Gruppetto SYKKELSPORT 11-2016

Den ukjente sykkel-verdensmesteren på Venabu

Hun vasker rom, rer senger og serverer til frokost og middag. Men de færreste av gjestene på Venabu Fjellhotell i Gudbrandsdalen vet at Ingrid Stengård er verdensmester i en av Norges mest ukjente idretter.

TEKST OG FOTO: Per Ivar Henriksbø

I sommer var hun på det finske stafett- laget som vant VM i terrengsykkelori- entering, i Nove Mesto i Tsjekkia. Det var Stengårds femte stafettgull. Øvelsene ble dekket på riksdekkende fjernsyn. En sær og snever idrett? 30 nasjoner, fra USA i vest til Japan i øst, var med. Helt fra Australia, der VM var i 2004, kom ambisiøse utøvere. Finland er interna- sjonal medaljegrossist. Tsjekkia er landet med flest utøvere. Også Russland satser stort og profesjonelt på idretten. Bor i Norge, går for Finland Ingrid Stengård (40) har toårig folkehøy- skoleutdanning som fjellsportleder. I ni vintersesonger var hun skiinstruktør på Rondablikk. Første gang hun besøkte Venabu var i 2003. Siden fikk hun fast jobb på Venabu Fjellhotell. Om vinteren guider og instruerer hun ski, om sommeren er hun turleder til fots og på sykkel. Fram til 2000 var hun aktiv skiorienterer og på det finske junior- landslaget. Første kontakt med Gudbrandsdalen hadde hun i 1995. Da var det VM i skiorientering på Astridbekken i Gausdal vestfjell. – Vi drev mye med terrengsykkelori- entering som sommertrening. Da jeg var

– Utfordringen er ikke bare å finne dem; like mye å få demmed seg under svært høy intensitet på sykkelen. Å velge riktig veg er ikke alltid å ta den korteste. Med melkesyra oppunder hjelmen, skal en gjøre de riktige taktiske valgene. Medaljegrossis t – Å ta medalje i det finske mesterskapet er nesten like vanskelig som i VM, sier Ingrid Stengård, etter flere titler. I 2011 tok hun individuelt VM-sølv på langdis- tanse, i 2012 sølv på mellomdistanse. På CV-en har hun fire individuelle EM-gull. Rik på penger blir hun ikke. Verken ski- eller sykkelorientering er OL-idretter. – Jeg trener som jeg ville gjort hvis jeg hadde satset på vanlig terrengsykling. 700 timer i året. I august syklet jeg Birke- beinerrittet, men det var for kjedelig uten kart og poster. – Blir det ikke ensomt å bo og trene på Venabygdsfjellet? – Nei. Treningsmulighetene er fantas- tiske. Har kontakt med ryttere i Lågen sykkelklubb når jeg er ute på landevegen. Jeg kan dessuten spise på hotellet og sparer dermed masse tid. Så har jeg verdens beste arbeidsgiver, som gir meg fri når jeg skal delta i konkurranser, sier Ingrid Stengård. G

20 og konvertere til sykling, var det blant annet fordi jeg slet mye med vinter- kulden. – Var det da så lurt å flytte til Gudbrands- dalen? – Her er det ikke så kaldt om vinteren som hjemme i Finland. Dessuten var det i ekstrem konkurranse kulda plaget meg mest.

“Å velge riktig veg er ikke alltid å ta den korteste.”

Etter hvert ble Ingrid Stengård en ihuga terrengsykkelentusiast. Med kart, vel å merke. I 2002 deltok hun i sitt første senior-VM. Mesterskapet i 2015 ble hennes 13. Mange ulike øvelser Ei VM-uke består av sprint, mellomdis- tanse og langdistanse individuelt. Sistnevnte pågår i nesten to intensive timer. I stafett er hver etappe 45–50 mi- nutter, omtrent like lenge sommellom- distanse individuelt. Som i konvensjonell løpeorientering og skiorientering gjelder det i terrengsykkel- orientering å finne poster i en på forhånd bestemt rekkefølge og komme raskest mulig til mål.

82 GRUPPETTO # 11

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease