Gruppetto SYKKELSPORT 14-2016

Vi i Gruppetto har en tid hatt lyst til å finne ut mer om noe av det siste som har har kommet fra Italia. Scappa sykler. Den beste måten tenkte vi måtte være å ta turen til Italia og Verona. Det gjorde vi og ruslende rundt i Verona etter en times biltur fra flyplassen i Bergamo finner vi fort ut at her kan man godt oppholde seg en stund. Vi har avtalt å møte Scappagründeren hjemme hos ham i utkanten av byen neste morgen. Gernot Mueller er som du kanskje har fått mistanke om ikke Italiener, men Øster- riker. Opprinnelig maskiningeniør med mange år bak seg i sykkelindustrien. Etter år på både utviklings- og eiersiden i Kuota, (et annet sykkelmerke) som ble kjøpt opp av japanske investorer som hadde andre, og for Gernot ikke veldig imponerende tanker om sykkelproduk- sjon var det på tide å tenke nytt. Dette ble starten på noe helt nytt – Scappa. Etter å ha startet utviklingen i det stille i 2004, kom den første sykkelen på veien i 2010. Hva befinner seg under lakken på en Scappa? Etter sommeren 2015 hvor Guernot ble hardt skadet i en ulykke stilnet det rundt Scappamerket. Jeg bestemte meg for å finne ut mer om denne rammen som var så kvalitetsmessig kompromissløs og nå nesten uoppnåelig. På Italiatur igjen Etter en prat med den australsk importøren, som er den ikke ukjente Stuart O’Grady, med utallige proffseire på CV’n og Paris-Roubaix som den største ble jeg enda mer bestemt på å finne ut mer om denne sykkelen. Magasiner og andre kjente ryttere som har testet Scappa har gitt den toppkarakter. O’Grady er klar på at toppmodellen Purosangue er den beste rammen han har syklet på.

Dagen skulle ikke tilbringes i én fabrikk, men hos fem forskjellige produsenter. Underveis på denne runden kommer jeg mer og mer under huden på Gernot og hans filosofi. Bildet som tegner seg er fa- scinerende. Tanken er egentlig nokså logisk. For å lage den best mulige sykkelen er det naturlig å benytte seg av den absolutt fremste kunnskapen på alle ledd i produksjonen. Jeg ser det når vi kommer inn hos de for- skjellige produsentene. Det er ikke alt som skal vises fram. For en sykkel- interessert er det mange kjente merker som dukker opp hos produsenter som er eksperter innen sine felt. Scappa har valgt de fremste italienske produsentene som samarbeidspartnere. De nyder godt av Sartos erfaringer fra sykkelproduksjon. Jeg må love og ikke trykke bilder av flere av produktene. Det er slik mye av italienske merkevarer er bygget opp. Ikke i hypermoderne stilige fabrikker, men i mange små tilsynelatende unnselige fabrikker over hele landet. Tradisjon går hånd i hånd med det siste innen teknologisk utvikling. Purosangue Vi snakker her mest om toppmodellen Purosangue (egentlig Sarto Asola). Det er ikke uten grunn at prislappen blir noe ubehagelig lesning.. Det er en av få karbonsykler som bygges fullstendig etter eierens ønsker og mål. Det er denne rammen som fikk tidligere nevnte Stuart O’Grady til å starte sykkelimport til Australia. Han ble overbevist og ikke så lite overrasket over dette merket han ikke hadde hørt om. Å bygge sykkel på mål er ikke noe nytt tenker du kanskje. Det er altså ikke en monocoque ramme. Noe som betyr at alle deler/rør på rammen kan bygges med in- dividuelle lengder. Dette er den ”gamle”

Han kunne fortelle det vi da også har funnet ut at det er den meget høytekno- logiske produsenten Sarto som har produsert toppmodellene til Scappa. Vi bestemmer oss for å ta en tur til Sarto for å se hva dette er. Og ikke minst har vi testet sykkelen både i Italia og Norge. Se testen i dette bladet.

En ny skappet sjekkes av Gernot Mueller. Grunderen av Scappa- merket.

Ingen kompromisser Konkurransen fra Østen har selvfølgelig også rammet italiensk sykkelindustri. Én etter en har vært nødt til å flagge ut det meste av produksjonen. Framfor å henge seg på Asiatoget tenker Scappa/Sarto helt annerledes. I stedet for å samle all produksjon på ett sted gjør de det motsatte. Hjemme hos reportasje? At vi skulle møte Gernot Mueller hjemme hos ham var ikke helt tilfeldig. Etter en kaffe og en liten prat var det tid for det som viste seg å bli en nokså lang runde i området mellom Venezia og Milano.

# 14 GRUPPETTO 57

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease