Gruppetto SYKKELSPORT 14-2016

TOUR DE FRANCE 2016

Klatretrøye (Polka dot) Den hvite trøya med røde prikker bærer den som til en hver tid har sanket flest poeng i klatringene. Klatrekonkurransen ble innført i 1933. Klatretrøy ble først tatt i bruk i 1975. Det var sponsoren ”Poulain Chocolate” som skulle markdesføre et nytt produkt i samme design som bestemte utformingen. Klatringen er delt inn i fem kategorier. 1-4 og i tillegg er det HC (Hors Categorie - utenfor kategori). HC er de hardeste klatringene, så er det fra 1-4. Andre trøyer

Førstemann over 4. kategori får 3 poeng, og det er kun de tre første som får poeng. HC gir 20 poeng, og det er de 10 første som får poeng. Fra 2004 ble det gitt doble poeng til vinneren om det var målgang på fjelltopp som var kategori 2 elle tøffere.

Ungdomstrøye (maillot blanc) Den hvite trøya er for den best plasserte rytter som er under 25 år.

Mest aktive rytter Den mest aktive rytter dagen før, får et rødt startnummer.

Maurice Garin vant det første Tour de France i 1903.

Lanterne rouge

Lanterne rouge (fransk: Rød lanterne) er er benevnelsen til den som ligger på sisteplass i Tour de France. Uttrykket kommer av den røde lykten som hang bakerst på tog for at konduktøren skulle kontrollere at ingen av koblingene var løsnet. Den røde lanternen er den som ligger sist i feltet tidsmessig. Det er ikke noe nederlag å sykle med Lanterne rouge. De blir sett på som skikkelige arbeids- hester som nekter å gi opp. Når du ender sist i et slikt ritt har du hatt mange tøffe stunder underveis. Fjorårets vinner av Lanterne rouge prisen var Sebastien Chavanel (bildene), broren til den mer kjente Sylvian Chavanel.

# 14 GRUPPETTO 49

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease