Fra Norgescup til World Tour Vegard Breen
- En ganske hard periode, ifølge Breen, med mange dager på veldig høyt nivå.
- I min første sesong synes jeg likevel det var bra! Det var det jeg håpet på i forkant, siden det er det som gir hardest og tøffest matching. Etapper med 3000 høydemeter eller mer er ikke ideelt for meg! Jeg kommer aldri til å bli klatrer, men det er fint å kjøre etapperitt med mye fjell. Veldig bra trening, med bakker som jeg ikke får trent på hjemme. Jeg passer nok bedre til klassikerne og etapperitt som ikke er for harde. For eksempel Paris-Nice og Eneco Tour, der det er litt av alt: Bro- stein, sidevind og litt bakker. Vuelta a España: En het affære Etter to knallharde uker på glohet spansk landevei, ser Vegard Breen uforskammet sprek ut når han forteller om sitt første år som profesjonell sykkelrytter. Men han virker noe ukomfortabel med intervju- situasjonen på den harde stolen i hotellobbyen, bare noen steinkast fra Atlanterhavskysten. Den jevne nordmann har trolig hørt om Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, men har kanskje ikke fått med seg even- tyret om Eidsvoll-gutten som dro til kon- tinentet for å sykle seg stor. - Oppmerksomheten man får er ofte basert på resultater. Jeg har ikke noe stort behov for å stikke hodet fram. Jeg holder fokus på egne prestasjoner og arbeids- oppgaver. Så får alt det andre komme naturlig. Den første uken av Vuelta a España 2014 gikk inn i historien som en av de aller varmeste i rittets historie. På mange av etappene i Andalucia, helt sør i Spania, krøp gradestokken godt over 40 pluss i skyggen! Tour de France er uten tvil den største av de tre Grand Tourene i løpet av sesongen når det gjelder publikumstall og oppmerksomhet fra media. Men både Giro d’Italia og Vuelta a España byr på har tøffere løypeprofiler. På den spanske lands- bygda er det ikke uvanlig med stigninger på over 20 prosent. Med stekende sol og temperaturer som hører mer hjemme i en finsk sauna, nærmet vi oss definitivt grensen for hva som er fysisk forsvarlig.
rittene, som for eksempel Paris-Roubaix. Jeg stilte opp i E3 Harelbeke før Roubaix. Men der måtte jeg bryte etter 100 kilometer på grunn av en velt. Det var de to eneste World Tour-rittene jeg kjørte, og jeg merket der at jeg ikke hadde nok ritt på det øverste nivået. I årene på Joker kjørte jeg flere mindre ritt i Belgia, noe som gjorde overgangen litt lettere og førte til at jeg fikk tillit fra Lotto ganske tidlig i sesongen. Så flyttet de meg opp til HC- kategoriserte ritt der jeg måtte slite en stund for å ta nivået. Til slutt ble det altså World Tour-ritt. Høy i Luxembourg Etter Paris-Roubaix og de flamske vår- klassikerne kunne Vegard ta en velfor- tjent pause, og bygge seg opp igjen med trening i mai måned. Tour of Luxembourg i begynnelsen av juni ble neste utfordring. Sportsdirektørene i Lotto var nysgjerrige på hvordan den unge rytteren fra Norge ville takle overgangen fra éndagsritt til etapperitt. Breen fikk like godt frie tøyler til å kjøre for egne muligheter på veiene i det lille storhertugdømmet. Han svarte med å kjøre inn til en meget respektabel 15. plass i sammendraget. Rittet ble vunnet av dansken Matti Breschel (Tinkoff-Saxo).
En tøff tempoetappe under Vueltaen med rekordvarme.
- Tour of Luxembourg var det absolutte høydepunktet i sesongen min. Da var jeg i toppform! Jeg gjorde noen småfeil, og løypa passet meg ikke helt 100 prosent. Men det er ingen unnskyldning. Det handler jo alltid om hva man orker og ikke orker. Jeg skulle gjerne sett at løype- profilen gikk motsatt vei - de lange og slake bakkene mot slutten, og de korte og bratte i starten. I de verste partiene mot slutten tapte jeg noen små sekunder selv om jeg følte meg utrolig bra. I dette rittet fikk jeg tillit fra dag én. Sportsdirektøren ga beskjed til laget om at Vegard er i bra form; han kan kjøre for sammendraget. Så satt jeg der, med André Greipel, Greg Henderson og Marcel Sieberg som hjelperyttere! Det var ganske stort, i mitt første år som proff på Lotto. Gøy at nesten halve Tour de France-laget kjørte for meg i sammendraget. Sånt setter jeg pris på, og kommer jeg ikke til glemme! Etter rundturen i Luxembourg fulgte Sveits Rundt, Norgesmesterskapet på hjemmebane i Eidsvoll, og Østerrike Rundt.
Vegard er godt forberedt for å ta fatt på den andre sesongen i toppen.
20 GRUPPETTO # 5
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease