Disse bidragene er nok ikke så kjent blant japanere. I et land hvor de to største id- rettene er baseball og fotball, og gambling sees som noe illegalt er det derfor ikke så merkelig at det alltid har ligget en mørk sky over keirinsporten. Velodromene har alltid ligget et lite stykke utenfor byene og ”spilldjevelen” har fått ”fri” tilgang til menneskene. Sporten var på vei ut av gråsonen når Koichi Nakano mellom 1977 og 1986 vant ti sprinttitler på rad i bane-VM og i tillegg vant den japanske Grand Prix-finalen 1981. I takt med Nakanos suksess ble keirin nå mer betraktet som sport og ikke bare en del av et penge- spill. De store avisene begynte å
Velodromene har alltid ligget et lite stykke utenfor byene og ”spilldjevelen” har fått ”fri” tilgang til menneskene.
Etter andre verdenskrig og Japan ligger i ruiner Når keiser Hirohito den 14. august 1945 gikk ut i radio och meddelte att landet hadde kapitulert, hadde amerikanske styrker sluppet atombomber over Hiroshima og Nagasaki og utført brann- bomebraid som jevnet Nagoya, Kobe, Osaka og, ikke minst, Tokyo med jorden. Drøyt 40 kvadratkilometer av Tokyo ble fullstendig ødelagt, 250 000 bygninger gikk opp i røyk og 100 000 sivile mistet livet. Det var i etterdønningene av dette - når Japan ”var en dystopisk plass bestående av gater som ikke var gater, hus som ikke var hus,” som forfatteren David Peace skriver i etterkrigskrimmen, Tokyo Year Zero - som Ryoichi Sasakawa kom inn i bildet. Den ultranasjonalistiske Sasakawa hadde før krigen vært partileder og grunnlegger av Patriotisk Folkeparti. Han ble fengslet etter kapitula- sjonen for krigsforbrytelser.
ing campaigns instigating aggres- sion, nationalism and hostility against the United States. And second, for his continued vigo- rous activities in an organization that strongly impedes the devel- opment of democracy in Japan.” Han slapp riktig nok ut etter tre år uten hverken rettsak eller dom. Ute i det frie igjen involverte Sasakawa seg i gjenoppbyggingen av landet og fikk i 1948 gjennom at det skulle bli tillat å spille på hester, båtrace og velodromsyk- lingen keirin som så dagens lys i Japan allerede i 1895. Alt skulle være eid og drevet av staten og overskuddet skulle gå til å gjenoppbygge det japanske samfunnet. Det var en sympatisk tanke av en tvilsom person. Men siden den spede start etter krigen og fram til i dag har over 30 milliarder yen (2,5 milliarder kroner) blitt skjenket fra keirin til forskjellige samfunnsprosjekter. Det meste går i dag til forskning på kreft og andre livsstilsrelaterte syk- dommer.
skrive om rittene og tilskuerne strømmet til velodromene for å se landets nye idrettshelt i aksjon. Men på slutten av 1980-tallet falt alt som hadde blitt bygget opp sammen da den japanska finans- boblen sprakk, og desperate mennesker som hadde tapt mye penger på eiendomsspekulasjon tok turen til keirinbanene. Når de hadde spilt bort de siste sparepengene kom desperasjonen som ofte førte til store slagsmål inne på arenaene sommåtte ut- styres med stadig flere vakter og politi. Rytterne har også i økende grad blitt beskyldt for avtalt spill. Selv om det aldri ble oppdaget noe fusk ble den japanske keirin- organisasjonen tvunget til å holde sylistene utenfor gamblingen. Dette har blant annet ført til at alle må gjennom en obligatorisk keirinskole. Kommer man inn der, noe som er meget vanskelig, ligger en tøff tilværelse de nærmeste årene foran dem.
USA summerte hans forbrytelser med disse ordene: ”First, for lead-
# 5 GRUPPETTO 33
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease