Somnus nr 2_2016

Jo lysere dag, dess mer hypokretin

110 har fått erstatning i Norge I Finland er det så langt innmeldt 382 skadesaker etter vaksinen. 280 gjelder narkolepsi, og 224 av disse har fått positivt vedtak vedrørende erstatningsspørsmålet. 102 saker er relatert til andre skader. 19 av disse har fått eller vil få erstat- ning. 90 norske barn og unge har så langt fått godkjent narkolepsi-diagnosen som en følge av Pandemrix-vaksinen i 2009. 20 personer med andre diag- noser er også tilkjent erstatning. Totalt er det i dag utbetalt 209 milli- oner kroner i Norge, ifølge Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). I både Norge, Sverige og Finland la myndighetene press på for at befolk- ningen skulle ta vaksinen. Mange har fått narkolepsi som følge av Pandemrix også i andre land, men i disse landene er det ingen statlige erstatningsordninger. Flere av de norske pasientene som har vært i Syden i løpet av vinteren, fortel- ler at de blir i bedre form og at effekten sitter i lenge. Kanskje kan danskenes forskning på hypokretin forklare hvor- for det er slik. – Eller kanskje er det januarsalget som gjør hverdagen lysere, ble det sagt humoristisk da forskningsrapporten ble presentert i Helsingfors. Man vet fra undersøkelser av hjernen at hypokretin øker når man opplever glede og sosialt samvær. Kanskje kan det være noe av grunnen til at nivået øker etter jul. Overlege Stine Knudsen ved Oslo universitetssykehus og NevSom påpeker at dette er svært spennende forskning. – Dette kan være med å forklare hvor- for mange mennesker føler seg mer trøtte om vinteren, fordi hypokretin- nivået er lavere enn om sommeren. Kanskje kan den oppkvikkende effek- ten kunstig lysbehandling gir i mørketi- den, skyldes at nivået blir litt høyere, sier Knudsen.

Hypokretin-nivået i hjernen varierer i løpet av dagen og i løpet av året, viser ny dansk forskning.

Jo lysere det er, dess mer hypokretin er det i hjernen.

Dagslengde ser derfor ut til å påvir- ke hypokretin-nivået i størst grad. Sesongvariasjoner Sesongvariasjonene er helt klare. Nivået stiger fra februar til juni, og så går det nedover igjen. Denne utvikling- en er svært tydelig. Kornum kan ikke forklare at forskning- en viser en plutselig «hypokretin-topp» i januar, selv om det fortsatt er mørkt. Undersøkelsen viser imidlertid at nivå- et øker når bakken er dekket av snø og det blir lysere.

Krister Olsen tekst

sper på slik at det blir full inntekt. – Det settes først en invaliditetsgrad. Ut fra den får man en erstatning på i størrelsesorden 70.000-400.000 kro- ner, forteller Marie Olsson. I tillegg blir det utregnet en erstat- ning for tapt inntekt og lignende. Dette skal vare livet ut, og det er foreslått et tak på ti millioner kroner. – Ti millioner er ikke mye, dersom et barn som ennå ikke jobber, taper arbeidsfortjeneste gjennom hele livet. Vi frykter at dette vil gå mest ut over dem som er hardest rammet. Derfor krever vi at taket fjernes. 12. mai skal Riksdagen behandle et nytt lovforslag som blant annet inne- bærer et maksimumstak. Narkolepsiföreningen i Sverige startet i slutten av mars kampanjen Sover du?, hvor de blant annet sam- ler underskrifter for å legge press på politikerne. Finnene har tilsvarende erstatnings- ordning, men i Finland er ikke noe maksimumstak. Narkolepsi-pasienter mangler signal- stoffet hypokretin, som hjelper til å regulere søvn og våkenhet. Hos friske mennesker er hypokretin- nivået normalt, men det varierer likevel fra person til person. Danske forskerne har nå sett på sammenhenger mellom hypokretin- nivå og faktorer som kjønn, alder, BMI, dagslengde, temperatur og sol og snø. Funnene er svært interessante når det gjelder dagslengde og lysfor- hold. – Nivået øker ut over dagen, ifølge Birgitte Kornum, som er seniorfor- sker ved Rikshospitalet Glostrup rett utenfor København.

Vurderer å saksøke legemiddelfirma

I dag har Narkolepsiföreningen 354 medlemmer. De fleste av disse har fått påvist narkolepsi etter vaksinen. – Vi får nye medlemmer hele tiden, så hvor mange som faktisk er ram- met, vet vi ikke. Noen av de svenske pasientene vurderer å saksøke GlaxoSmithKline, som utviklet influensavaksinen Pandemrix. I søksmål mot det britiske legemid- delfirmaet, vil det ikke være noe maksimumstak, men bevisbyrden er enda større. Risikoen for å tape penger vil være betydelig. – I Sverige har vi ikke mulighet til å gå til felles sak. Vi må gjøre det én og én. Taper man her, mister man muligheten til å få erstatning gjennom Läkemedelsförsäkringen også, sier Olsson.

9

SOMNUS NR 2 - 2016

Made with FlippingBook Online newsletter