Gruppetto SYKKELSPORT 1-2014

01

PROLOG

Sykle? 30 gode grunner Uansett om du vil komme i tipptopp form, imponere nabofyren, flytte deg på den billigste måten eller er mest opptatt av miljøet – å bruke sykkel er det smarteste du kan gjøre. Ikke overbevist? Her har du 30 (mer eller mindre veldokumenterte) hardtslående argumenter. 1. Du kommer raskere dit du skal. Selvfølgelig ikke alltid, men bor du i en storby vil sykkel som regel være mer effektivt enn bil. Og langt stiligere 2. Bedre søvn. Det er ikke bare en påstand. Stanford Uni- versity School of Medicine lot personer som lider av søvnløshet sykle 20-30 minutter per dag. Resultat? De halv- erte tiden det tok å sovne. 3. Du ser yngre ut. Forskere har funnet ut at jevnlig sykling reduserer faren for skadelig eksponering av UV-stråler. Men det betyr ikke at du skal droppe solkrem. 4. Fart på fordøyelsen. Fysisk aktivitet (selvfølgelig ikke bare sykling) reduserer tiden maten bruker gjennom fordøyelsessystemet.

16. Unngå forurensing. En skulle tro at syk- lister i byene suger i seg mer avgasser og asfaltstøv enn bilførere og pas- sasjerer. Men under- søkelser viser (kanskje litt overras- kende) at buss- og taxipassasjerer er mer eksponert for for- urensing enn syklister.

5. Økt hjerneaktivitet. Forskere ved Illinois-universitetet har funnet ut en 5 % bedring av formen etter sykling, skaper en 15 % forbedring på ulike mentale tester.

6. Unngå sykdom. Glem det med eplene. Å sykle er det som virkelig holder deg unna legekontoret. 7. Leve lenger. King College i England fant etter forsøk med tvillinger at de som hadde syklet bare 3 x 45 mi- nutter per uke var ni ”biologiske” år yngre enn sine søsken.

17. Inkluderer hele familien. For en overkommelig pris og med liten risiko kan selv den yngste i familien bli med i sykkelhenger eller - sete. Sykling betyr kvalitetstid med familien. For ikke å glemme de gode vanene vi overfører til barna.

8. Redd planeten. En sykkel for- urenser ikke, den krever 5 % av materialet det tar å lage en bil og du kan parkere 20 sykler der du normalt får plass til en bil.

9. Bedre sexliv. Å være fysisk aktiv er en boost for hjerte, lunger og sirkulasjon og dermed også sexlivet.

10. Lettere fødsel. Er junior på veg? Forskere ved Michigan universitetet i USA har funnet ut at gravide får en lettere fødsel om er de er i god form, gjennom f eks sykling. 11. Ta vare på hjertet. Regelmessig sykling reduserer sjansen for hjerte-kar sykdommer med 50 %. Britiske helsemyndigheter har funnet at 10 000 hjerteinfarkt kunne vært unngått om folk trente regelmessig 12. Sjefen vil ”elske” deg. Ikke at hun nødvendigvis vil ”digge” lycrarumpa di, men en undersøkelse i Boston viser at personer som trente før jobb eller i lunsjen både var mer effektive, mer motiverte og bedre til å takle stress.

13. Ned i vekt på setet. Mange som trenger å miste et par kilo, sverger til joggesko. De burde sykle i stedet. Årsaken er enkel; å jogge når en veier for mye kan være en voldsom belastning på beina (selv om det er effektivt). Start med sykkel, så kan du heller jogge etter hvert. 14. Du vil tjene mer. Kanskje en litt drøy påstand, men Jay Zagorsky ved Ohio State universitet i USA fant ut (etter å ha fulgt 7 300 personer fra 1985 til 2000) at en økning i kroppsmasseindeksen (BMI), samsvarte med en reduksjon i inntekten på 800 pund (ca kr 8 000) 15. Unngå kreft. Det finnes en rekke undersøkelser som viser at fysisk aktivitet er viktig for å unngå kreft. Finske forskere har blant annet påvist at personer som syklet 30 minutter per dag, hadde 50 % bedre sjanse til å unngå kreft.

18 GRUPPETTO # 1

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease