Sporbarhet og åpenhet i verdikjeden er viktig i arbeidet med å håndtere utfordringer knyttet til miljø og menneskerettigheter. Unil tester nå Farmforce som verktøy for å få innsyn i hva som skjer hos hasselnøttprodusentene i Tyrkia. Foreløpig virker det lovende. FARMFORCE gir bedre oversikt i verdikjeden helt ned på gårdsnivå
Maria Hammer Hardie Fagsjef Bærekraftig Leverandørkjede
En app der informasjon samles Tilbake i 2020 gikk Unil inn i et samarbeidsprosjekt med Avella, med mål om å sikre en mer bære- kraftig produksjon av hasselnøtter i Tyrkia. Avella er Unils største leverandør av hasselnøtter, og har et allerede stort fokus på åpenhet og sporbarhet. Med dette utgangs- punktet var det naturlig å teste ut Farmforce på tyriske hasselnøtt- produsenter. Det er ansatte fra Avella som foretar besøkene hos alle bøndene. Appen forteller dem hva de skal kontrollere, og i den samme appen laster de opp informasjonen de samler inn. I den skybaserte web-plattformen lagres detaljert informasjon, som for eksempel informasjon knyttet til arbeidere og arbeidsforhold, samt bruk av kjemikaler og sprøytemidler. Slik får Unil god oversikt over forholdene hos produsentene og kan igangsette tiltak der det avdekkes uønskede forhold. «Innføringen av Farmforce er en viktig satsning for å sikre en mer transparent og sporbar verdikjede.
Hasselnøttproduksjon i Tyrkia er forbundet med både sosiale- og miljømessige utfordringer, som for eksempel barnearbeid, utnyttelse av migrantarbeidere, og bruk av ulovlige sprøytemidler. Mange bønder har dessuten liten erfaring med hvordan de skal håndtere de ulike utfordringene i sin virksomhet. Hasselnøtter fra Tyrkia er derfor en av flere risikoråvarer hvor Unil prioriterer å iverksette tiltak i verdikjeden. "Vet vi hvor varen kommer fra, vet vi også mer om risiko. Vanligvis starter informasjons- flyten hos leverandøren, men med Farmforce sin løsning er det mulig å starte innhenting av informasjon på gårdsnivå, noe som er ganske unikt," forteller Maria Hammer Hardie, Fagsjef Bærekraftig Leverandørkjede hos Unil. I forbindelse med at Norges- Gruppen har investert i det norske agritech-selskapet Farmforce, er Unil i gang med å teste Farmforce-verktøyet i samarbeid med den tyrkiske hasselnøttleverandøren Avella.
På sikt er ambisjonen å introdusere verktøyet til andre leverandører av risikoråvarer», sier Maria. Et krevende landskap
Verdikjeden for landbruks- produksjon er uoversiktlig, og det kommer stadig nye
reguleringer både gjennom den norske åpenhetsloven og fra EU. Det stilles dessuten krav om å kartlegge og forstå risiko for brudd på menneskerettigheter i hele verdikjeden. Dette betyr at man må innhente informasjon knyttet til råvarer og forhold helt tilbake til gårder. «Vi håper at Farmforce, kan være en av flere løsninger vi kan ta i bruk for å møte nye krav og reguleringer, men aller viktigst, for å skape en positiv endring i våre verdikjeder. Vi vil enklere kunne holde oversikt over alle delene av verdikjeden, kunne bekrefte informasjon, måle effekt av gjennomførte tiltak og kartlegge forbedringsområder», avslutter Maria.
I forbindelse med at Norges- Gruppen har investert i det norske agritech-selskapet Farmforce, er Unil i gang med å teste Farmforce-verktøyet i samarbeid med den tyrkiske hasselnøttleverandøren Avella.
Side 16
Side 17
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook interactive PDF creator