy temperatur slik at alle bindingene brytes, for deretter å foreta en kontrollert nedkjøling. Det er viktig at sjoko- laden er i bevegelse under nedkjølingen for å få godt resultat. Etter temperering varmes sjokoladen forsiktig opp til arbeidstemperatur som resulterer i en jevn masse som stivner samtidig. Med riktig temperering er det lett å få til konfekt som har et tynt lag, fin glans og som knekker på riktig måte. 2. Vask formene i kun varmt vann etter bruk. Aldri vask formene med såpe eller i oppvaskmaskin. Da blir formene ødelagt. 3. Puss formene med bomull før de skal brukes. Dette gir ekstra glans i sjokoladen. 4. Aldri oppbevar konfekt i kjøleskap. Det eneste unntaket er når man avkjøler formen etter støping. 5. Dersom man ønsker å få litt variasjon på bitene, så kan man spraye med spiselig gullspray eller pensle formen med den fargen man ønsker. Dette gjøres før støping. 6. Når du lager konfekt med ulike type sjokolader, er det viktig å lage i denne rekkefølgen: Først hvit sjokolade, så melkesjokolade og til slutt mørk sjokolade. På den måten unngår du å få mørk sjokolade blandet i den hvite sjokoladen. 7. Du kan enkelt bytte ut mokkafyllet og type sjokolade med det du liker best. Arbeidsprosessen er den samme.

1.

Smelt hakket mørk sjokolade i en stor bolle på svak varme over vannbad. Det er viktig at det ikke kommer vann eller damp oppi sjokoladen, da blir den nemlig ødelagt.

Varm opp sjokoladen til mellom 44-52 °C, bruk gjerne sjokolade-­ termometer. (Ulike typer sjokolade har ulike temperaturer som må følges). Hell så ut 2/3 av sjoko- laden på en polert marmorplate, eller baksiden av et stekebrett dersom du ikke har marmorplate.

2.

Bruk en palett eller en bakeskrape og skyv sjokoladen utover før du samler den inn mot midten igjen. Gjenta prosessen til temperaturen på sjokoladen er nede på mellom 28-29 °C.

3.

Tips til tradisjonelle kombinasjoner er:

Hvit sjokolade: Sitronkrem Pistasjekrem Pasjonsfruktkrem Lakriskrem

Lys sjokolade: Hasselnøttkrem

Mørk sjokolade: Mokkakrem Solbærgelé Kirsebærgelé

Ha sjokoladen tilbake i bollen over vannbadet, og rør rundt. Nå skal temperaturen opp igjen til mellom 31-32 °C, og den er klar til bruk.

Marsipan Karamell Nougat

4.

44-52 °C

42-46 °C

40-44 °C

30-32 °C

30-31 °C

29-30 °C

Mørk sjokolade

Melkesjokolade

Hvit sjokolade

28-29 °C

27-28 °C

26-27 °C

Side 24

Side 25

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Page 1 Page 2-3 Page 4-5 Page 6-7 Page 8-9 Page 10-11 Page 12-13 Page 14-15 Page 16-17 Page 18-19 Page 20-21 Page 22-23 Page 24-25 Page 26-27 Page 28-29 Page 30-31 Page 32

Made with FlippingBook interactive PDF creator