Gruppetto SYKKELSPORT 29-2019

29

PROLOG

Sykkel- kultur

Sykkellitteratur – tre helt forskjellige vinklinger

Spain to Norway on a bike called Reggie

Forfatter: Andrew P. Sykes Utgiver: Summerdale publishers - Sider: 352

Sykkelbøker er såmangt, og tilbyr mer varierte lesning ennmange kanskje er klar over. Det kan være innside-beretninger fra proffsirkuset, bøker om trening og kosthold, mekkebøker, folk som sykler for å finne meningen med livet, rene turbøker eller beretninger fra utmattende ekspedisjoner i fjerne himmelstrøk. Blant annet. Vi har sett nærmere på tre ganske nye sykkelbøker, som ikke har noe annet til felles enn at de er skrevet av syklister.

Andrew P. Sykes har skrevet seg inn tra- disjonen med ut- fordringer fra Den Lange Turen. Han tar seg fri fra jobben sin i Yorks- hire, for å bruke 100 dager på å sykle 7500

Lest av: Øyvind Wold

Sykkeldykk i Finnskog-mystikk

kilometer alene fra Cadiz i sør-Spania, til Nordkapp. Enkel hoderegn- ing tilsier at det blir 75 kilometer om dagen, enten det blåser, regner eller ikke. En rekke ganger i boka kommer Sykes inn på hvordan han har sakket akterut, eller knappet innpå gjennomsnittsdistansen sin, om han har «råd» til å ta en hviledag, etc. Jeg har alltid lurt på hvorfor syklister risikerer å ødelegge det som kanskje er deres livs eventyr, ved å innføre et dis- tansepress på denne måten. Sykes bok er ganske tradisjonelt bygd opp, med dag til dag beskrivelser av veier, landskap, vær og overnattingssteder av ganske varierende kvalitet. Det kunne fort blitt en litt monoton bok, men Sykes har fin variasjon og flyt i teksten sin, og fyller på historie og fakta fra en rekke steder underveis, blant annet om norsk rovdyrforvalt- ning! Menneskemøter og Sykes britiske tørre understatementhumor er også med på å gjøre boka lesverdig. For undertegnede var det for- trøstningfullt å lese om den høyst variable kvaliteten på trasèvalg og sykkelskiltingen i Eu- ropa, selv langs hovedrutene, Eurovelos. Godt å vite at dette ikke bare et norsk fenomen! Det er ikke unaturlig at man lurer litt på forhis- torien og motivasjonen til noen som velger en så- pass lang og strabasiøs tur, men her Sykes taus. Man blir egentlig ikke særlig kjent med ham som person eller hans bakgrunn, noe som kanskje er en svakhet ved boka. Til syvende sist kan denne type bøker kanskje be- dømmes ut fra om den gir leseren lyst til å legge ut på langtur på sykkel selv. Vel, jeg fikk faktisk reiselyst – selv om jeg ikke ville gått for 75 km daglig…

Forfatter: Asbjørn Langmyr - Utgiver: Eget Forlag Sider: 180

Jeg har syklet flere lengre turer i Finnskogens vidstrakte skoghav, et område med en sær stemning, en utrolig stillhet og en uforklarlig tiltrekningskraft. Dette er et av de få områdene i Norge du kan sykle en hel dag uten å se en bil eller et eneste menneske. Jeg trodde i utgangspunktet dette skulle være en slags praktisk survival-guide for syklister i området. Dette er imidlertid noe helt annet, her snakker vi om en mulig kult-klassiker. For journalist Asbjørn Langmyr fra Elverum har syklet rundt i grensetraktene mellom sør-Hedmark og Sverige for å servere oss en historier fra stedene han passerer underveis i Finnskogen. Og hvilke historier! Dette er saftig materiale vi blir servert, stort sett handler alle om tjuvjakt, svindel, tyveri, fyll, fattigdom, galskap, hevn, vold og drap, av og til nesten alt i en og samme episode. Et tilfeldig utvalg overskrifter fra boka lyder: Drapet på Moldberget, Gale- Marias grumme skjebne, Massakren ved Slakterbekken, Da Mattis vant bryte- kampen mot bjørnen, Forbannelsen over Kukkoinen og Gerilja i grense- traktene. Hadde Langmyrs bok blitt filmatisert, ville det blitt klar 18-års grense! Dette toppes likevel kanskje av historier om Carl Axel Gottlund, kjent som Finnskogens apostel. Minnesteinen over ham har følgende tekst: «Verksam før andlig odling bland Værmlands finnar». Låter jo fint det, men det viser seg at den godeste apostel på sine turneer i området på midten av 1800-tallet har

forsynt seg grovt av ungjentene i distriktet. Alt sammen detaljert notert ned i Gottlunds egen dagbok, sommer enn bare antyder at dette nok ikke var særlig frivillig fra jentene det gjaldt. Innimellom får vi også vite litt om dagens Finnskog, som i det store og hele er nesten fraflyttet. Boka har en del fine og stem- ningsfulle bilder, dessverre har ingen av dem bildetekst. Jeg har ikke forutsetninger til å vite sann- hetsgehalten i historiene vi får, uansett er det blitt en spesiell og artig bok, som bare gjorde undertegnede mer nysgjerrig på denne store øde delen av Østlandet. Langmyr – kjør gjerne på med flere sykkelturer og flere historier!

18 GRUPPETTO # 29

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease