Gruppetto SYKKELSPORT 12-2016

12

PROLOG

Sykkel- kultur

Felix Lowe - Climbs and Punishment

Aldri før har det å lese om klat- ring på sykkel vært så under- holdende. Felix Lowe sin jour- nalistiske karriere startet hos Eurosport hvor han dekket ski- hopping og sykkel. En uvanlig kombinasjon som kanskje var med på å forme hans unikt underholdende stil. Climbs and Punishement handler omLowe sin reise fra å skrive om sykkel til å selv bli besatt av å sykle. Da han først begynte å sykle på al- vor slo han for sikkerhets skyld til med sykle i Hannibal, erob-

TEKST Aimar Niedzwiedzki

The Cycling Anthology Volume 6

Bokserien The Cycling Anthology ble startet i november 2012 av Lionel Birnie og Ellis Bacon som et prosjekt hvor sykkel- skribenter skulle ha at annerledes format å skrive om profesjonell sykling i.

The Cycling Anthology: Volume 6 av Ellis Bacon/Lionel Birnie Peloton Publishing - Paperback Pris: Kr 130,- (Amazon)

Climbs and Punishment av Felix Lowe 368 sider Corgi - Paperback Pris: Kr 120,- (Amazon)

Historier som er for lange for magasin, eller som tar for seg emner somkanskje ikke passer i vanlige magasiner. Historier verdt å lese men ikke noe sted for å bli lest. Resultatet ble satt pris på og nå er sjette utgaven i serien ute. Dette er rimelige paperback bøker og koster nesten det samme som et magasin. Blant forfatterne finner du Ned Boulting, WilliamFotheringham, Kathy LeMond, Felix Lowe og Robert Millar. Så hva kan du vente deg? Du kan lese den ukjente his- torien omErnest Hemmingway sine store interesse for sykkel

reren fra Kartago, sine fotspor fra Spania til Italia. Ikke langs kysten, men via Duez’er, izoard’er og annen moro. Hannibal forsøkte å krysse fjellene med elefanter mens Lowe ble med på en noe annerledes gruppetur.

Lowe har fylt Climbs and Pu- nishment med anedokter fra sin journalistiske karriere. Noen

kjenner han kanskje fra Eurosport og bloggen Blazin Saddles. Hans innsidehistorier skaper en naturlig bro mellom hans amatørmessige (og lite gjennomtenkte) men heroiske sykkeltur, med proffenes liv og det sykkelsirkuset mange av oss lar seg underholde av. Det som gjør boken ekstra underholdende er at Lowe ofte forteller de his- toriene vi ikke har lest om. Ikke nødvendigvis delikate som når han beskriver hvordan LeMond syklet 60 kmmed diaré i svært detaljerte ordelag. Climbs and Punishment er en bok det er lett å bli glad i, og som mange vil ha vansker for å legge fra seg. Lowe er en dyktig ordsmed som setter ord på hvorfor i all verden stadig flere av oss klarer å bli begeistret ved tanken av å skulle pine oss opp en bakke som er alt for lang og hard for vår fysiske kondisjon. Rett og slett en av de beste sykkelbøkene du finner for øyeblikket.

og den mulige grunnen til at hans mesterverk om temaet aldri ble gitt ut? Eller om Lionel Birnie sin matjakt under Tour De France. Du vil raskt nok oppdage at ikke alt i serien er din koppmed norsk hipsterkaffe, men det er også det fine med The Cycling Anthology. Det er nok innhold du vil se på somstrålende underholdning til at du glat kan hoppe over en his- torie eller to.

Det bør poengteres at serien er veldig britisk, og britene har et

ubalansert bilde av sykkelhistorien. De er foret på TdF og har frankofil preferanse fra barndoms ferieminner og det preger også denne serien. Det er lett å tilgi, når det er såpass underholdende.

16 GRUPPETTO # 12

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease