Ulstein med TdF-roman Nylig kom forfatteren og sykkel-
portens Hemingway. Boka er veldig godt skrevet. Forfatteren har kommentert syk- ling for dansk fjernsyn og laget film. Han skriver innsiktsfullt, ikke typisk sports- journalistspråk. Dokumentar Også faktabøker kan gi gode leseopplev- elser, ifølge Selmer. – Put me back on my bike av William Fotheringham handler spesifikt om det som skjedde med Tom Simpson da han under Tour de France i 1967 syklet Mont Ventoux og døde. Interessant og godt
skrevet i en skjønnlitterær form. God litteratur er lesbart uansett. Vi leser gjerne krim om vi ikke er spesielt be- vandret i drap eller vold. Det viktigste er at fortellingen evner å gripe leserne. I sykling finnes masse stoff som kan være bakteppe for god litteratur. Det fascinerende er at på tross av alle dopinghistoriene de siste årene, overlever sykkelsporten og Tour de France i håpet om at den neste vinneren er dopingfri, sier Aksel Selmer.
entusiasten Geir Stian Ulstein med sin første roman, «Tour dø France». Den tar lesere tilbake til 1919, da store deler av Europa lå i ruiner etter 1. verdenskrig, og med en tour som befinner seg i en ganske annen tilstand enn den moderne utgaven. Fem ukjente nordmenn som plutselig blir deltakere i Tour de France. Boka betegnes som en røverfortelling, men der det his- toriske er basert på dokumentariske hendelser. NB: Gruppetto kommer tilbake med anmeldelse av boka i neste utgave.
Geir Stian og Tor Simen Ulstein: «Drømmenes fjell», «Bakker og Berg» og «Monumentene», dokumentar Juliet Macur: «Spiral av løgner: Lance Armstrongs fall», dokumentar
Lesetips før og under Touren
Roland Barthes: «Tour de France som epos» fra samlingen «Mytologier», essay
Aksel Selmer: «Syklisten», roman
Tim Krabbé: «Sykkelrytteren», roman
Kurt Aust: «Dødt løp» , roman
Daniel Coyle/Tyler Hamilton: «Det skjulte rittet», dokumentar
Geir Stian Ulstein: «Tour dø France»
Philippe Cazaban m.fl.: «100 år med Tour de France» , historie
Jostein Ravnåsen: «Thor: en biografi» , portrett
Å sykle – en besettelse
Forfatter: Håvard Syvertsen - Utgiver: Kagge Forlag Sider: 128
Denne boka er ikke skrevet av en nybegynner, Håvard Syvertsen har allerede utgitt en rekke romaner. Dette er en uvanlig sykkelbok, og handler på mange like mye om forfatteren og hans his- torie, som syklingen. Syvertsen elsker utvilsomt syklingen, bevegelsen, farten, luktene og opplevelsene som følger med. Vi blir med på noen av rundene hans i og rundt Oslo, som er artig blant annet fordi jeg kjenner disse veiene selv. Teksten er ganske poetisk og er på sitt beste når han forteller om hans forhold til faren, som fulgte ham opp som tenåring, da han syklet aktivt. Refleksjonene rundt farens opp- vekstforhold og sykkelinteresse, blir speilet i Syvertsens liv, og det samfunnet han har vokst opp i, som er et helt annet enn farens. Farens og sønnens liv er begge sterkt knyttet til sykkel, men mulighetsrommet de har hatt og livende de har fått, er vidt forskjellig. Ofte leser man i litteraturen om sønners problematiske forhold til kjipe eller fraværende fedre, her er derimot et vakkert og re- spektfullt portrett. En liten men fin bok, om syklingen og livet.
# 30 GRUPPETTO 19
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease