Hva betyr forordningen for Unil?
«Jeg tenker at det blir kjempepositivt, men jeg skjønner at det er litt mye å ta inn over seg med en gang. Det er 300 sider med tekst.»
at den skal være materielt gjenvinnbar.
For Unil betyr den nye forordningen at man må tilpasse emballasjeløsningene for å møte de nye kravene. Dette innebærer å øke bruken av resirkulerte materialer, designe emballasje som er lettere å resirkulere og redusere mengden emballasje man bruker. I tillegg må man være forberedt på å betale økomodulerte avgifter basert på miljøpåvirkningen emballasjen utgjør. Einar har forståelse for at forordningen virker stor og litt uhåndgripelig. «Det er et omfattende regelverk som treffer veldig bredt på alle kategorier. Så en viktig del av jobben vår nå blir å sette oss ned å se hvor dette treffer oss hardest og først. For regel- verket kommer gradvis, og rulles litt og litt ut fra 2026. Alt kommer ikke på en gang, og det er ikke superstrengt med en gang.»
«Hvis du for eksempel har en pakke med kokt skinke, er tanken at når skinken er spist opp, skal emballasjen samles inn og bli til en skinkepakke igjen. Panteordningen fungerer utmerket for flasker i Norge, det burde den kunne gjøre for annen emballasje også.»
– Når fikk dere vite at det kom til å komme en forordning?
«Det har vært en lang prosess. Vi har skjønt at et eller annet kommer til å skje en del år, og så begynte vi å jobbe mot det konkret fra 2022. Men vi var ikke helt sikre på hvilken form forord- ningen kom til å ta da», forteller Einar.
På sikt blir det veldig dyrt å ikke følge regel- verket.
«Det vil bli bøter, og i verste fall får man ikke muligheten til å få varene ut på markedet.»
– Kan du fortelle hvordan dette har blitt mottatt i bransjen?
Einar tror at de nye spillereglene vil få bransjen til å se på emballasjen som en mer integrert del av produktet. «Vi ser at de som har kommet litt lengre enn oss, for eksempel i Sverige og Nederland, har mer veloverveide tanker og målsetninger bak valg av emballasje.»
«Det har kommet ganske mange innvendinger fra bransjen. Dette treffer egentlig veldig mange typer bransjer, så man har fått muligheten til å gi kommentarer på deler av regelverket som er foreslått. Det har ført til at det har tatt litt tid, og at det har kommet en del endringer. Siste versjon av regelverket ble godkjent før jul.»
Einar mener at det som kan bli utfordrende først er kravene til hva emballasjen skal inneholde for
Fagsjefer for Bærekraftig Emballasje på butikkrunde i Amsterdam. Her fikk de testet en type refillstasjon og gjenbrukspose. Fagsjef Hanna Burud holder opp en nylig fylt tøyvaskpose.
Tydeligere krav i produkttester
På Private Label Packaging Conferen- ce i Haag Fagsjefer for bærekraftig emballasje i Unil og NorgesGruppen deltok i februar på PLMAs Private Label Packaging Conference i Haag i Nederland. Her samlet private label-produsenter og forhandlere seg for å utforske de nyeste trendene, utfordringene og mulighetene innenfor emballasje. Einar oppsummerer noen viktige trender fra konferansen: • Bærekraft: Sterkt søkelys på bærekraftige emballasjeløsninger, inkludert bruk av resirku lerte materialer og design for gjenvinning • Innovative løsninger: Ny teknologi og materialer som forbedrer emballasjens
funksjonalitet og miljøpåvirkning • EU-reguleringer: Overholdelse av nye EU- reguleringer, som PPWR, er avgjørende for å kunne operere i markedet. • Emballasjedesign: Design som fremmer merkevareidentitet og forbrukerengasjement blir stadig viktigere. • Digitalisering: Bruk av digitale verktøy for å forbedre emballasjens effektivitet og sporbarhet. «Konferansen ga verdifull innsikt i hvordan vi kan tilpasse oss de nye kravene og utnytte mulighet- ene som ligger i fremtidens emballasjemarked. Det var inspirerende å se hvordan bransjen jobber sammen for å skape mer bærekraftige og
– Er dere allerede i gang med å forholde dere til forordningen i de ulike produkttestene i Unil?
«Ja, det er vi. Frem til jul visste vi ikke nøyaktig hvordan forordningen kom til å se ut. For markedstestene (les om markedstesten i utgave 9) i 2025 og fremover kan vi peke på hva forord- ningen sier nøyaktig, og dermed være helt sikre på at vi følger regelverket. Der vi før kunne si at vi måtte gjøre noe med emballasjen fordi det er fint å tenke på miljøet, kan vi nå si at vi taper masse penger om vi ikke gjør disse konkrete endringene. Kravspekken for emballasje blir nå helt klar og konkret.»
Fagsjefene deltok på PLMA Packaging Conference i Haag. Den nye emballasjeforordningen, forbrukertrender og teknologi var gjennomgående tema gjennom dagen.
Side 16
Side 17
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook interactive PDF creator