Somnus nr 2_2016

HELSINGFORS

P rofessor Jed Black fra Stanford University i California tror at manmed fremtidig teknologi og nymedisinsk behandling vil kunne g jøre narkolepsi-pasienter helt friske.

narkolepsi Håper på å kunne kurere i fremtiden

den er rik for dem som er rammet av narkolepsi. Inviterer til samarbeid Lasse Ødegaard, som er medstifter og styremedlem i Foreningen for forskning på narkolepsi, presenterte nesesprayprosjektet som han har involvert seg i etter at hans yngste sønn fikk narkolepsi-diagnosen etter Pandemrix-vaksinen. – Håpet er at vi med bedre teknologi kan føre hypokretin helt inn i hjer- nen, poengterer Ødegaard.

Krister Olsen tekst og foto

Black, som er spesialist i søvnsyk- dommer, tror de neste års forskning vil føre oss nærmere en løsning når det gjelder behandling av narkolepsi. – I teorien er det selvsagt mulig å kurere narkolepsi-pasienter. Både innen genterapi og stamceller er det gjort store framskritt de siste årene, og utviklingen fortsetter. Potensialet Han snakket om akkurat dette under European Narcolepsy Day (END) i Helsingfors, og poengterte at han hadde stor tro på et gjennombrudd innen narkolepsi. Pandemrix-saken har bidratt til å gi en sjelden sykdom nytt fokus, og flere miljøer rundt om i verden job- ber nå for å knekke narkolepsi- koden. – Det vil utvikles bedre metoder for å tilføre hypokretin til hjernen. I tillegg vil vi se nye medisiner, som styrker symptombehandlingen, påpeker Black. – Potensialet er stort, og det som skjer nå er lovende. Jeg tror fremti- er stort, mener Black. – Stort potensial

Det norske selskapet Optinose har utviklet en nesepumpe som kan føre medikamentene dypere inn i nese- gangene, ved at pasienten blåser i et munnstykke. Optinose har i dag hovedbase i USA, men Ødegaard har fått selskapet med i et samarbeid om å teste ut pumpen på narkolepsi. Amerikanske Jed Black mener at vi kan finne måter å kurere narkolepsi på, innen genterapi eller stamcelle- behandling.

Nylig fikk prosjektet støtte gjennom Forskningsrådet, og oppstart er plan- lagt i juni. Ødegaard anslår at pro- sjektet vil kunne vare i 4-5 år. Nasjonalt kompetansesenter for nev- routviklingsforstyrrelser og hyper- somnier (NevSom) og Oslo universi- tetssykehus er samarbeidspartnere i prosjektet. – Vi vil gjerne ha enda flere med i samarbeidet, sa Ødegaard under kon- feransen.

 European Naroclepsy Day (END)  Årlig konferanse som koordine- res av European Narcolepsy Network (EU-NN), som ble etablert i mai 2008  END ble i år arrangert for 7. gang  Neste år vil konferansen finne sted i Mallorca, Spania

4

SOMNUS NR 2 - 2016

Made with FlippingBook Online newsletter