Gruppetto SYKKELSPORT 20-2017

P irelli har lang erfaring med dekk, og leverer alle dekkene som brukes i formel 1. Fargekodene tar de med seg fra racing verden over til sykkeldekkene. Sølv for det som er tenkt som det ypperste konkurransedekket, blått for ”helårs- dekket” og rødt for tempo. Italienerne har nå utviklet en ny gummi- blanding Smartnet Silica spesielt for sykkeldekkene. Forbindelsen er meget elastisk, noe Pirelli’s ingeniører hevder minimerer varmeutvikling i dekkene, noe som igjen skal gi lavere rullemotstand. Det skal også gi ekstra god beskyttelse mot punkteringer uten at det er nødvendig å tilføre ekstra masse til dekket. På konkurranse- og helårsdekket er det 127tpi (tråder per tomme) i det vevede nylonlaget, et aramidfiberlag bestående av varmebestandige syntetiske fibre som skal gi den økede beskyttelse mot punktering. På helårsdekket er et tilsvarende lag også lagt inn i slitebanen.

”Functional Groove Design” er med på å hindre vannplaning når det gjelder biler, noe som ikke er eksisterende i sykk- elverden. Men de har testet mønsteret til å gi bedre grep, både på tørt, og spesielt på vått føre. Pirelli’s Velo og Velo 4S har tre forskjel- lige utforminger på dekkenes overflate. Glatt i midten, mønstret på sidene og tilnærmet glatt igjen mot kantene. Mønsteret er dypere inn mot midten, så blir det grunnere mot kantene. Dette for at vannet lettere skal dreneres bort fra dekket. Vektmessig ligger de på samme nivå som toppdekkene til konkurrenter som Continentals Competition serie, Vittoria Corsa, og Specialized Turbo. Testbanen i Vizzola, litt utenfor Milano har alle typer underlag for testing av dekk. Alt fra fin asfalt, grov asflt, for- skjellig brosteinsunderlag og et sprinkelanlegg som vanner banen.

Etter å ha vært den ledende dekk- leverandør i motorsport i årevis har de mye å bidra med når det gjelder kjøre- egenskaper, og da spesielt veigrep i svinger. Den samme kunnskapen er lagt inn i sykkeldekkene også ved utforming av mønster i dekkene. Det de kaller

# 20 GRUPPETTO 71

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease