Gruppetto SYKKELSPORT 1-2014

Mekketips

MEKKETIPS Rittene er igang - viktige småting Tre gode og erfarne mekanikere skal gi oss sine tips.

Claes Henrik Nitteberg har også mange års er- faring både som syklist og mekaniker. Til daglig hos Bjørnstad Sport/Sport 1.

Geir Lien har i tillegg til lang erfaring som mekan- iker medaljer fra NM. Han har vært i terrengtoppen i Norge i mange år. Til daglig hos Foss sport.

Lorentz Tanner har mange års erfaring både som syklist og mekaniker. Til daglig hos Sørensen Sykler.

1 - kjedeslitasje. Bildet viser at kjedet er litt slitt. OK til trening, men før ritt ville jeg byttet. En kjedemåler er viktig å ha. 2 - kjedeslitasje. Slik skal kjede-måleren være når kjedet er i orden. 3 - dekkslitasje. Her er et sett dekk som har sittet på like lenge, men forskjellen er bare at det til venstre er fordekk og til høyre ser du at møns- teret på bakdekket er slitt bort. 4 - dekkslitasje. Har du f.eks. Continental dekk er det lett å sjekke hvor mye du har å gå på før du bør skifte. Når de små "hullene" i dekket er borte er det på tide å skifte.

Har du to sett hjul er det viktig å tenke på at kransen på konkurransehjulene ikke er slitt

1

2

?

i forhold kjedet. Bytt derfor kjedet før ritt når du skal benytte ritthjulene. Test en tur med belast- ning på gir og kjede for å sjekke at alt fungerer. Bytter du ikke kjedet er det enda viktigere å teste skikkelig. Det beste er selvfølgelig å bytte krans og kjede samtidig, men det er mer kostbart.

3

4

5

5 - bremseklosser. Skift bremsklossene om de er slitte. Husk karbon klosser til karbonhjul.

6 - Gir- og bremsewiren. Særlig girewiren er det viktig at er i stand. Er wiren flisete føles det fort at giret henger seg litt opp, og at du kanskje må gire en gang ekstra for at den skal gå i riktig gir. Ofte værst når du girer ned (til tyngre gir), og i tillegg er det vanskeligere å få justert girene skikkelig.

Dekk er en enkel ting å skifte om de

?

6

er slitt. Litt kjedelig å sitte hele vinteren på rulla og så punkterer du etter få meter på rittet. Det er ikke bare punktering, men nye dekk sitter også bedre. Spesielt i regnvær.

Rittips. Det er en ting man ser på ritt. At mange skifter deler dagen før rittet og ikke får sjekket at det virker. Kort sagt, skifter du dekk, girewire eller andre viktige deler pass på at du får deg et par turer på sykkelen før rittet med det nye utstyret.

Rittips. Enig med Claes Henrik. Det er en stor feil mange gjør. Alltid prøv ut utstyret i god tid før ritt. Tar du en “bikefit” sørg for at sykkelen er utstyrt slik du skal bruke den gjennom sesongen.

126 GRUPPETTO # 1

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease