Gruppetto SYKKELSPORT 20-2017

SIBIU CYCLING TOUR - ROMANIA SOMMER

Det totale fraværet av kontroll og disiplin står i sterk kontrast til watt-koden som preger de aller største rittene i WorldTouren, Tour de France i særdeleshet. Strategien til de store lagene handler nå om å legge seg i føring og kjøre de andre i senk med størst kollektiv watt-produksjon. Effektivt, ja - men, spennende? Definitivt ikke. Som Cyrille Guimard så treffende påpeker:

Det er et voldsomt spenn som vi ikke finner på aller øverste nivå. Der er de individuelle forskjellene marginale, og det skiller fint lite mellom toppnivået til Romain Bardet og Fabio Aru. 18 år gamle Jakob Egholm fra Danmark derimot, skal på en normal dag slite med å følge Francesco Gavazzi, den italienske klasserytteren med en fortid fra storlag som Lampre og Astana. Knapt nok ute av junior-rekkene og i sin første sesong på Continental-nivå er det rett ut brutalt, men dette er sykkelsportens harde skole. Det er i samspill med de ald- rende arbeidshestene at den yngre garde kan tilegne seg kompetansen som kreves for å gå gradene oppover. Her møtes fordums storhet og ungdommelig glød, og akkurat som i en kjernefysisk fusjon frigjør det betagende energi. Anarkisme På To Hjul Og, selvfølgelig, blottet for hemninger gikk ungdommen hardt ut på den rumenske landeveien. I stekende hete og på en veistandard som får Paris-Roubaix til å ligne et dansegolv, stormet de gjennom det transylvanske kultur- landskapet, oppstykket av små, maleriske landsbyer med en fantastisk patina. Seiersultne og grådige etter å vise seg fram, rev de feltet i filler opp steile fjellsider og kastet seg utfor igjen med dødsforakt - uten å ofre én eneste tanke for hva morgendagen ville bringe av tukkel og knog.

Sibiu Cycling Tour en liten, intim affære, kategorisert som 2.1 på UCI-kalenderen, på lik linje med kjenninger som Vuelta a Castilla y Leon, Tour de Yorkshire og vår egen Tour des Fjords. Det betyr at rittet er åpent for noen få World- Tour-lag, et litt større antall Pro Continentale-lag, og alle Continentale-lag - samt et lag be- stående av nasjonale utøvere. Følgelig gir dette en sammen- blanding av ryttere med sprik- ende ferdigheter og erfaringer, som igjen fører til et veldig dy- namisk og åpent ritt, vanskelig - nærmest umulig - for ett enkelt lag å kontrollere fra begynnelse til slutt. Kjernefysikk i Sibiu På startstreken i Sibiu sto knapt myndige smågutter side om side med rutinerte ringrever med er- faring fra WorldTouren og flere Grand Tours på samvittigheten.

«Borte er den opprinnelige intellektuelle og intuitive

strategien som rådet før viten- skapen og datateknologien over- tok.» Og Guimard er absolutt en mann verdt å lytte til! Som sportsdirektør ledet han Bernard Hinault, Lucien Van Impe og Laurent Fignon til sju Tour de France-seire på 1970- og 80-tallet. Colombiansk Kommando I de franske fjellene ble det tidlig klart at Nairo Quintana ikke

58 GRUPPETTO # 20

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease