Gruppetto SYKKELSPORT 30-2019

DEKKTEST MAXXIS

Maxxis Forekaster EXO 29 x 2,35 terrengdekk

sterkt. Det dekket har jeg ennå ikke funnet - men jeg nærmer meg! En kjapp gjennomgang av hybriddekkene mine viser at de over tid har vokst i bredden. Her er erfaringene med de for- skjellige modellene, kronologisk, med bredde og i stikkordsform. Kanskje kan noen av dem passe til nettopp din tur? * Maxxis Euro Drive 32: Lett og svært raskt på asfalt, for smalt og for lite mønster for grusbruk, god slitestyrke. Mer ett pendlerdekk enn et touringdekk. * Ritchey Speedmax Pro 32: Veldig lett dekk, god akselerasjon, brukbart på as- falt, godt på fine grusveier, mindre egnet for dårlige grusveier. Middels slitestyrke. * Kenda Kwickroller Sport 32: Kjapt på as- falten, veldig slitesterkt, ingen knaster, nervøse på grusen, litt for smalt til all- round turbruk, men anbefalt for rene as- falt-turer. * Maxxis Overdrive maxxprotect 37: Supert på asfalt og fast grus, veldig slite- sterkt, nesten lydløst, ingen knaster, kun innfreste spor i gummien. Lite grep i grussvinger og på sandete veier, da dår- ligere grep i gjørme. Aldri punktert med dette dekket. Et dekk det er lett å anbefale. * Continental Contact II 37: Gode på as- falt, fortsatt litt for smale for hard kjøring på grus, dårlig slitestyrke, ikke et lang- turdekk. * Continental Cyclocross race 35: Veldig lette, men i mine øyne lite komfort, for lite volum og ikke særlig egnet for tursykling verken på asfalt eller grus. Knastene merkes når man sykler på asfalt. * Ritchey Speedmax Comp 40: Ruller brukbart på asfalt og godt på grus, faller litt igjennom på sandete vei, noe dårlig slitestyrke. * Maxxis Wormdrive 42: Kanskje favorittdekket mitt så langt; ruller veldig bra både på asfalt og grus, skikkelige kantknaster gir brukbar feste og trygghet i grussvinger. Volum nok til å flyte på løs grus. Få og veldig små knaster i midtre del av dekket gjør at man sliter litt med grep i bratte og løse grusbakker, og i gjørme, men alt i alt et dekk som klarer det meste.

Dekkvalg er noe av det mest avgjørende for en sykkels egenskaper og tilhørende sykkelopplevelse. Jeg har møtt syklister som sier at det å prøve en ny dekk-modell er like spennende som å få seg ny kjæreste - det kan bli enten himmel eller helvete. De fleste sykkelentusiaster har svært sterke meninger ommodeller, gummiblandinger, dekkbredder og –mønstre. Etter å ha kjørt drøye tusen kilometer på Schwalbes Racing Ralph 2,25-modell på en fulldempet rundbanesykkel, var tiden moden for nye dekk. Det er ikke enkelt å navigere blant modeller, tester eller synspunkter i dek- kjungelen. Ikke bare er det mange merker, modeller og bredder å velge mellom, men i tillegg diverse gummiblandinger og former for punkterings- eller sidevegg- beskyttelse. Maxxis Forekaster hadde jeg hørt omtale som «ubrukelige» av en ansatt i en stor sykkelforretning, samtidig som jeg vet at flere dyre terrengsykler leveres med dem fra fabrikk, og at noen av landets ivrigste stisyklister bruker nettopp dette dekket. Med akkurat samme vekt som Racing Ralph, men litt mer spredte senterknaster, tenkte jeg Forekaster kunne passe til mitt bruk, som hovedsakelig har vært skog- og fjellstier med mye stein. Opplevelse i bruk: Dekkene er brukt den tørre sommeren 2018 og våren 2019 og kort oppsummert: de funker supert! Et dekk vil alltid måtte være et kompromiss og avveininger når det gjelder vekt, grep, rullemotstand og komfort. På en rundbanesykkel ønsker jeg dekk som er litt spisset mot fart, og her synes jeg Forekaster har truffet bra. Den relativt lave vekten gjør dem enkle å akselerere, noe som er viktig omman skal sykle fort på sti, der man har raske oppbremsinger og fartsøkninger. Grepet kjennes hakket bedre enn Racing Ralph, noe som nok skyldes dekk- mønster og at de er hårfint bredere. På generelt tørt underlag kan det kjøres hardt, de relativt store sideknastene bidrar ekstra i svinger. Prisen man betaler for det, er at de virker litt treigere på grus og asfalt. EXO-beskyttelsen som er lagt inn i sideveggene skal beskytte mot kutt. Dette er i mine øyne nesten en nødvendighet å ha for variert stisykling, som innebærer møte og trange passeringer mellom stein/seinkanter. Jeg har vraket nok av lett- vekts-dekk tidligere nettopp på grunn tynne og skjøre sidevegger. Dekkene har klart denne friksjonstesten bra så langt, ingen store synlige kutt. Skal man snakke om Forekasters begrensninger, virker de ikke helt på hjemmebane i gjørme eller på våt/glatt stein, her må farta settes ned. Det er heller ikke et dekk du velger for å dundre ned en stein-ur på enduro-vis, da går du for bredere og tyngre dekk.

Slitestyrken kan jeg ikke si mye om så langt, men har i hvert fall unngått punkteringer, selv om jeg for det meste har kjørt så lavt trykk som 19 psi foran og 21 bak.

Oppsummering/anbefaling: Forekaster har levert det jeg har ønsket; et slags all- rounddekk som fungerer best til rask stisykling i lett til middels krevende terreng. Et dekk jeg ikke ville nølt å stille opp med i tekniske tur- eller

Veil pris: 549.- vekt: 735 gram info: maxxis.com

Brukt: fire hundre km, hvorav en stor andel sti Testet av: Øyvind Wold

rundbaneritt, så lenge det ikke er veldig våte forhold.

# 30 GRUPPETTO 79

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease