0 för området och ökar känslan av att vara inom ett definierat utrymme. Vegetation och topografi används för att skapa ytterväggarna i området. 0 +0,-0.0/0 00 0 0 0 0 !"0#$ !"0%&# #!'"0#()*#)( 00 00 0 0 0 0 !"0%&# #!'"0#()*#)( 0 +0,-0.0/0 00 0 0 0 0 !"0#$ !"0%&# #!'"0#()*#)( Områdets struktur är idag mycket linjär !"0#$ !"0%&# #!'"0#()*#)( För att de boende ska kunna komma iväg och uppleva någon annanstans med naturlig och ostörd karaktär behöver området skyddas från Hyllies höga hus. Skydd skapar tydliga gränser Huvudsakliga vegetationsstrukturer: Koncept utvecklat i grupp : Far away, next door Skydd/inramning och fyrkantig, på ett sätt som efterliknar strukturen i den närliggande staden. För att bryta från denna struktur och använda mer slingrande och asymmetriska former kan området kännas mer naturligt och separerat från staden. Detta skapar också mer variation av rumslighet och upplevelser inne i området. Genom att få ner människor till den vattennivå de kan komma åt och få fördelarna av vattenkontakten. Olika biotoper kan också stödjas och områdets förmåga att hålla vatten ökar. 0 +0,-0.0/0 00 0 0 0 0 !"0#$ !"0%&# #!'"0#()*#)( Bryta upp de raka linjerna 0 +0,-0.0/0 00 0 0 0 0 !"0#$ !"0%&# #!'"0#()*#)( Vattenkontakt Vattnet i området är en stor resurs för att stödja ekologiska och rekreationsvärden. Idag är kontakten med vattnet avskuren.
Upplevelser av skog, vatten och våtmark i Hyllie södra 2
Projekttyp
Dynamisk vegetationsdesign
Plats
Hyllie, Malmö
År
Illustrationsplan
2023
Detta projekt syftar till att etablera flera vegetationssystem på en övergiven tomt i södra utkanten av Hyllie, Malmö. I takt med att Hyllieområdet expanderar, är planen att skapa en naturpark som kompletterar den befintliga urbana grönstrukturen med mer vild och naturalistisk grönska. Beställaren efterfrågar två skogsbiotoper och två sorters ängssystem. Största delen av området består av öppen jordbruksmark med några små fläckar av vegetation. Jordegenskaper:
Geografisk avgränsning:
DRY
STEPPE FOREST
MEADOW FOREST
HEATH FOREST
MIRE FOREST
WET
ACID
ALKALINE
Här finns tydliga skillnader mellan stadsmiljö och landsbygd. Vegetationen är tät och svåråtkomlig inom projektområdet. Även om det finns ett dike med synligt vatten idag på platsen, har det ingen rekreativ funktion då diket omges av tät vegetation och en brant sluttning ner till vattnet. Organiska eller naturalistiska vattensystem i området saknas och det tjänar framförallt jordbruket idag. Blåst och buller förekommer alltid på grund av det öppna landskapets närhet till större vägar och tätorter. Ett koncept för detaljerad design och konstruktion i utvecklades i grupp. Prototyper samlades in individuellt från de platser där vi varit på exkursion under kursen. Efter detta följde projekterings- och byggskede, där gruppens koncept utgjorde grund för individuella detaljprojekteringar och byggbeskrivningar.
Individuellt förslag
Planvy: biotoper
Lantmäteriet ©
A1.
D1.
C.
B.
A2.
D2.
A1. Bokskog och tätt kantbestånd A2.Salix- och Alnusbestånd B. Blandad beståndsövergångszon C. Torr till fuktig äng D1. Våtområde: fuktig till fuktig äng med ett varierat trädbestånd på norra sidan (sluttningen) D2.Tilia- och Quercusbestånd, på slänten norr
Lantmäteriet ©
8
9
Made with FlippingBook - Online catalogs