Gruppetto SYKKELSPORT 5-2015

05

PROLOG

”Syklisten” av Aksel Selmer Varmt, sårt og trivelig – omå tråkke seg tilbake til livet

Sykkel- kultur

Gustav Fenge setter seg på sykkelsetet. Uten å vite hvor han skal sykle, setter han kursen mot Trondheim. Han tråkker for livet, etter å ha mistet sønnen sin Sander, jobben, kona og på mange måter seg selv. ”Syklisten” av Aksel Selmer er en lavmælt, varm og forunderlig nok humoristisk roman.

TEKST Eirik Arnesen

G ustav Fenge opplever det vi alle frykter mest. Han mister sønnen sin. Ikke nok med det. Kona Rebekka mener det er hans feil og nekter å snakke med Gustav. Den stillferdige skolelæreren forskanser seg i en sparsommelig møblert sokkelleilighet med flimmer fra fjernsynet som eneste selskap. Ikke overraskende griper han til vodkaflasken. Han ender til slutt ravende dritings opp på sin egen arbeidsplass – en barneskole – hvor han i harnisk sparker skoen etter rektor, sin egen sjef. Han kommer til seg selv, på psykiatrisk sykehus, med en gråtende og foraktfull mor ved sin side. Det er da Gustav Tvenge bestemmer seg for å sykle. På en rød sykkel han har fått av en svoger, og med en håpløst sparsommelig ryggsekk med det aller mest nødvendige, snur han ryggen til Mysen i Østfold for å vende ”hjem” til Trond- heim, der han bodde som barn. ”Han tenkte på hvilken fantastisk oppfinnelse sykkelen var. Slik kroppen res- ponderte, virket det som den var mer disponert for sykling, enn for løping og gåing. Selv ommennesket hadde beveget seg ganske effektivt til fots i tusenvis av år, og kun hadde syklet i drøye hundre, virket det som om sykkelen var den kroppsdelen det hadde savnet hele tiden. Først som syklist var mennesket full- komment”, skriver forfatteren i denne lille perlen av en fortelling om en manns desperate og terapeutiske kamp mot mil og elementer, langs baksideveiene nordover.

fine folk underveis. Som da han etter to punkteringer og to timers vandring i høljregn blir plukket opp i traktoren av en sel- skapssjuk grisebonde. Eller møtet med tre naturelskende kvinner rundt et leirbål ved en elvebredd, et stykke inn i Øs- terdalen. De mener hestene kan hjelpe Gustav videre i livet. Syk- listen selv blir provosert, og mener hester er dumme dyr. Selv om boka har et dypt tragisk bakteppe av død og menneskelig strev for å finne tilbake, er den langt fra dyster lesing. Vi humret

flere ganger over forfatterens gode person- skildringer og fine litterære bilder. Aksel Selmer har en lavmælt og presis penn. Skildringene hans er ujålete og effektive. Om vi derimot tør tillate oss å komme med en opp- fordring, må det være å benytte talestrek (– ) som virkemiddel i dialog ved neste utgivelse. Vi for- undres over valget å ikke bruke talestrek, fordi det hemmer drivet og dermed leseopplevelsen. Syklisten er ei bok du ikke lett legger fra deg. Vi gleder oss til å lese mer av Aksel Selmer.

For Gustav Fenge blir sykkelturen en reise tilbake til et noenlunde levelig liv, etter tragedien hvor sønnen mistet livet. Mer eller mindre ufrivillig treffer han

Fakta: Aksel Selmer er født i 1958 og oppvokst i Molde, og har i mange år bodd på Lillehammer. Nå er han bosatt på Flekkerøy på Sørlandet. Han debuterte i 1992 med diktsamlingen Hit skulle det ha kommet noen flere og har siden gitt ut en diktsamling til, samt romaner for både barn/ungdom og voksne. Romanen Bomvokteren (2013) fikk strålende kritikker både i Norge og i Danmark. Aksel Selmer har også holdt skrivekurs for voksne, blant annet under Norsk Litteraturfestival (Sigrid Undset-dagene) på Lillehammer. Dessuten har han gitt ut en Sykkelguide for Lillehammer, Øyer og omegn i 2003, Boka om Birkebei- nerrittet høsten 2004 og Styrkeprøven - den lange veien hjem om sykkelrittet Trondheim-Oslo i 2005.

Tittel: Syklisten Forfatter: Aksel Selmer Forlag:

Cappelen Damm 978-82-02-45092-2 www-akselselmer.no

ESBN

Nett

Han er også kjent som stifinner og løypelegger for Ultrabirken, og stod bak terrengversjonen av Trondheim-Oslo; Craft MTB 6-dagers.

12 GRUPPETTO # 5

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease