Gruppetto SYKKELSPORT 14-2016

RITT GYLNE GUTUER

F ull strekk i feltet allerede på

første gutu, Klassikerskjegget-i-

Postkassen.

Hvis du ikke kommer fra Hedmarken eller har inngående forståelse for gardsdrift, lurer du kanskje på hva «gutu» betyr. Ei gutu er fra gammelt av en inngjerdet krøttersti hvor bonden kunne jage dyra til og fra fjøset. Med tiden og moderni- seringen av landbruket har gutua holdt stand, og fungerer nå som en middels farbar ferdselsåre i kulturlandskapet - men for å gjøre seg skikket som gutu må underlaget være en korrekt blanding av jord og grus!

Grusen er da også Gylne Gutuers særpreg. Årets utgave av rittet gikk over en rundløype rundt Stange og omegn på 28 kilometer, derav 11 kilometer på grus for- delt på 6 ulike sektorer, eller gutuer, for å være tro mot dialekten. Den lengste gutua strekker seg over to gode kilometer, og alle har sine helt spesielle navn. Vi nevner bare i tilfeldig rekkefølge Crooner-gutua, Klassikerskjegget-i-Postkassen, Valentino-gutua og Karl Johan. Herlig!

Haaland, skal ha mye av æren for kon- septet, og første utgave av Gylne Gutuer ble avholdt i 2011 som klubbritt. Inspira- sjonen er hentet fra Strade Bianche, de hvite grusveiene i Toscana, og idéen var like enkel som genial: Hvorfor ikke sykle om kapp på lokale grusveier i hjembygda Stange? Brutalt og hardt ritt I rettferdighetens navn, må det imidlertid understrekes at Gylne Gutuer slett ikke er noen blåkopi av Strade Bianche. Rittet er

Ottestad IL's egen sykkel-profet, Kjetil

70 GRUPPETTO # 14

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease