Gruppetto SYKKELSPORT 20-2017

isk entrer salen med høyest neseføring. De snakker høyest. De vet det. De var raskest! En fin og tøff klatring er det over Colma di Sormano. Trafikken er minimal og de mange trærne somhar fått stå igjen tett inntil veien gir en svalende skygge. De 38 gradene virker i korte øyeblikk langt mer overkommelige. Vel oppe på toppen er det som vanlig godt å kjenne på følelsen av å være der, altså på toppen av dagens siste klatring. Syv kilometer, 627 høydemeter, 8,9 % i snittstigning med 25% på det bratteste og mange serpentiner er unnagjort. Vi unner oss et lite øyeblikk før vi tar fatt på en nokså teknisk utforkjøring på vei ned til sjøen igjen, og byen Nesso. En lastebil somhar forvillet seg opp denne smale veien kommer i mot. Kassevogna foran oss bremser, og alt ser greit ut helt til to av første ikke ser at kassevogna ikke bare bremser, men har stoppet helt. Et lite bang, så et til, og den ubehagelig lyden av karbonramme som ikke lenger er en karbonramme når kjapt oss andre som kommer like bak.

Vi er invitert på tur av et amerikansk firma og har da som sedvanlig skrevet under på enmange siders avtale om at alt vi foretar oss er på eget ansvar. Alt fra velt og kræsj til å få enmeteoritt i hodet er din egen skyld. Heldigvis slapp vi unna med brukket karbon og et brukket ribbein. Unødvendig å si at det roet seg litt på den siste delen av utforkjøringen ned til Comosjøen. Gjennom sentrum av Como, og vi for- tsetter på sjarmerende småveier som skal ta oss de siste kilometerne tilbake til Moltrasio. På veien passeres Villa d’Este med sin fantastiske beliggenhet og hage. Så hvorfor ikke en kaffe der. Tilbake på hotellet etter en tur somhadde så mye å by at det tar litt tid før alt er absor- bert. Vel hjemme igjen er det fristende å pakke sykkelkofferten å sette seg på første fly for å prøve ut flere av de utallige mulighetene dette området har å by på.

Etter et par timer med nedkjøling, kaffe og en stor dose sykkelhistorikk er det på tide å trille nedover på den andre siden av denne berømte toppen. Her kan du etter fem kilometer velge en høyresving og ta en ny og tøffere klatring som bringer deg over Sormano for så å komme ned til Comosjøen noen kilometer før Como by. Eller du kan fortsette 10 kilometer til og ta en langt snillere, men nokså kupert vei fra Lecco til Como. Som vanlig på disse arrangementene hvor mer eller mindre nerdete sykkelfantaster fra store deler av kloden er samlet, er det ruten med mest klatring som frister de fleste. Mulig frister ikke er det rette ordet, men heller det at ingen bevisst vil påta seg nederlaget med å være den første til å fo- reslå å ta den enkleste ruta tilbake til du- sjen, pastaen og en kald øl ved bas- sengkanten. De litt for selvgode skjeve smilene som vender seg mot deg når du blåttlegger din mangel på styrke klarer ikke å skjule hva de tenker. Det er som å få en ufortjent trøst, en trøst basert på din svakhet, en trøst man gir til barn når man ikke kan si at de ikke fikk til det de ville, fordi de ikke er flinke nok. En trøst som gnir det inn. Når gener …og kanskje noen Snickers for mye har sørget for at du ikke er utstyrt med imponerende klatreegenskaper er det kun gruppepresset som gjør at du sammen med resten velger den første veien til høyre. Den med klatringene. Klikk, klikk, klikk. Girene blir letter og lettere, mens bakken blir brattere og brattere. Når det ikke er flere gir igjen og bena begynner heldigvis å vende seg til overgangen fra en lang utforkjøring for så å komme inn det som føles som en vegg. På tide å begynne å se seg rundt. Det er virkelig en flott vei, og det er til og med noen lenger ned i bakken. Med andre ord – ikke sist! Det er ingen konkurranse, ingen prikkete trøye skal deles ut på toppen av bakken. Men alle vet at det ikke stemmer. Under middagen senere på kvelden er det de som kom seg opp i første gruppe sommajestet-

Ciao!

Turfakta Moltrasio – Tremezzo – Bellagio – Madonna del Ghisallo – Sormano - Nesso - Como - Moltrasio. Lengde 95 kilometer • 1.400 høydemeter • Høyeste punkt 1.124 m.o.h.

Tremezzo

Bellagio

Ghisallo

Nesso

Sormano

Moltrasio

Como

# 20 GRUPPETTO 41

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease