Gruppetto SYKKELSPORT 19-2017

er himmelvidt unna akseptert internasjonalt nivå. Men, patriotismen skaper engasjementet.

Et hett diskusjonstema før årets sesong, var antall ryttere i grand tours. Flere ønsket åtte på laget i stedet for ni. Av flere grunner. Det ble færre ryttere i feltet, og dermed mindre risiko for ulykker, og mindre lag kan medføre at det blir vans- keligere å kontrollere rittet, og dermed øker for- utsigbarheten. Begge argumentene er gode. Åtte ryttere vil også medføre at hjelperytterne får travlere dager, og mer slitasje.

”Sykkelprestasjoner er vanskelig åmåle. Vi kan

Som nevnt, mange var opptatt av at Froome og Sky` s dominans reduserte opplevelsen. Hvorfor? Er vi for blaserte til å sette pris på det ypperste av internasjonal idrett? Usain Bolt har så godt som vært uslåelig på 100 meter i verden. Hvis han ikke snubler eller tjuvstarter så vinner han. Likevel var den eneste dagen det var utsolgt hus på OL- stadion i Rio, dagen da Bolt skulle vinne 100 meter. Billettene gikk på svartebørs. Så stor var pågangen at de forskjellige mediene ikke fikk plass til alle sine innenfor stadion murene. Folk kom for å se det ypperste av idrettslig prestasjon. Som når Messi drar sine finter, og skrur ballen utagbart i krysset. Det er mye læring i å se et gjennomdrillet lag dominere et etapperitt på sykkel i ypperste verdensklasse. Ønsker vi de beste dårligere, for å heve spenningsnivået? Det er jo ikke det internasjonal toppidrett dreier seg om. Det er å videreutvikle det eksisterende pres- tasjonsnivået.

rekker opp. Dog ga avslutningen på Giro`en spenning og dramatikk, og det kommende Tour de France vil garantert gjøre det samme. Forhåpentligvis ikke så intenst dramatisk som da Froome, Porte og Mollema kjørte inn i en stoppet motorsykkel på vei opp Mont Ventoux i fjor, der Fromme endte opp løpende for å komme seg til mål. Hvilke bilder. Hvilket ritt som er best? Der det kjøres mest of- fensivt. Noen liker mora og andre dattera. Sånn er det med den saken. begeistres over spenningen i et sykkelrittmed svakere ryttere, fordi det kjøres offensivt og med dramatiske innslag. Men, hvor stor er prestasjonen i Tour des Fjords sammenlignetmed Tour de France og Giroen?”

I tillegg kommer et øko- nomisk moment. Færre

ryttere, reduserte kostnader, både for arrangøren og laget. Løsningen blir å prøve det ut i et av de store grand tours. Begynn med Vueltaen, og høst erfaringer. G

Det ultimate er selvfølgelig om flere er på samme nivå, men de beste kan lite for at de nest beste ikke

# 19 GRUPPETTO 79

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease