Gruppetto SYKKELSPORT 1-2014

vikling, og at de rette tiltakene settes inn på riktig tidspunkt.

Prioriteringer er nødvendig og de økonomiske ressursene må brukes med størst mulig ef- fekt på de beste utøverne, samtidig som man sørger for å utvikle rytterne som er på nivå under. Vi har arrangert to samlinger. En i Sandnes i oktober sammen med Kenneth Flesjå og dronninga av terrengsykling - Gunn Rita Dahle. De satte av en helg med lands- laget hvor vi hadde praktiske økter og mye undervisning med superduoen. De fortalte om; treningsmetodikk, arbeidskrav i terreng- sykling og hvordan livsstil og trening hører sammen. Samling nummer to hadde vi i Horten i for- bindelse med Giant Cup i april. Fokus lå på teknikktrening, og videreføring/repetering av tidligere tema knyttet til livsstil og prioriteringer i hverdagen. UCI-poeng høyst nødvendig For U23- og eliteutøvere skal det kjøres ritt hvor det er UCI-poeng å hente. Det gir ut- øverne bedre forutsetninger til å kunne kon- kurrere på høyeste internasjonale nivå. Det er avgjørende for utøvere å oppleve mestring og ikke minst ha fysisk, mentalt og tekniske forutsetninger. Vi har VM på hjemmebane og i tillegg starter en OL-kvalifisering, hvor nasjonsrankingen blir bestemmende for hvor mange vi kvalifiserer til OL. Usikkerheten rår om det er realistisk å kvalifisere inn noen av gutta, da stammen i laget er ung. Vi jobber mot det målet. For jentenes del er det høyst naturlig at dette skal lykkes. Gunn Rita har startet

Torjus Bern Hansen ledet Norgescupen etter terrengtempo. I rundbanerittet fikk han 5. plass i juniorklasen.

på´n igjen. Marit plasserte seg på suveren 8. plass i verdenscupen på Hafjell. Hun har stor kapasitet. Landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter sier det tar tid å utvikle topputøvere. - Det er fornuft i at utøverne vokser inn i en utviklingsprosess. Vi er opptatt av lang- siktighet, og det er viktig at utøvere og trenere fokuserer på kvalitet i treningspro- sessen. Tar ett steg av gangen. Utøvere må jobbe seriøst og oppgaveorientert. Toppidrett dreier seg om utvikling på mange områder. Sentrale elementer er fysisk kapasitet, teknikk, kompetanse om trening, ernæring og forvaltning av tiden sin som mest fremtredende. Det er sjelden det lønner seg med quick-fiks. Det er trening med kvalitet over tid som gjelder, og da spesielt i overgangen fra 15-16-årsklassen til junior og juniorer til seniorer. Det er viktig at man har fokus på utviklingsområder og mindre på resultater i disse periodene. Forbundet har en filosofi som tilsier en forsiktig internasjonal matching i disse årene. Erfaring viser at mange har en tendens til og «skremmes» bort i denne alderen, konkluderer Eddy. 2014-sesongen i gang - Årets sesongplan ble tuftet på erfaringer fra sesongen 2013 - med VM på hjemmebane som hovedmål. Videre starter OL-kvalifisering denne sesongen, også det et element i sesongplanen. Jeg vil redegjøre for hovedtrekkene i betraktninger som ble gjort i planleggingen av sesongen for landslagets virksomhet: «Toppidrett og forvaltningen av rytterne er særdeles sentralt for å lykkes i å utvikle nye topputøvere. Det handler om prioriteringer og gjennomtenkte tiltak som sikrer at utøverne får en hensiktsmessig ut- Edvard Vea Iversen fra Lillehammer CK er en rytter vi venter kan kjøre inn mange UCI-poeng i a ˚ r.

Sondre Kristiansen, SK Rye, ble 5. mann i seniorklassen i Norgescupens a ˚ rsdebut med UCI-status.

Heidi Sandstø stabil i toppen. Kjørte inn til 2. plass i den norske cupens første ritt i 2014.

sesongen med 2. plass i første verdenscup- ritt i Sør- Afrika. Om hun satser videre mot Rio er ennå uklart, men blir det en realitet vet vi hva hun er god for. Lene Byberg har meget god utvikling. Hun bør matches for deltakelse i OL i Rio. Ulykkeligvis brakk hun håndleddet og to fingre i Sør Afrika, men er i trening og skal være intakt om fem uker. Spennende ung dame er også Ingrid Sofie Bøe Jacobsen. Hun kan bite godt i fra seg utover i sesongen, og da spesielt i sprint. Ingrid Sofie Bøe Jacobsen har aldri gitt opp sin favorittidrett. I alle a ˚ r har hun vært blant de beste. Na ˚ ogsa ˚ i sesonga ˚ pningen i kvinner senior.

112 GRUPPETTO # 1

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease