Gruppetto SYKKELSPORT 12-2016

200 korrigeringer Han hevder han vet litt om hver eneste melkerampe Tour de France har passert siden TV2 gjorde genistreken å sette sykkel på sendeskjema. Ringvirkningene har vært monumentale. Fjorårets landeveisritt for proffene i Richmond i USA ble sett av over 800 000 nordmenn. Vårklassikerne Flandern Rund og Paris – Roubaix hadde i fjor rundt 500 000 seere. Hva er hemmeligheten? – Begeistring og allsidighet i formid- lingen. I tillegg til at vi selvfølgelig er veldig godt forberedt. Og så har vi han gærne Dag Otto. Sammen har vi klart å gjøre sykkel spennende. I tillegg til å drive folkeopplysning. Det har for så vidt også en nedside. Er vi så uheldig å si noe feil under sending, får jeg umiddelbart 200 korrigeringer på sms, ler den populære TV-kommentatoren. I 2014 fikk han den franske ordenen for kunst og litteratur, men han i 2010 ble han hedret med Sykkelprisen av Syklis- tenes landsforening for ”sitt brede sykkel- engasjement”. Når VM i Bergen - som for øvrig blir et gigantisk arrangement - er over, skal han endelig prøve dette med pensjonisttilværelse. – Tror det skal bli fint. Få enda mer tid til å hygge meg gode konsertopplevelser sammen med kona. Og ta flere sykkel- og skiturer hjemme på Vikersund. – Men når slapper du av? – Når jeg jobber! G De snakker aldri om hva de skal si på sending, men alt handler om for- beredelser. Johan Kaggestad og Christian Paasche har gjort Tour de France og sykkel til allemannseie. (Foto: TV2)

hånda på at de ikke skulle ut lønn de første tre årene. En falleferdig gård med utedo og kaldt vann ble pantsatt for det lille den var verdt. Kaggestad var brått be- driftseier. Forbanna dritt – Vi hadde bestemt oss. Dette skulle vi klare. Og ganske raskt fikk vi gode markedsandeler. Bedriften flyttet til Vikersund, og økonomien gjorde det mulig å ekspandere. – I begynnelsen var det for så vidt enkelt. Bare Konrad og meg. Men etter hvert måtte vi jo ansette folk. De hadde sine egne meninger. Det er jo noe forbanna dritt, gliser Kaggestad, men skynder seg å legge til at Nike Norge hadde mange flotte medarbeidere. – Det lureste vi gjorde, var å ansette Erik Mathisen som direktør. Han var siviløko- nom, hadde studerte i Eugene og løp for- tere enn oss begge. Mathisen gjorde karriere i Nike-systemet, blant annet som europadirektør, sier han. Da Kaggestad valgte å selge sin andel i be- driften, hadde han holdt på i 11 år. Nike i Norge sto forholdsvis støtt. En fabelaktig morsom og lærerik tid.

som sponsorobjekt for Nike. – Vi var allerede ledende på løpersko i Norge. Nike ville satse på også fotball, og bestemte seg for at Norge var et egnet marked. Phil Knight og hans team tenkte; ”går det til helvete, spiller det ikke så stor rolle.” På den måten fikk norske ”små- klubber” sponsoravtale med mektige Nike, som i dag sponser Barcelona, humrer Kaggestad. Utedo i pant Kaggestad mener det nesten var selv- motsigende at han sammen med Konrad Ystgård i 1978 skulle få Nike-agenturet. – Jeg tror det var fordi vi var gode til å løpe. Nike ble unnfanget i USA løpshoved- stad Eugene, forteller han. Det første lageret hadde de i Ystgårds garasje på Kjelsås i Oslo. Partnerne tok hverandre i “Mange glemmer at et helse- vesen ikke har til oppgave å gjøremennesker 100% friske, men hjelpe dem til å leve godt med sine skavanker.”

Fakta Navn:

Johan Kaggestad.

Født: 12 oktober 1943 Bakgrunn: TV-personlighet,

sykkelskspert, suksesstrener og grunnlegger av Nike i Norge

Bor: Vikersund Sivilstatus: Gift med Jeanette, to barn (Mads og Martin)

# 12 GRUPPETTO 29

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease