Internasjonalt samarbeid bremser prisveksten, samtidig som kvalitet og bærekraft ivaretas.
United Nordic (UN) United Nordic ble opprettet i 1964 av en gruppe privateide matgrossister for å gjennomføre import av dagligvareprodukter. Formålet var, og er, å oppnå optimale innkjøpsbetingelser for eierne gjennom et nordisk samarbeid. Alliansen er per i dag eid av Axfood/Dagab (33%) i Sverige, NorgesGruppen/Unil (34%) i Norge og Dagrofa (33%) i Danmark. Innkjøpsoperasjonen blir lokalt utført av hvert selskap, dvs. Unil for NorgesGruppen. De nordiske forhandlingene koordineres gjennom et nordisk samarbeid. Individuelle kjøpere fra hvert selskap samles i kategoribaserte innkjøpsgrupper i United Nordic. Hver innkjøpsgruppe ledes av en sjefsinn- kjøper, eller chief buyer, som til slutt er ansvarlig for forhandlingen med leverandørene. United Nordic har nesten 60 års historie med internasjonalt samarbeid og gjensidig tillit til å hånd- tere forhandlinger og kjøp. Noen leverandører har vært med siden starten. De første Eldorado produktene som ble kjøpt inn av United Nordic var rosiner, svisker og nøtter fra California i 1968. Noen av leverandørene leverer fortsatt disse varer i dag.
Caroline Hoem Myrdahl Kategori- og Innkjøpssjef
Bilder fra produsenter i Kina, tatt av James Huang ved kontoret i Shanghai
«Vi er et bærekraftsteam på tvers av landegrenser som nesten daglig deler informasjon knyttet til både regelverk og utvikling i fagfeltet, samt saker og informasjon som kan knyttes til våre felles leveran- dører», forteller Maria. En stor del av UN-samarbeidet handler om å samordne eller harmonisere medlemmenes retningslinjer. Det vil si at alle i innkjøpssamarbeidet har samme forventinger og stiller samme krav til leverandør og produkt når det gjelder både kvalitet og bærekraft. «Ved å harmonisere, men også å utvikle nye krav sammen, har vi større slagkraft i å få gjennom- ført viktige bærekraftstiltak hos leverandør. Samtidig vil felles krav forhåpentligvis lette byrden for våre leverandører, som ofte forholder seg til ulike kunder med sprikende krav», forklarer Maria. I alle felles anbud der produksjons- land og/eller råvare er definert som risiko, utføres en grundig screening av alle potensielle leverandører. I screeningene blir leverandørene evaluert ut ifra definerte kriterier, og det er kun leverandører som kan vise til systematisk arbeid med å ivareta menneskerettigheter, som får mulighet til å delta videre i anbudet. Kvalitetskontroll i Kina For å se de positive effektene av internasjonalt innkjøpssamarbeid er Unil og Dagab sitt kontor i Kina et godt eksempel. Her deler Unil kontor med de svenske samarbeidspartnerne fra United
Nordic. Shanghai Office, som det ofte kalles, har syv medarbeidere. Disse har kontakt med leverandørene i Kina og bidrar med lokal og kulturell kunnskap, faglige innspill og trygghet gjennom oppfølging av sertifiseringer og andre krav vi har til produsentene. Det er nødvendig med egne folk på stedet som kan gjennomføre kvalitetssikring, sørge for at retningslinjene våre etterleves og at produktene faktisk produseres på den fabrikken som er avtalt. «Og våre kolleger ved Shanghai kontoret er gjerne med på første produksjon slik at vi ikke risikerer noen overraskelser når produktet står i containere på havna her i Norge», sier Caroline, som jobber tett med dem. Et sterkt omdømme Caroline og Stian beskriver United Nordic (UN) som et kjent navn i møte med produsenter og på internasjonale messer. Innkjøpssamarbeidet oppleves som en trygg og profesjonell aktør. Selskapet er langt fremme med hensyn til kvalitet og bærekraft og nyter stor respekt internasjonalt. Caroline og Stian trekker begge frem at i innkjøpet av First Price-produkter har samarbeidet vært spesielt nyttig. «Her skal forbruker få den beste prisen på markedet, med riktig kvalitet. Og retningslinjene for etikk og miljø skal fortsatt overholdes. Innkjøps- samarbeidet kan ta en stor del av æren for at det er mulig», avslutter Stian.
European Marketing Distribution (EMD) Unil deltar også i det globale innkjøpssamarbeidet European Marketing Distribution (EMD), en allianse med 14 medlemmer og partnere, som dekker 250 detaljhandelskjeder i 21 land. Her forhandles det om råvareprodukter som f.eks kokosmelk og ris som kjøpes av de fleste medlemslandene. EMD er etablert i Sveits. EMD har også noen egne brands som det er mulig for medlemmene å kjøpe, som for eksempel Power King.
Side 14
Side 15
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook interactive PDF creator