Gruppetto SYKKELSPORT 13-2016

Én time er passe Chris Boardman

En av den senere tids raskeste menn på to hjul er ikke så nøye med farten lenger. Målet er at flere skal la sykkelen være det viktigste fremkomstmiddelet – og det kan gjerne stå Boardman på rammen.

TEKST OG FOTO: Vidar Petterson

Vi har tatt en snakk med mannen med den raskeste timen noensinne. Reglene ble i ettertid endret når det gjelder utstyr, men så har han også slått Merckx rekord med tradisjonelt utstyr. Gruppetto: Hvor godt forberedt var du på at du kunne ta seieren i Barcelona i 1992? Chris Boardman: Ikke i det hele tatt, jeg hadde ikke hatt penger eller ressurser i forkant. Det var såpass dårlig at kona som kom for å se på måtte få sove på gulvet hos noen bekjente. Jeg fikk ikke den følelsesmessige utlad- ningen da jeg sto på pallen i Barcelona. Jeg var for sjokkert og overrasket til å for-

stå hva som hadde skjedd. Dete er jo noe som skjer andre mennesker - hendelser jeg vanligvis ser på TV, og absolutt ikke er en del av. Derfor følte jeg meg nesten litt snytt der jeg sto på pallen og hørte na- sjonalsangen. Gruppetto: Etter OL-sjokket kom et nytt år og den første timesrekorden, men prologen i Tour de France 1994 huskes bedre av de fleste sykkelfans. Spesielle for- beredelser? Chris Boardman: Peter Keen hadde sett meg sykle i Barcelona-OL og mente jeg skulle forsøke meg på timesrekorden. Vi fant ut at vi skulle satse på velodromen i Bordaux.

Mot Tour de France i 1994 mente Peter Keen som trente meg at vi skulle legge all treningen inn mot åpningsprologen. Alle de andre 197 rytterne som stilte på start hadde trent for, og fokusert på en treukers beinhard tur rundt i Frankrike. Mens vi på en annen side hadde trent på en 7 minutters prolog. Alt handlet om de ca syv minuttene som skulle åpne hele sirkuset - dette var i 1994. Det var uhørt at en førsteårsproff i det hele tatt skulle tenke på den gule trøya. Det ble det raskeste temporitt/prolog i historien med 55. 152 km/t i snitt. Den ble først slått i fjor, 21 år etter.

30 GRUPPETTO # 13

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease