Reise
Nattesykling I 2014 var Jon overtrent, og sommeren gikk med til mye ufrivillig hvile. Han hadde seks måneder til å trene seg opp til den ekstreme sykkelturen fra Hammerfest til Lindesnes. De fleste tren- ingstimene ble lagt ned på natten, når for- lover og barn gikk å la seg. - Jeg trente cirka 15 til 20 timer i uken. Enten syklet jeg til jobb på natta, eller så kom jeg hjem fra sykkeltur i tre-firetiden, gikk og la meg, sov til klokken syv og dro på jobb, forteller den entusiastiske finn- markingen. - Det er veldig familievennlig, og ikke minst bilfritt på veiene. Egentlig under- vurdert.
Jon legger ikke skjul på at Arctic Ride of Norway mest sannsynligvis bare ble et engangstilfelle. - Det er litt sånn ”done that, never again”. Nå har jeg gjort det. Jeg måtte ha tillatelse hjemmefra, i tillegg til jobb, familie og trening. Lisa gikk og la seg på kvelden da jeg dro ut og syklet. Det blir litt spesielt.
kulært. Det er ikke noen kondistur. Du må ha hodet på plass, og du må være innstilt på å ha det forferdelig. I forkant hadde jeg mange kalde turer med lite klær, for å vende meg til kulden. 31 minusgrader er noe kroppen må være beredt til. - Kroppen går og går I snitt syklet Jon 162 kilometer hver dag på 14 dager. Hotellene var booket på for- hånd. Dit måtte han komme seg, og målet ble nådd hver dag. Noen dager ble lengre, andre dager kortere. Jon innrømmer at kroppen hans liker ekstreme opplevelser. - Kroppen min fungerer slik at den til slutt bare går og går; den liker lange turer. Første uken sov jeg i snitt tre-fire timer hver natt. Jeg hadde med squeezy gel, drikke og sportsbarer som alle inneholdt koffein. Når jeg la meg på kvelden, lå kroppen og vibrerte. Til slutt fikk jeg ikke noe av de produktene etter klokka seks på kvelden. - Når vi kom til hotellet måtte kamera, mobil, pc, varmesokker og lykter lades. Klær måtte tørkes, og mat inntas. Middagen spiste vi på dagtid underveis på sykkelturen. Vi la oss mellom ett og halv to hver natt, og sto opp klokka sju. Da Jon ankom Lindesnes, viste garmin- klokken at han hadde forbrent drøye 37 000 kalorier.
Jon innrømmer også at det han gjorde ikke var helt normalt.
- Rundt firetiden på lørdagskveldene kom alle ut fra puben, mens jeg syklet. Politiet sto og passet på rampen, og spurte meg ”Er du ute og sykler nå?”, ler Jon. 2.271 kilometer på lav intensitet og på vinteren er i følge Jon noe man virkelig må forberede seg til. - Man må være klar for en sånn tur mus-
For å klare å gjennomføre 154 timer syk- ling på 14 dager, var Jon avhengig av å ha med seg én person i støtteapparatet. I følge Jon gjorde Irene en fantastisk jobb. - Hun kommer også fra Hammerfest. Jeg kjente henne ikke fra før av. Jeg spiste lunsj med henne på Majorstuen før jul, og tenkte at ”Ja, hun er litt vill og gæren. Hun kan å kjøre bil, hun er åpen for å være matmor, sadist og sykepleier”. Det fungerte utrolig bra. Jeg kunne ikke hatt andre, forteller Jon og legger til et mot- iverende eksempel fra turen. - Over Kvenåsfjellet snødde det utrolig mye. Det lå 15 centimeter snø på veien. Da gikk det meget sakte. Jeg trådde og trådde og trådde. Klokka ble ni-ti på kvelden. Fortsatt var det femmil igjen. Det snødde så mye at jeg ikke kunne sykle fortere enn 15 kilometer i timen. Et sånt hvitt teppe. Da kom hun sjåføren opp på siden min, sveivet ned vinduet, spilte høy musikk og ropte ”Kom igjen nå, det er bare ett par mil igjen”. Vi hadde mye moro sammen på turen.
Is må til uansett vær og føre.
- I tillegg til det klokken viste kan du legge til 20 prosent, på grunn av kulden.
Vi kan se at 48-åringen er stolt over sin egen prestasjon.
- Det er bare jeg som har gjennomført Hammerfest-Lindesnes. Ingen andre. Da skjønner du kanskje hvorfor jeg har gjort det? ler Jon. - Det ble litt for mye Jon opplevde mye på sykkelturen fra Hammerfest til Lindesnes. Vær, natur- opplevelser og menneskelig. På Langesund Hotell måtte 48-åringen tørke borte en tåre etter et sterkt møte med en friskmeldt kreftpasient.
56 GRUPPETTO # 7
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease