Sarkomen 2/2019

1. sammenligne resultater fra operert ben med ikke-operert ben 2. sammenligne resultater fra pasienter som har gjennomgått cellegiftbehandling med pasienter som ikke har gjennomgått cellegiftbehandling 3. sammenligne resultater fra pasientene med matchede kontrollpersoner.

Summert kan dette bidra til økt kunnskap om persontilpasset rehabilitering i etterkant av slike ortopediske operasjoner. Testingen vil avsluttes i løpet av høsten 2019 og publisering av resultatene i 2020.

Pasientene svarer også på to spørreskjema som skal kartlegge opplevd funksjon.

En av deltagerne i pilotprosjektet, Kaja Brunvoll, forteller at hun ikke var i tvil da hun ble spurt om å delta i pilotstudien;

Pasienter som ikke inkluderes i denne studien er pasienter med tilstander som er til hinder for testing uten større tilpasninger, som f.eks. bruk

Det at noen viser så stort engasjement for en

av ganghjelpemidler. Psykiske tilstander som vanskeliggjør tesingen (for eksempel alvorlig angst/depresjon). Øvrige eksklusjonskriterier er metastaser (spredning av kreften), kjent nerveskade (uttalt nevropati, droppfot) eller ikke snakker/forstår norsk.

relativt liten gruppe pasienter er fantastisk. Denne studien ville jeg gjerne delta i! Det var selvfølgelig av helt personlige grunner ettersom jeg har slitt veldig med å finne måter å trene styrke i den muskulaturen jeg har, i tillegg til at jeg har vært ekstremt forsiktig og redd for å gjøre noe feil – å ødelegge protesen. I mitt tilfelle er det snart 20 år siden det ble satt inn tumorprotese i nedre del av lårbeinet. Siden den gang, to rekonstruksjoner grunnet slitte plastkomponenter. Jeg er sikker på at min stryke og funksjon

Denne pilotstudien vil være en åpen, kvantitativ tverrsnittstudie, hvor vi ønsker å sammenligne 16 pasienter med to ulike tumorkneproteser som har gjennomgått cellegiftbehandling, med 8 pasienter med ulike kneproteser som ikke har gjennomgått cellegiftbehandling. I tillegg ønsker vi å inkludere 24 alders- og kjønnstilsvarende, friske kontrollpersoner for å gi perspektiv til resultatene fra pasientene. Testene vil bli gjennomført minimum ett år etter operasjon. På grunn av de forventede funksjonsnedsettelsene blant pasientene vil det ikke være mulig å gjennomføre testingen blindet. Resultatene fra denne pilotstudien vil danne grunnlag for en mulig randomisert, kontrollert studie, hvor intervensjonen vil bli utarbeidet med bakgrunn i funn fra pilotstudien.

ville vært på et helt annet nivå med persontilpasset rehabilitering (kanskje hadde også plastdelene holdt lenger?). For ikke å snakke om økt livskvalitet og færre bekymringer som følge av dette. At det ikke er forsket på området tidligere kan man jo spørre seg om. Som Merethe skriver har det nok vært mest fokus på tilbakefall av sykdom eller komplikasjoner. Kanskje er en annen faktor at vi som har denne typen proteser ikke har vært flinke nok til å kommunisere utfordringer og plager ved kontroller – nettopp fordi det har vært fokus på helt andre viktige faktorer. Jeg er mildt sagt spent på resultatene av denne pilotstudien. Lykke til!

15

Sarkomen #2-2019

Made with FlippingBook - Online catalogs