Gruppetto SYKKELSPORT 12-2016

Rødbeter – lovlig snarvei, eller en ny hype? Om du ikke har likt rødbeter før, dukker det stadig opp rapporter som tyder på at det er på tide med et nytt forsøk. Fra tid til annen kommer det historier om smarte ting å putte i kroppen som skal gjøre underverker. Vi som er ivrige mosjonister er konstant på jakt etter noe som skal gi oss et løft – helst uten for store ekstra anstrengelser.

TEKST OG FOTO: Vidar Petterson

Nitrat er stoffet i rødbetene som har ført til at det dukker opp stadig flere artikler basert på forsknings- og testrapporter hvor denne fargesterke grønnsaken er tema. Nitrat finnes riktig nok i de fleste grønnsaker i varierende mengde, blant annet er det mye i ruccolasalat og spinat. Det har i de seneste årene blitt gjort mange forsøk med nitrat og hvilken effekt det har på kroppen ved fysiske anstreng- elser. For at det skal kunne overføres til mer forbrukernyttig informasjon er inn- tak av nitrat gjort gjennom rødbetjuice. Hva skjer i kroppen Rødbeter inneholder som nevnt nitrat. Ef- fekten av nitrat i sin naturlige form, som vi finner i rødbeter og rødbetjuice, har blitt målt til å ha en positiv effekt på pres- tasjonsevnen. Nitrat i ren form er for- bundet med negative helseaspekter, men ikke når det inntas i form av grønnsaker, eller drikkes i ren rødbetjuice. Enkelt forklart er det som skjer når du drikker juicen at nitrat omdannes av bakterier i spyttet til nitritt. Dette virker inn på ulike fysiologiske funksjoner i kroppen. Det er samspillet av disse funk- sjonene som øker oksygenmetningen i arbeidende muskulatur. Resultatet er økt toleransenivå for utmattelse. Det som skjer er at blodårene blir mer elastiske og utvides. Dette gir en mulighet for økt oksygenopptak i musklene. Dette har også en helseeffekt for hjerte og karsystemet da blodårene utvides og blodtrykket senkes. Mange av studiene har vist at oksygentilførselen til musk- lene øker, og at kroppen bruker mindre energi på å utføre samme arbeid.

på 5 timer (etter de første tre timene hvor effekten er på topp). Resultatet i tester med syklister viser at du får en like stor effekt målt f.eks. i watt, men du tåler 5% høyere innsats før du får melkesyre. Har du problemer med å drikke så mye rødbetjuice kan du få same effekt ved å drikke to shots med Beet It (0,7 dl per stk). Det er viktig at du ikke spytter når du har drukket juicen. Nitratet omdannes til nitrit ved hjelp av enzymer i munnhulen Hos toppsyklister er effekten mindre, rundt 1%. De er i utgangspunktet på et langt høyere nivå. Men på dette nivået kan selv 1% være utslagsgivende. Tenk f.eks. på et temporitt… Det har også vært gjort forsøk med å la testpersoner innta rødbetjuice daglig i 3 uker. Det viste seg å ikke ha noen større effekt enn hos syklister som inntok 0,5- 0,9 liter juice 3 timer før innsats. Sammendrag Hos mosjonister, som de fleste av oss er, har målinger vist en effekt helt opp mot 15%*. Effekten er spesielt høy under intervaller med høy intensitet. Ovnsbakte rødbeter sommange liker er ikke like ef- fektivt da nitratinnholdet blir svekket ved sterk varme. - Du bør drikke 2,5 – 3 timer før innsats - Du kan drikke 0,5 liter rødbetjuice - 2 flasker 0,7 dl Beet It konsentrert juice - Opp mot 15% forbedring for mo- sjonister - 1-3% effekt for topptrente utøvere - Du kan også spise rå rødbeter

Testet Det er gjennomført en rekke tester med syklister på forskjellige nivåer. Den største effekten er kanskje ikke overras- kende målt hos mosjonister, og middels godt trente syklister. Det er i flere tester gjort funn som viser at det tar 10-20% lenger tid til utmattelse i muskulaturen, og 5-10% mindre opphopning av melkesyre under middels, og hard inn- sats. Musklene jobber altså like effektivt, men kraften som produseres er høyere. Hvor mye og når? Forskerne har kommet fram til at 0,1 mmol per kg kroppsvekt er riktig mengde. Det vil si 8 mmol for en syklist på 80 kg. Da må du innta 5-8 dl rødbetjuice 2,5 til 3 timer før innsats. Dette gir best resultat.

Resultatene fra undersøkelsen har vist at fra 5 mmol (tilsvarer ca 5 dl rødbetjuice) får du effekt. Over 9 mmol har ikke vist å gi noen ekstra effekt. Med andre ord du får ingen effekt av å overdrive inntaket. Du har en halveringstid

* (Lansley et al., 2011)

90 GRUPPETTO # 12

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease