Eksempelet med avfallsposene viser at det er nødvendig å kunne tilpasse seg forbrukernes etterspørsel raskt for å opprettholde konkurranse- dyktigheten. «I et marked som stadig forandrer seg, er det avgjørende med god og effektiv kommunikasjon gjennom hele forsynings- kjeden», fortsetter Ingvild. Hun peker på flere nødvendige forutsetninger for å unngå tomme hyller i butikkene: • Samarbeid med butikkjedene God dialog og tett samarbeid med butikkjedene er avgjørende. «For eksempel varsler butikk- jedene oss som regel om priskampanjer, fordi endringer i etterspørselen påvirker butikk- hyllene. Informasjon som uteblir, påvirker vår evne til å levere. Det kan på innkjøp gi oss utfordringer med å forutse etterspørselen etter forbruksvarer, som f.eks. avfallsposer», utdyper Ingvild. • Leverandørkapasitet, transport- effektivitet og konkurransekraft «Gode prognoser i våre systemer hjelper til med å sikre tilstrekkelig varebeholdning ved økt etterspørsel. Å varsle underleverandørene
og transportørene om økt etterspørsel er avgjørende for å opprettholde leverings- hastighet», fortsetter Ingvild. Om en under- leverandør ikke kan levere som avtalt, er det nødvendig å ha alternative løsninger. «Et bredt utvalg av leverandører gir da fleksi - bilitet. Det krever at våre innkjøpere og våre kategoriansvarlige har et tett samarbeid. Flere alternative leverandører bidrar dessuten til å opprettholde konkurransedyktige priser». • Høy kundeservicegrad For Unil betyr høy kundeservicegrad at vi har nok varer tilgjengelig for bestillingene fra våre kunder. Høy kundeservicegrad er essen- sielt blant annet for å unngå tomme hyller i butikkene. Både innkjøpsavdelingen og ASKO legger særlig vekt på og har tett dialog om riktig flyt av varer, fordi sluttkundene eller forbrukerne ofte går til konkurrentene om hyllene er tomme for varer. • Planer for krisesituasjoner For å være forberedt på «worst-case»-scenarier, er det viktig å ha planer for å håndtere situa sjoner der det ikke er nok varer tilgjengelig.
Det inkluderer et tett samarbeid med butikkene og ASKO om en fordelingsstruktur som forhindrer tomme hyller i butikkene. «Under pandemien lærte vi hvor viktig det er med god kommunikasjon ut til forbruker. Norge opplevde for eksempel i en kort periode mangel på toalettpapir. Kommunikasjons- avdelingens arbeid med å stadig dele informasjon for å dempe hamstring og oppfordre til fornuftige kjøp, var viktig for å unngå å gå tomme. Det viste oss hvordan detaljhandelen er sårbar for eksterne hendelser og hvordan god kommunikasjon kan bidra til å unngå tomme hyller,» forklarer Ingvild.
Et globalt trendskifte Ifølge undersøkelsen Kantar Brand Footprint 2023 har mindre merkevarer opplevd sterk vekst. Dette viser seg som en global trend og det er særlig lokale merkevarer som har økt sin markedsandel på bekostning av de internasjonale gigantene. Forbrukernes lojalitet til store internasjonale merkevarer er svekket, selv om antall produktkategorier og valg- muligheter generelt ikke har økt. Det har ført til en vekst blant dagligvarekjedenes egne merke- varer, spesielt i Europa, hvor inflasjon har presset forbrukerne til å søke etter kostnadseffektive alternativer. Det er tydelig at det er lavpris- merkene som øker sin omsetning mest i Europa, selv om totalbildet er mer komplisert om en ser på hvert enkelt land. Forbrukerfokus og prisbevissthet Gfks European Retail Trends-report for 2023 vektlegger forbrukernes kundeopplevelser i Europa og viser at hele 60 % av forbrukerne sier de nå handler på budsjett, og 18 % av disse har store problemer med å holde budsjettet. 93 % av forbrukerne har forandret sitt handlemønster. Andre funn i rapporten viser at 40 % handler i flere butikker på jakt etter mer rabatterte varer eller de kjøper i større grad kjedenes egne merkevarer.
Avdelingsleder Innkjøp Ingvild Wessel Lund oppsummerer
30 % kjøper mindre mat og prøver å senke sine utgifter på f.eks. strøm og varme. 20 % kjøper mer av en vare når prisene er lavest og mindre ferdiglaget mat. 10 % kjøper mer frosne varer og mer hermetikk. Egne merkevarer i oppgang: Tre Hovedfaktorer Ifølge Gfks prognose for 2023 forventes det en økning på 2 % for EMV (kjedenes egene merkevarer) i Europa. Denne veksten kan tilskrives tre hovedfaktorer: • Innovasjon: Aktører som har investert i innovasjon har opplevd en økning på 9 % i markedsandel etter pandemien. • Bærekraft: Bærekraft blir stadig viktigere for forbrukerne, selv om 59 % mener at bærekraftige alternativer er dyre og vanskelige å finne. Egne merkevarer har muligheten til å fylle dette gapet ved å tilby rimeligere bærekraftige alternativ. • Pris: Egne merkevarer gir forbrukerne en mulighet til å spare penger. Prispress har vært spesielt tydelig i Tyskland, hvor en ser vekst i både lavpris- og standard EMV-markedet, mens EMV Premium- merkevarer har stagnert.
«De europeiske trendene gir en sterk indikasjon om at vi må følge godt med i vårt marked også. Vi har sett at First Price øker og at Jacobs Utvalgte holder seg stabilt eller går noe ned i Kiwi og Meny, men om dette er merkevare- forflyttning, eller en generell oppgang i salget av lavprisalternativer i egne merkevarer er for tidlig å si», sier Ingvild. «Vi må forberede oss på at den europeiske trenden med merkevareforflyttning kan feste seg også hos oss. Det betyr at vi må følge nøye med på etterspørselen av spesielt First Price produktene for å unngå tomme hyller. Det er også tydelig at europeere sparer penger på f.eks. restaurantbesøk. Det vi ser i Norge er at folk fremdeles går ut og spiser, men de bruker mindre penger. Derfor er det viktig å ha rimelige alternativer tilgjengelig også i dette markedet» fortsetter hun. «Egne merkevarer ser ut til å styrke sin posisjon generelt i Europa, det vil høyst sannsynlig også påvirke oss i Norge. Undersøkelsen viser at innovasjon kan bli enda viktigere og gi oss store muligheter også i fremtiden», avslutter Ingvild
Side 4
Side 5
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook interactive PDF creator